foto: LETA
Blīvējoties ledum un vižņiem, sāk applūst palienes pie Zeļķiem 
Vižņu sablīvējumi Daugavā pie Zeļķu tilta.
Sabiedrība
2023. gada 28. februāris, 19:08

Blīvējoties ledum un vižņiem, sāk applūst palienes pie Zeļķiem 

Jauns.lv

Daugava pie Zeļķiem Pļaviņu sāk appludināt palienes un zemākās vietas, norāda Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

"Sākušas applūst zemākās palienes. Līdz dzeltenās pakāpes brīdinājumam 20 cm. Prognozētie hidroloģiskie apstākļi nav bīstami, taču, ja plāno aktivitātes, kuras tie var ietekmēt!" norāda LVĢMC. 

Saglabājoties aukstām naktīm, turpināsies ledus un vižņu blīvēšanās Pļaviņu ūdenskrātuvē, prognozē speciālisti.

Šādos apstākļos turpināsies ūdens līmeņa svārstības ar tendenci tam paaugstināties un turpināsies plašāku teritoriju applūšana.

"Daugavā gar krastu piesalas un iet vižņi, Jēkabpils-Pļaviņu posmā gar krastu ledus krautņi, pie Zeļķiem ledus sega ar torosiem, pie Pļaviņām ledus sega ar lāsmeņiem. Daugavas baseina upēs gar krastiem piesalas un iet vižņi, vietām veidojas sniega putra. Pededzē pie Litenes ledus sega, Ogres lejtecē ledus krautņi", norāda LVĢMC.

Aizvadītajā diennaktī sala ietekmē ūdenstilpēs nostiprinājās ledus, upēs gar krastiem veidojās piesalas un gāja vižņi. Ledus veidošanās ietekmē ūdenslīmenis upēs lielākoties pazeminājās vai svārstījās. Daugavā un tās baseina upēs ūdenslīmenis pazeminājās par 1-12 cm. Gaujā, Salacā un to baseinu upēs ūdenslīmenis svārstījās. Lielupē un tās baseina upēs ūdenslīmenis pazeminājās par 4-27 cm, Ventā un tās baseina upēs par 5-26 cm. 

Jēkabpils pēc plūdiem, 2023. gada 21. janvāris

Jēkabpils plūdu novēršanas darbos liela loma bija Civilās aizsardzības komisijas pieredzei, atklāja Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP). Viņš ...

gallery icon

Tuvākajās dienās lielākoties notece samazināsies. Turpināsies ledus veidošanās. Ūdenslīmenis svārstīsies ar tendenci pazemināties. Upju posmos, kur blīvējas ledus un vižņi gaidāmas krasākas ūdenslīmeņa svārstības. Ūdenslīmenis turpinās paaugstināties Pļaviņu ūdenskrātuves posmā un augšpus tam Daugavā, norāda LVĢMC.