foto: Evija Trifanova/LETA
Onkoloģijas centra ūdens sistēmā konstatētas legionellas baktērijas; inficējies vismaz viens pacients
Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centra ēka.
Sabiedrība
2023. gada 23. februāris, 20:42

Onkoloģijas centra ūdens sistēmā konstatētas legionellas baktērijas; inficējies vismaz viens pacients

Jauns.lv

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sācis epidemioloģisko izmeklēšanu Latvijas Onkoloģijas centrā, kur mēneša sākumā ūdens apgādes sistēmā savairojušās leģionāru slimību izraisošās baktērijas, ziņo TV3 raidījums "TV3 Ziņas".

TV3 norāda, ka slimnīcā ir arī ar šo kaiti sasirgušie.

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) atzīst, ka viens onkoloģijas pacients Onkoloģijas centra telpās diemžēl ieguvis reto infekciju leģionelozi, pneimonijas izraisītāju. Par otro gadījumu vēl tiek izteiktas šaubas, vai inficēšanās tiešām notikusi slimnīcā.

Abu inficēto cilvēku ārstēšanu uzņēmās pats RAKUS. Viens onkoloģiskais pacients sekmīgi pievarējis pneimoniju, bet otrs cilvēks vēl ārstējas. Pārbaudi uzsāka SPKC, paņemot slimnīcā ūdens paraugus.

Legionellas pneimoniju ieguvušie divi pacienti esot uzturējušies divās dažādās palātās, bet nav zināms, kāpēc tad vienlaikus neinficējās vēl citi cilvēki, bet tikai šie divi:

SPKC pārstāve Ilze Arāja norāda, ka šobrīd epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās.

Tikmēr RAKUS Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs Māris Liepiņš pauda, ka šādas situācijas slimnīcās gadās: "Tas nav īpašs notikums, jo tādas situācijas gadās visā pasaulē. Ir zināms, ka vairāk nekā 20% attīstītās valstīs legionellu var dabūt slimnīcā."

Kāpēc Onkoloģijas centrā bijusi saskarsmes iespēja ar legionellām, konkrēta izskaidrojuma slimnīcas speciālistiem nav. Līdz šim baktēriju profilaktisko iznīcināšanu veikuši regulāri, karsto ūdeni uzvārot līdz 70 grādiem.

Slimnīca TV3 noraidīja minējumu, ka energoresursu taupības dēļ siltā ūdens ikdienas temperatūra būtu pazemināta zem 50 grādiem, kas vairo legionellas baktērijas. Notikusī inficēšanās esot ļoti rets gadījums.

Šobrīd Veselības inspekcija ir uzdevusi Latvijas Onkoloģijas centram veikt iekšējo ūdensvadu dezinfekciju un paaugstināt karstā ūdens temperatūru. Tāpat inspekcija uzdevusi centram divu nedēļu laikā sniegt informāciju par ūdens kvalitāti.

Kas ir leģionāru slimība?

Legioneloze jeb leģionāru slimība ir relatīvi reta infekcijas slimība, kura bieži norit kā pneimonija (plaušu karsonis). Cilvēks ar to inficējas, ieelpojot baktērijas saturošas aerosolizētas ūdens daļiņas.

Legionelozei ir divas klīniskās formas – smagākā ir pneimonija un vieglāka, ko sauc par Pontiaka drudzi. Abu klīnisko formu sākotnējie simptomi ir apetītes trūkums, sāpes muskuļos un galvassāpes.

Legionelozes inkubācijas periods ir 2 - 10 dienas (visbiežāk – 7 dienas).

Starp slimības simptomiem ir temperatūras paaugstināšanās līdz 40,5 grādiem pēc Celsija, kā arī novērojamas vispārējas intoksikācijas pazīmes, sauss klepus, sāpes krūtīs, elpošanas traucējumi, pneimonija, sirds un nieru darbības traucējumi, caureja.