foto: Paula Čurkste/LETA
Mīlētākie un nemīlētākie deputāti: kādus noslēpumus atklāj plusiņu-mīnusiņu "spēle"?
Saeimas vēlēšanu dienā elektorāts stāv rindā arī tāpēc, lai pamatīgi ar plusiņiem un mīnusiņiem sašvīkātu vēlēšanu listes un pēc tam atklātos viens otrs “zilais brīnums” (attēlā: vēlētāju rinda 2022. gada 1. oktobrī pie vēlēšanu iecirkņa kultūras centrā “Siguldas devons”).
Politika
2022. gada 5. oktobris, 06:11

Mīlētākie un nemīlētākie deputāti: kādus noslēpumus atklāj plusiņu-mīnusiņu "spēle"?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Izpētot 14. Saeimas rezultātus, uzskatāmi redzams, ka lielu lomu balsotāju izvēlē spēlē personības. To, piemēram, varam redzēt Kurzemē, kuras elektorāts nav nemaz tik viendabīgs. Kuldīgā ar milzīgu plusiņu skaitu izceļas “Jaunās vienotības” saraksts, kurā vietējie balso par sava novada domes priekšsēdētāju Ingu Bērziņu.

Ventspilī atkal triumfē Zaļo un zemnieku liste, kurā plusiņu jūra Gundaram Daudzem, bet liepājnieki cītīgi švīkā savējā Ulda Pīlēna izveidoto Apvienotā saraksta listi, atbalstu izsakot vēju pilsētas personībām. Ir arī visas valsts mēroga harizmātiskas personības, kas spēj apmāt savus piekritējus. Par to liecina “Latvija pirmajā vietā”, kur nepieredzēti daudz atbalsta krustiņu Aināram Šleseram un viņa ģimenes locekļiem, kā arī Lielā Mesijas sludinātājam – “Kristus pasaulei” ganam Mārcim Jencītim.

Bet ir arī biļeteni, kuros ir salīdzinoši nedaudz plusiņu-mīnusiņu, kā, piemēram, “Progresīvo” listēs, jo, pēc visa spriežot, šīs partijas atbalstītāji vairumā balsojuši nevis par personībām, bet gan ideju. Jauns.lv caurlūkoja patikas/nepatikas atzīmes 14. Saeimā iekļuvušo partiju listēs.

“Jaunā vienotība”: uzvar Hosams Abu Meri

foto: Rojs Maizītis/Jauns.lv
Par šo vēlēšanu veiksminieku var uzskatīt Hosamu Abu Meri, kurš “Jaunās vienotības” Vidzemes listē pakāpies no pēdējās uz pirmo vietu un atkal iekļuvis Saeimas deputāta krēslā.

Plusiņu-mīnusu spēle par labu nākusi Hosamam Abu Meri, kurš no pēdējās – 29. vietas Vidzemes vēlēšanu iecirknī nokļuvis mīlētāko vienotībnieku ceturtajā pozīcijā un ticis ievēlēts 14. Saeimā. Neraugoties uz to, ka viņam bija arī ievērojams svītrojumu skaits – 5 945, viņš ar 7 874 plusiņiem ir uzskatāms par vienu no šo vēlēšanu lielākajiem veiksminiekiem.

Tāpat Vidzemes vēlēšanu iecirknī ar 35 013 plusiem pret 2 340 mīnusiem uzvarētājs ir premjers Arturs Krišjānis Kariņš. Vidzemnieki bijuši cītīgi plusiņu-mīnusu licēji un, piemēram, no devītās pozīcijas uz sesto vietu pacēluši un Saeimā iedabūjuši bijušo Madonas novada mēru Andreju Ceļapīteru.

Vēl par mīlētākiem var atzīt ārlietu ministru Edgaru Rinkeviču, kurš Rīgā ar 35 072 plusiem pret 1 090 mīnusiem noturēja pirmo vietu, bet Kārlis Šadurskis ar 9 229 mīnusiem un 7 525 plusiem noslīdēja no 4. uz 34. vietu un Saeimā netika. Nav paveicies arī bijušajam Dobeles “Spodrības” vadītājam un pašreizējam finanšu ministram Jānim Reiram, kurš Zemgalē ar 4 087 mīnusiem noslīdēja no pirmās uz ceturto vietu un parlamentā neietika.

Vēl ievērojams plusiņu skaits bija Andrejam Judinam - 10 689, kurš Rīgā no trešās pozīcijas pacēlās uz otro.

Zaļo un Zemnieku savienība: ventspilnieku liste

foto: Paula Čurkste/LETA
Zaļzemnieku elektorāta vismīļotākais politiķis ir Viktors Valainis.

Zaļzemnieku sarakstu augšgalā esošie visi tika ievēlēti parlamentā. Visvairāk plusiņu Zemgalē saņēma Viktors Valainis - 7 079 plusi pret 799 mīnusiem. Tā kā viņš jau bija saraksta pirmajā vietā, viņš tur arī palika. Otrais ievērojamākais plusu skaits bija Gundaram Daudzem - 3 663 plusi pret 862 mīnusiem, kas viņam palīdzēja no trešās pozīcijas pavirzīties uz otro. Viņš apmainījās vietām ar Jāni Vucānu, kurš arī tika ievēlēts 14. Saeimā.

Visvairāk mīnusu no zaļzemniekiem saņēma izdienas pensionārs Konstantīns Voskoboiņiks Vidzemē, kurš ar 1508 mīnusiem nokrita no 15. uz pēdējo - 29. vietu.

“Stabilitātei!”: Rosļikova autoritāte

foto: Juris Rozenbergs
Viss liecina, ka “Stabilitātei!” elektorāts lielā mērā ir Alekseja Rosļikova fanu pulks.

Visvairāk plusu saņēma partijas līderis, Rīgas listes pirmais numurs Aleksejs Rosļikovs – 19 428 plusi pret 68 mīnusiem. Tas varētu liecināt, kā šī savā ziņā ir viena cilvēka partija, kura nu cenšas pārņemt “Saskaņas” un Latvijas Krievu savienības elektorātu. Ar mīnusiņu likšanu “stabilitātes piekritēji” nav aizrāvušies. Visvairāk mīnusiņu - 345 - ir biznesmenim Arnoldam Jancenam Latgalē, bet viņam arī gandrīz desmit reizes vairāk plusiņu - 3 348. Otra “Stabilitātei!” piekritēju mīļotākā politiķe aiz Rosļikova ir Latgales pirmais numurs, darba aizsardzības speciāliste Viktorija Pleškāne ar 6860 plusiņiem.

Nacionālā apvienība: Parādnieka neveiksme

foto: Juris Rozenbergs
Imantu Parādnieku var uzskatīt par šo Saeimas vēlēšanu vienu no lielākajiem neveiksminiekiem.

Nacionāļu sarakstā Vidzemē no otrās un pirmo vietu ar 9 736 plusiem pakāpies Raivis Dzintars. Otra mīlētākā ir Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (5 820 plusi, 1 794 mīnusi) un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (4 159 plusi, 1 168 mīnusi).

Visvairāk mīnusu saņēmis Imants Parādnieks – 2 772 pret 2 475 plusiņiem Zemgalē, un viņš no trešās pozīcijas aizrotējis uz 15. vietu, tā atkal izgaistot sapnim kļūt par parlamenta deputātu. Lai Parādnieks iekļūtu Saeimā, viņam būtu vajadzējis savākt ievērojamu plusiņu skaitu, jo nacionāļi Zemgalē izcīnīja tikai divas vietas: tās ieguva arī Zemgales listes pirmie divi numuri – Jānis Vitenbergs un Edvīns Šnore, ar plusiņu/mīnusu “palīdzību” tikai apmainoties vietām.

“Latvija pirmajā vietā”: Šlesera ģimenes fani

foto: Juris Rozenbergs
Ainārs Šlesers 14. Saeimas vēlēšanās saņēmis nepieredzēti lielu savu atbalstītāju jūsmu.

Aināra Šlesera kārtējā jaunveidojuma elektorāts cītīgi plusiņus licis gan pašam Aināram Šleseram - 16 606 plusi pret 578 mīnusiem, gan viņa dēlam Ričardam, kurš ar 3 218 plusiem pret 614 mīnusiem spējis no 16. vietas Vidzemē pakāpties līdz pirmajai vietai un iekļūt Saeimā. Plusiņi gan nav palīdzējuši Aināra vedeklai un Ričarda sievai Danai, lai gan arī viņa ar 810 plusiem pret 228 mīnusiem Kurzemē pakāpās no devītās uz ceturto vietu; Saeimā viņa netika.

Dieva brīnums noticis ar draudzes “Kristus pasaulei” mācītāju Mārci Jencīti, kurš no 21. vietas Rīgā ar 2 632 plusiem un 702 mīnusiem pakāpies līdz otrajai vietai un tagad Dieva vārdu un taisnību varēs sludināt arī no Saeimas tribīnes. “Latvija pirmajā vietā” vēlētāji nav skopojušies ar plusiņiem un mīnusiem un pamatīgi sagrozījuši vēlēšanu sarakstu sākotnējos kārtas numurus.

Aiz paša Aināra Šlesera otrais mīlētākais partijas elektorāta politiķis ir bijušais Rīgas mērs Oļegs Burovs no partnerpartijas “Gods kalpot Rīgai”; viņam 4 393 plusi un 2 672 mīnusi. Arī viņa meita Inna pacēlusies no 39. uz 20. vietu ar 1 297 plusiem pret 1 454 mīnusiem. Te jāteic, ka Burovs arī bijis visnemīlētākais elektorāta politiķis - saņēmis visvairāk mīnusu, bet tas viņam nav traucējis tikt Saeimā.

“Progresīvie”: idejas, nevis personības

foto: Evija Trifanova/LETA
Pēc visa spriežot, “Progresīvo” atbalstītāji balsojuši nevis par personībām, bet gan par ideju.

Progresīvo atbalstītāji salīdzinājumā ar citu partiju piekritējiem nav aizrāvušies ar plusiņu un mīnusu likšanu, kas varētu liecināt par to, ka to vēlētāji vairāk balsojuši par ideju, nevis personībām.

Vislielākais plusu skaits ir Rīgas saraksta pirmajiem numuriem: Antoņinai Ņenaševai – 5 718, Skaidrītei Ābramai - 3 635 - un Edmundam Cepurītim - 3 261, kā arī partijas premjera amata kandidātam no Vidzemes saraksta Kasparam Briškenam – 4 777.

No “Progresīvajiem” visvairāk mīnusu dabūjusi “Sadarbības un attīstības tīkla Austrumeiropā” valdes locekle Selma Teodora Levrence, bet viņas 1 251 mīnusiņš nav nekas, salīdzinot ar 3 618 plusiem, kas viņai Rīgas listē ļāvis pakāpties no 20. uz septīto vietu, vietu Saeimā gan negarantējot.

Apvienotais saraksts: Aijas Barčas fiasko

foto: Zane Bitere/LETA
Šoreiz parlamentā nav ietikusi ilggadējā Saeimas deputāte un Pensionāru federācijas vadītāja Aija Barča.

Šajā sarakstā visvairāk plusu – 10 094 pret 1971 mīnusu - saņēmis spēkavīrs, bijušais aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, kas viņam Zemgales listē ļāvis pakāpties no otrās uz pirmo vietu.

Savukārt lielais mīnusu skaits - 4 031 pret 2 943 plusiem - Kurzemes listē no trešās uz 15. vietu aizsviedis Latvijas Pensionāru federācijas vadītāju Aiju Barču un atņēmis viņai cerības atkal iekļūt Saeimā. Ievērojamu mīnusu skaitu saņēmis arī bijušais premjers Māris Kučinskis – 2841, bet viņš ar 5 781 nopelnīto plusu tomēr Saeimā tiks. Tāpat kurzemnieki aktīvi svītrojuši un plusojuši kādreizējo ansambļa “Credo” vadītāju Valdi Skujiņu: viņam 2 350 mīnusi un 1 743 plusi.

Alekseja Rosļikova vadītā partija "Stabilitātei!" 14. Saeimas vēlēšanu rezultātu gaidās

gallery icon

"Latvija pirmajā vietā" gaida 14. Saeimas vēlēšanu rezultātus

gallery icon

ZZS saviesīgā gaisotnē gaida 14. Saeimas vēlēšanu rezultātus

gallery icon

Eleganti vēlēšanu nakti pavada "Konservatīvie"

"Konservatīvie" vēlēšanu vakara pasākumu rīko "Rixwell Elefant Hotel", Kalnciema ielā 90.

gallery icon

"Jaunā Vienotība" sagaida 14. Saeimas vēlēšanu rezultātus

"Jaunā Vienotība" 14. Saeimas vēlēšanu rezultātu sagaidīšanas pasākumā.

gallery icon