foto: Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs
"Bayraktar", "Javelin", "Stinger" – ar ko Ukraina sargā brīvību
Ukraiņi pierādījuši, ka spēj stāties pretī Krievijas pārspēkam. Līdz 24. martam iznīcināti 530 ienaidnieka tanki, 105 lidmašīnas, 124 helikopteri, daudz citas tehnikas un ap 15 800 okupantu.
Sabiedrība
2022. gada 24. marts, 10:22

"Bayraktar", "Javelin", "Stinger" – ar ko Ukraina sargā brīvību

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Jau mēnesi Ukrainai izdodas noturēties pret līdz šim pasaulē par otro spēcīgāko uzskatīto Krievijas armiju. Kaut arī skaitliskais samērs rašistu ordai šķiet pārāks un īpašs pārsvars agresoram ir gaisā un uz ūdens, pārliecinošus panākumus iebrucējiem gūt nav izdevies. Kādi ieroči tad ir Ukrainas armijas rīcībā?

Vienā nedēļā saņemtais militārās palīdzības daudzums parasti tiek izlietots 20 stundu laikā, tādēļ ukraiņi izmanto arī trofejās iegūto Krievijas bruņojumu un padomju laika aprīkojumu, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paudis videouzrunā Eiropas līderiem Londonā.

Līdz 2014. gadam, kad Krievija anektēja Krimas pussalu un uzsāka bruņoto konfliktu Doņeckas un Luhanskas apgabalos, Ukrainas armija bija tipisks postsovjetiskās telpas veidojums. Tās bruņojumā bija galvenokārt PSRS laikos ražotā tehnika, un armiju pārsvarā vadīja vēl padomju armijā dienējušie virsnieki.

foto: REUTERS/SCANPIX
Ukraiņu karavīrs gatavs ar “Javelin” stāties pretim krievu tankiem Kijevas apgabala ziemeļos. Ukrainas armija sasniegusi “Javelin” precizitātes pasaules rekordu – simt trāpījumu no 112.

Prezidenta Viktora Janukoviča laikā armija bija pamatīgi nolaista, nogriežot finansējumu, un tikai pēc tam daudziem atvērās acis, ka tas darīts ar nolūku, jau tad gatavojot Ukrainas pievienošanu Krievijai. 2014. gada kaujas parādīja, ka ukraiņu armija ir vāja un nesagatavota, daudzi tās komandieri simpatizēja Krievijai un bija gatavi nodevībai.

Pēc Krimas aneksijas un Ukrainas sakāves Doņeckā un Luhanskā armijā sekoja pamatīga komandieru nomaiņa un sākās modernizācija. Te liels nopelns bija arī tā laika prezidentam Petro Porošenko, kurš panāca būtisku finansējuma palielināšanu.

Tikai dažus gadus pirms kara Ukraina noslēdza līgumu ar Turciju par kaujas dronu Bayraktar iegādi un, pēc dažādiem datiem, bija paspējusi iepirkt aptuveni simt dronu, turklāt bija paredzēts, ka tos varēs uzsākt ražot arī Ukrainā.

Kādi vēl ieroči ir Ukrainas rīcībā, vairāk lasiet jaunajā “Kas Jauns Avīzes” numurā. Lasiet arī Ukrainas kara hroniku, kā Liepājā ukraiņu bērniem palīdz atgūties suņi,  kā iejūtas ukraiņu bēgļi Latvijas novados, Jūrmalā policists pārsteidz ar attieksmi pret karu, kādas ir depozīta sistēmas īpatnības – kāpēc ne vienmēr pudeli izdodas nodot.

Ukraiņu spēka dziesma "Bayraktar". Noskaties šeit.

Avīzi var abonēt šeit.