"Būs līķi!" Riteņbraucēji satraukušies par jauno gājēju pāreju pie Mūkusalas apļa
Sabiedrība
2021. gada 20. augusts, 06:19

"Būs līķi!" Riteņbraucēji satraukušies par jauno gājēju pāreju pie Mūkusalas apļa

Jauns.lv

Mūkusalas ielā pie Mūkusalas apļa drīz būs regulējama gājēju pāreja. Satiksmes departamentā uzskata, ka tā būtiski uzlabos situāciju un palielinās gājēju un velosipēdistu drošību. Savukārt riteņbraucēji ir satraukušies par savu drošību un pieļauj, ka iecerētais risinājums būs saistīts arī ar bojāgājušiem.

Latvijas Riteņbraucēju apvienības vadītājs Viesturs Silenieks sociālajos tīklos pauda kritiku rosībai pie Mūkusalas apļa: "Būvēts tiek tā, ka riteņbraucējiem, kas šķērsos [ielu], auto un moto transports tuvosies no sāniem un aizmugures un, lai to ieraudzītu, būs jāskatās pār plecu. Attiecīgi, nevarēs ērti redzēt tuvojošos transportu. Sevišķi, ja kāds brauks ar kapuci, lietusmēteli.

Tuvošanos brauktuvei vajadzēja pilnīgi pretējā virzienā taisīt, lai jau pa gabalu redz tuvojošos transportu. Pie kam, kur tālāk dosies cilvēki otrā ceļa pusē? Uz stāvlaukumu, uz kuru nav nobrauktuve? Ne ar kājām, ne bērnu ratiem, ne ar velosipēdu."

Viņš pieļāva, ka pie šādas satiksmes organizācijas iespējami bojāgājušie: " Būs līķi!"

Departaments: projekts ir apstiprināts un izvērtēts

Savukārt Rīgas domes Satiksmes departamenta Direktora biroja projektu vadītāja Inesa Likinceva portālam Jauns.lv skaidroja, ka regulējamas gājēju pārejas izbūve Mūkusalas ielā pie Mūkusalas apļa tiek veikta saskaņā ar apstiprinātu un izvērtētu projektu.

Gājēju pārejas darbība tiks regulēta ar luksofora signāla palīdzību, kā arī pāreja tiks aprīkota ar termiskajiem video detektoriem un pienākošā transporta fiksēšanas video detektoru. Projektu plānots pabeigt līdz 2. septembrim.

Ko plānots mainīt?

Projekta ietvaros paredzēts uzstādīt luksoforu objektus, izbūvēt jaunus gājēju ietvju posmus, pārbūvēt labo nobraukšanas joslu uz degvielas uzpildes staciju un lielveikalu Mūkusalas ielas Bauskas virziena brauktuvei, kā arī likvidēt esošo pāriešanas vietas ietvi.

Uz Mūkusalas ielas paredzēts uzklāt jaunu horizontālo ceļa marķējumu. Tāpat būvprojektā paredzēts atjaunot ietves segas konstrukciju.

Viena no bīstamākajām vietām

Silenieks iepriekš iepriekš sacīja, ka no velosipēdistu un gājēju viedokļa viens no nesakārtotākajiem šķērsojumiem Rīgā atrodas pie Mūkusalas apļa. Ik dienas Mūkusalas ielu ar četrām joslām pie apļa šķērso daudz cilvēku, apdraudot savu dzīvību.

Viņš kritizēja līdzšinējo satiksmes organizāciju un norādīja, ka tajā vietā vajadzīgs pārdomāts un drošs šķērsojums.

Arī Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora biroja galvenā referente Lelde Rudzika Jauns.lv iepriekš skaidroja: departaments apzinās, ka konkrētas vietas šķērsošana nav droša, jo velosipēdistiem un arī gājējiem sanāk šķērsot četras joslas.

Līdz septembrim šajā vietā tiks ierīkota regulējama gājēju pāreja, kas būtiski uzlabos situāciju un palielinās gājēju un velosipēdistu drošību, pauda departamentā.