foto: Zane Bitere/LETA
Valērija Maligina piemiņu iemūžinās Olaines muzejā; trīs gadus nenotiks lielās izstādes
Lai iemūžinātu bijušā „Olainfarm” vadītāja Valērija Maligina piemiņu, Olaines muzejs jaunas ekspozīcijas izveidei slēgs un rekonstruēs Lielo zāli.
Kultūra
2021. gada 16. augusts, 05:33

Valērija Maligina piemiņu iemūžinās Olaines muzejā; trīs gadus nenotiks lielās izstādes

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Olaines Vēstures un mākslas muzejs informē, ka 11. septembrī rekonstrukcijai uz tiks slēgta Lielā zāle, lai tajā ierīkotu ekspozīciju, kas būs veltīta Latvijas lielākajam farmācijas uzņēmumam - akciju sabiedrībai „Olainfarm” un tās bijušajam valdes priekšsēdētājam Valērijam Maliginam (1965-2017). Līdz ar to pašlaik muzejā skatāma pēdējā lielā izstāde vismaz nākamo trīs gadu laikā – Rīgas porcelāna kolekcionāra, 17 gadus vecā baldonieša Teo Ralfa Jēkabsona izstāde „Lidojošā tautumeita”.

“Olainfarm” un Valērijam Maliginam veltīto ekspozīciju plānots atklāt jau pēc pāris mēnešiem un tā būs skatāma vismaz līdz 2024. gada rudenim. To iekārto par Latvijas farmācijas giganta līdzekļiem un tajā būs redzamas arī Valērija Maligina personīgās lietas, kas “raksturo viņu kā harizmātisku, iedvesmojošu, dāsnu, mērķtiecīgu un ambiciozu personību”.

foto: olaine.lv
Olaines muzeja Lielā zāle tiks slēgta rekonstrukcijai, lai tajā ierīkotu „Olainfarm” un tā ilggadējam vadītājam Valērijam Maliginam veltītu ekspozīciju.

Muzejs savā mājaslapā un sociālajos tīklos, aicinot apmeklēt izstādi „Lidojošā tautumeita”, raksta: „Šī būs pēdējā izstāde pirms lielās zāles rekonstrukcijas, kurā tiks izveidota ekspozīcija, kas veltīta a/s “Olainfarm” un tās ilggadējajam vadītājam Valērijam Maliginam. Ņemot vērā, ka zāle būs slēgta mainīgajām izstādēm vairākus gadus, noslēdzošajai izstādei bija jābūt pavisam īpašai un aizraujošai. Tieši šie ir vārdi, kas pirmie nāk prātā aplūkojot Teo kolekciju, jo ikviens, kas dosies aplūkot izstādi varēs iegrimt atmiņās un nostalģijā”.

Olaines Vēstures un mākslas muzejs informē par gaidāmo „Olainfarm” un tā ilggadējam vadītājam Valērijam Maliginam veltīto ekspozīciju.

“Olainfarm” Komunikāciju vadītāja Ilze Čikule Jauns.lv pastāstīja: 

“Ideja par Valērija Maligina piemiņas ekspozīcijas izveidi radās jau vairāk nekā pirms diviem gadiem. Lēmumu par ekspozīcijas izveidi pieņēma tā brīža a/s “Olainfarm” valde. Sākotnējā iecere bija veidot to uzņēmuma telpās, taču vēlāk tika nolemts, ka šādai ekspozīcijai ir jābūt pieejamai plašākai publikai, tāpēc vienojāmies ar Olaines Vēstures un mākslas muzeju par ekspozīcijas izvietošanu viņu telpās.   

Valērijs Maligins bija unikāla personība, veiksmīgs uzņēmējs un Latvijas patriots, kurš vairāk nekā 20 gadu laikā izveidojis un vadījis Latvijas farmācijas veiksmes stāstu - vienu no vērtīgākajiem Latvijas uzņēmumiem un sociāli atbildīgu darba devēju vairāk nekā 1000 cilvēkiem. Valērija Maligina ieguldījums joprojām ir dzīvs un tieši šādas personības spēj iedvesmot un motivēt cilvēkus darboties.  
  
Cilvēkus kā personības veido gan profesionālā, gan privātās dzīves šķautnes, tāpēc tās nav atdalāmas. Ekspozīciju ir plānots atklāt jau šā gada rudenī, tāpēc, lai uzturētu intrigu un apmeklētājiem būtu interesanti, aicinām būt pacietīgiem un sagaidīt ekspozīcijas atklāšanu.  
 
Ekspozīcijā tiks izmantotas Valērija Maligina personīgās lietas, kas raksturo viņu kā harizmātisku, iedvesmojošu, dāsnu, mērķtiecīgu un ambiciozu personību un līderi.   

Ekspozīcijas izveidei aicinājām arī “Olainfarm” darbiniekus iesaistīties piemiņas ekspozīcijas izveidē, daloties ar saviem atmiņu stāstiem, fotogrāfijām un citiem materiāliem no jebkura laika posma, kas papildinātu stāstu par ilggadējo uzņēmuma vadītāju un īpašnieku.

Visi ar ekspozīciju saistītie izdevumi tiek segti no a/s “Olainfarm” finanšu līdzekļiem. Līgums par ekspozīcijas izveidi un izvietošanu ir noslēgts uz trīs gadiem”.

Valērijs Maligins (1965 - 2017)

Valērijs Maligins (1965. - 2017.)

gallery icon

Valērijs Maligins, kurš „Olainfarm” prezidenta amatā bija kopš 1997. gada mūžībā devās 2017. gada decembrī 52 gadu vecumā. Ekspertīzē tika atklāts, ka Latvijas miljonāru sarakstā iekļautais Maligins nebija miris vardarbīgā nāvē, tomēr izskanēja runas, ka viņš, iespējams, miris no narkotiku pārdozēšanas. Šogad jūlijā šīs baumas žurnālam „Una” komentējusi viņa atraitne, multimāksliniece Elīna Maligina, kura teica:

„Ko tik nerunā! Gan man, gan Valērijam tas bija svešs, lai ko citi runātu. Ne viņš šņauca, ne sev kaut ko dūra... Cik zinu, viņš periodiski lietoja zāles. (..) Bet, domājot par Valēriju, veselības ziņā bija aizmetņi tam, ka ir briesmas viņa dzīvībai, taču tie bija viņa lēmumi, kurus neviens nevarēja ietekmēt.

Protams, manā galvā kādu laiku malās visādas domas. Ko es būtu varējusi darīt? Kā es būtu varējusi ietekmēt viņa dzīvi? Es centos darīt kā labāk, bet šajās attiecībās, jāatzīst, biju līdzatkarīgā. Viņš bija ļoti spēcīgs cilvēks, un vairāk es gāju viņa pavadā, nevis viņš manā”.

Te gan jāteic, ka Valērija Maligina atstātais mantojums ieies vēsturē ne tikai muzeja krājumos, bet arī kriminālajās hronikās, jo joprojām mantinieki nevar sadalīt Valērija Maligina atstāto mantojumu un nemitīgi notiek kašķi par a/s “Olainfarm” akcijām un reiderismu uzņēmumā. 

Ļaudis ierodas uz Valērija Maligina testamenta nolasīšanu

Mūžībā aizgājušā farmācijas kompānijas "Olainfarm" vadītājs un līdzīpašnieks Valērijs Maligins testamentu sastādījis pirms laulībām ar aktrisi Elīnu Maliginu, un visus ...

gallery icon

Pēdējā gaitā tiek izvadīts Valērijs Maligins

2017. gada 15. decembrī no Rīgas Svētā Erceņģeļa Mihaila pareizticīgo baznīcas pēdējā gaitā tika izvadīts uzņēmuma “Olainfarm” līdzīpašnieks, miljonārs Valērijs ...

gallery icon