foto: LETA
Rundāles pils franču dārzs nominēts "Eiropas Dārza balvai 2021"
Rundāles pils dārzs.
Kultūra
2021. gada 29. jūnijs, 13:45

Rundāles pils franču dārzs nominēts "Eiropas Dārza balvai 2021"

Jauns.lv / LETA

Rundāles pils ansambļa teritorija aizņem 85 hektārus un tajā ietilpst desmit hektāru liels baroka stila franču dārzs, kas šogad nominēts "Eiropas Dārza balvai 2021".

Kā informēja Rundāles pils muzeja pārstāve Ilze Kusiņa, balva tiks pasniegta trīs kategorijās: "Vēsturiska parka vai dārza pārvaldība vai attīstība", "Kultūrainavas aizsardzība vai attīstība" un "Laikmetīga parka vai dārza dizains vai koncepcija". Kopumā izvirzīti deviņi nominanti, kurus izvēlējās 12 starptautiskas žūrijas locekļi.

Rundāles pils franču dārzs nominēts kategorijā "Vēsturiska parka vai dārza pārvaldība vai attīstība". Šajā kategorijā vēl izvirzīti tādi Eiropas dārzi kā "Lowther" pils un dārzi Lielbritānijā un "Marqueyssac" dārzi Francijā. Katrā no kategorijām tiks piešķirta viena pirmās vietas balva un divas otrās vietas balvas. "Eiropas Dārza balvas 2021" ieguvēji tiks paziņoti 9. septembrī, bet apbalvošanas ceremonija plānota 10. septembrī Dikas pilī Vācijā.

Kusiņa norādīja, ka Rundāles pils dārza ierīkošana notika līdztekus pils būvniecībai pēc arhitekta Frančesko Rastrelli 1735./1736.gadā izstrādātā plānojuma. Dārza izstrādes darbus vadīja brāļi dārznieki Kristofers un Mihaels Veilandi. Mainoties pils saimniekiem, 19.gadsimtā, pretēji laikmeta tendencēm, franču dārzs netika pārveidots par angļu tipa parku, un tā plānojums gadsimtu gaitā saglabājās. Alejas un dzīvžogi tika uzturēti un cirpti baroka dārza tradīcijās līdz pat 20.gadsimta sākumam. Tāpēc mūsdienās baroka parku bija iespējams atjaunot tuvu tā sākotnējam veidolam.

Parka atjaunošanas plānu 1975. /1977. gadā izstrādāja Ļeņingradas institūta "Giproteatr" projektētāji. Pāraugušo koku izciršana tika sākta 1976. gadā, pirmais celiņš izveidots 1978. gadā, pirmā alejas liepa iestādīta 1984. gadā, tā pamazām atjaunojot franču dārzu iespējami tuvu Rastrelli izstrādātajam projektam.

Turpinot attīstīt Rundāles pils teritoriju, meža parkā tiek veidoti un atjaunoti Rastrelli projektētie Pastaigu bosketi. Pie kleķa žoga pils ziemeļaustrumu pusē kādreiz bijusi hercoga siltumnīca. Šo vēsturisko celtni plānots uzbūvēt no jauna, lai audzētu stādus un ziemā uzglabātu eksotiskos augus.

Rundāles pils nominācijā atzīmēts, ka "Latvijas unikālā baroka dārza visaptveroša un profesionāla atjaunošana bija sarežģīts darbs, kas lielā mērā bija atkarīgs no muzeja darbinieku un brīvprātīgo centības un ieguldītā darba".

"Eiropas Dārza balvu" organizē Eiropas Dārzu mantojuma tīkls un fonds "Schloss Dyck". Eiropas Dārzu mantojuma tīkls  ir organizācija, kas nodibināta 2003. gadā Ziemeļreinā-Vestfālenē, Vācijā. "Eiropas Dārza balva" tiek pasniegta kopš 2010. gada, līdz 2019. gadam to saņēmuši 93 uzvarētāji no 15 valstīm.