Vaira Vīķe-Freiberga: "Es lūgtu pirms laika mani vēl kapā negrūst"
Izskanējusi informācija, ka Vaira Vīķe–Freiberga esot sākusi interesēties par savām mūža mājām Pirmajos Meža kapos blakus pirmā prezidenta Jāņa Čakstes atdusas vietai. Pati bijusī prezidente gan aicina viņu pirms laika kapā negrūst un presei atbild dainu vārsmojumos.
Sabiedrība
2015. gada 12. augusts, 15:04

Vaira Vīķe-Freiberga: "Es lūgtu pirms laika mani vēl kapā negrūst"

Jauns.lv

Eksprezidente Vaira Vīķe–Freiberga esot interesējusies par iespējām sev iegādāties kapavietu Meža kapos netālu no Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes atdusas vietas, otrdien ziņo žurnāls "Privātā Dzīve". Vīķe–Freiberga gan aicina viņu pirms laika vēl negrūst kapā.

Jautāta, vai izskanējusī informācija par viņas mūža mājām atbilst patiesībai, Vaira Vīķe Freiberga ar savas sekretāres Dainas Lasmanes starpniecību Kasjauns.lv atbildēja:

„Visi sīki kukainīši

Gaida mani nomirstam...

Es lūgtu pirms laika mani vēl kapā negrūst un mazliet vēl paciesties līdz manai nāves dienai - gan jau tad viss noskaidrosies par vietu, kurā tikšu apglabāta.

Gribētu arī vēl atgādināt, ka priekšlaicīga skaudība te ir gluži nevietā, jo kā Jūs, tā mani beigu beigās sagaida viens un tas pats liktenis:

Ko es labu nopelnīju,

Šai saulē dzīvodams?

Tikai baltu egļu šķirstu,

Guļas vietu smiltājā.”

Meža kapos kapavietu nevar nopirkt, to var tikai piešķirt par nopelniem valsts labā

Rīgas domes sabiedrisko attiecību speciāliste Dzintra Āboliņa Kasjauns.lv paskaidroja, ka Pirmie Meža kapi ir daļēji slēgta kapsēta un tajā jaunas kapavietas netiek tirgotas. Apbedījumi tur atļauti vienīgi ģimenes kapa vietās.

Tomēr atbilstoši Rīgas kapsētu noteikumiem izņēmuma kārtā Meža kapos atdusas vietu var ierādīt personai, kurai dzīves laikā ir bijuši sevišķi nopelni Latvijas valsts vai Rīgas pilsētas labā. Tas varētu atteikties arī uz bijušajiem valsts Prezidentiem. Tomēr pats eksprezidents nevar sev nopirkt kapavietu Meža kapos. Par īpašajiem nopelniem valsts vai pilsētas labā kapavietu var piešķirt tikai pēc valsts pārvaldes iestādes, radošās savienības, nevalstiskās organizācijas vai profesionālās biedrības iesnieguma.

Āboliņa arī piebilda, ka būtu nekorekti runāt, ka minētais kapsētas nogabals, kurā apglabāts Jānis Čakste, ir ievērojams tikai ar pirmā Prezidenta atdusas vietu. Turpat netālu mūža mājas raduši arī vēlākie valsts Prezidenti - Gustavs Zemgals un Alberts Kviesis. Pēdējiem diviem gan nav tik vērienīgs kapa piemineklis kā Jānim Čakstem, tāpēc to atdusas vietas mazāk tiek ievērotas. Āboliņa pieļāva, ka, iespējams, tur mūža mājas pēc nāves varētu rast arī citi valstsvīri un valstssievas. Tomēr Kapsētu pārvalde uzskata, ka būtu nevietā runāt par kapavietām cilvēkiem, kuri joprojām vēl ir dzīvi un veseli.

Atbilstoši kapsētu lietošanas noteikumu cenrādim par vienvietīgas kapavietas ierādīšanu daļēji slēgtajās kapsētās, kādi ir arī Meža kapi, jāmaksā vienreizēja nodeva 291,57 eiro apmērā (par divvietīgu – 408, 21 eiro, bet par trīsvietīgu – 641,46 eiro). Tā arī esot visa maksa, kas radiniekiem jāmaksā par tuvinieka apglabāšanu Meža kapos.

Elmārs Barkāns/Foto: Aigars Hibneris, Edijs Pālens/LETA