foto: Evija Trifanova/LETA
Kareivīgie Lejaskurzemes deputātu kandidāti: ministres dēls, parlamentārieša mamma, kikbokseris un citi
Lejas un Viduskurzemes novados pašvaldību vēlēšanas, pēc visa spriežot, būs visai karstas, jo partiju listēs ir visnotaļ kareivīgi noskaņoti ļaudis.
Sabiedrība
2021. gada 13. aprīlis, 05:45

Kareivīgie Lejaskurzemes deputātu kandidāti: ministres dēls, parlamentārieša mamma, kikbokseris un citi

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Lejas un Viduskurzemes pašvaldību vēlēšanu sarakstos netrūkst ne tiešā, ne pārnestā nozīmē dūres vicināt pieradušu deputātu kandidātu. Labklājības ministres Ramonas Petravičas dēls Svens savu spēku demonstrē boksa ringā, aizstāvot Saldus Boksa kluba krāsas, bet liepājnieks Kristaps Zīle laurus plūc kikbokseru sacensībās.

Kā pareizi cīnīties, zinātniski varēs pamatot Kalpaka muzeja Airītēs vadītājs Roberts Sipenieks, kurš ar 1. numuru startē Saldus Nacionālās apvienības sarakstā. Saskaņieši Liepājā savās rindās uzņēmusi karojošo nacionālboļševieti Jeļenu Osipovu.

KPV LV Kuldīgas sarakstā, “cīnīties” ar separātiskajiem suitiem, aicinājusi arī Saeimas deputāta Ērika Pucena mammu Ivetu. Radu būšana neizpaliek arī “Jaunās Vienotības” Dienvidkurzemes sarakstā. Savukārt Saldū ierakumu pretējās pusēs nostājies zaļzemnieku it kā nešķiramais tandēms – Zaļā partija no vienas puses, bet Zemnieku savienība no otras puses. Lepno kurzemnieku sarakstos netrūkst savas zvaigžņu plejādes, no kuras gan šoreiz izkritis futbolists Māris Verpakovskis.

Jauns.lv piedāvā ielūkoties Latvijas dienvidrietumu vēlēšanu sarakstos.

Liepāja: kikbokseris, “Saskaņas” transformācijas un vēju pilsētas zvaigznes

foto: liepajniekiem.lv
Par Latvijas Reģionu apvienības uzvaru Liepājas pašvaldības vēlēšanās cīnīsies arī kikbokseris Kristaps Zīle.


Vēju pilsētā Rožu ielas namā deputātu krēslos vēlas iesēsties 116 liepājnieki no septiņiem sarakstiem, bet laimīgā loze spīdēs tikai 15. Tā kā kreisajā frontē startē tikai “Saskaņa”, tad īpaši spraiga cīņa izvērtīsies starp sešiem atlikušajiem tā dēvētajiem latviskajiem sarakstiem, kuros liepājnieki iekļāvuši arī ne vienu vien pazīstamu personāžu, arī ar varenu cīņassparu ne tikai politiskajā, bet arī reālā fiziskā cīņas arēnā.

Visnotaļ savdabīgs ir saskaņiešu piedāvājums, jo “Saskaņas” listē nu viens otram līdzās vīd kādreiz nāvīgāko pretinieku vārdi, bet pilsētas saskaņiešu līderis – Saeimas deputāts Valērijs Agešins no saraksta pazudis un savā vietā par pirmo numuru ielicis savu palīgu, juristu Induli Jankovski, kurš liepājniekiem pazīstams ar to, ka mīl ar saviem padomiem un redzējumiem uzstāties daudzdzīvokļu namu dzīvokļu īpašnieku un īrnieku kopsapulcēs.

Par “Saskaņas” draudzeni nu kļuvusi skandalozā nacionālboļševika Jevgeņija Osipova sieva Jeļena Osipova, kura vēl pirms četriem gadiem, vicinot PSRS karogu, savā ziņu portālā infoliepaja.lv no panckām ārā lamāja “krievu interešu nodevējus” – “Saskaņu”. Protams, jāatgādina, ka Jeļena savulaik izcēlusies kā nacionālboļševika Vladimira Lindermana partijas “Par dzimto valodu” biedre, kura līdz pēdējai asins lāsei grasījās uz barikādēm stāvēt par krievu runas brīvību, viņa savulaik arī no Tatjanas Ždanokas Latvijas Krievu savienības tēmēja uz eiroparlamentārietes krēslu, bet nepaveicās. Nu viņa domā, ka paveiksies, jo “Saskaņai” Liepājā īsti konkurentu nav, kā tas bija 2017. gada pašvaldību vēlēšanās.

Spraiga cīņa būs labējā frontē, kurā par vienu no favorītiem var uzskatīt ilggadējā Liepājas mēra Ulda Seska vadīto Liepājas partiju, kuras listē ar pirmo numuru vairs nav atrodams pats Sesks, bet gan viņa “aizstājējs” – tagadējais Liepājas vicemērs Gunārs Ansiņš. Sesks teic, ka nu vēlas vadību uzticēt jaunajiem, bet tai pašā laikā arī tiem pašiem vecajiem, jo Liepājas partijas sarakstā startē visi pašreiz vēju pilsētas domē no partijas ievēlētie deputāti, izņemot kādreizējo Seska znotu futbolistu Māri Verpakovski. Bet Liepājas partijas sarakstā netrūkst citu pilsētā pazīstamu zvaigžņu – Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins, Liepājas muzeja vadītāja Dace Kārkla, pilsētas, Karostas “cietuma seja”, militārais vēsturnieks Juris Raķis un citi.

Aiz Liepājas partijas partiju sarakstu kaudzītē ar 2. numuru seko Seska partijas sīvākie konkurenti – Latvijas Reģionu apvienība ar pašreizējo mēru Jāni Vilnīti priekšgalā, kurš uzskata, ka “cilvēks ir Liepājas sirds”. Te gan jāteic, ka Reģionu apvienības sarakstā gan ir viens otrs, kas tai sirdij var likt pamirt, piemēram, ja kādā naksnīgā Liepājas ieliņā nākas pretī nākam ieraudzīt saraksta 12. numuru – profesionālo kikbokseri Kristapu Zīli. Bet sarakstā ir arī akadēmiski prāti, kuri cīnās ne tikai ar dūrēm, bet arī ar smadzenēm. Piemēram, Liepājas Universitātes profesors Pāvels Jurs, pret kuru vēl kā vēstures skolotāju pirms astoņiem gadiem tika ierosināts kriminālprocess saistībā ar vēstures grāmatas neatļautu publicēšanu internetā. Līdz skandalozai tiesas prāvai gan toreiz nenonāca, jo Jurs spēja panākt izlīgumu gan ar grāmatas autoru un gan apgādu “Zvaigzne ABC”.

Savas slavenības ir arī Nacionālās apvienības sarakstā: Liepājas simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis partijas listē ierakstīts kā pirmais numurs, mazliet zemāk ir arī Liepājas teātra aktieris Leons Leščinskis un vietējā medija “Kurzemes Vārds” laika ziņu vecis Daumants Vidiņš. Jauno konservatīvo partiju uz uzvaras smaili vadīs pašreizējās Saeimas deputāts Uldis Budriķis. Vēlēšanās startē arī “Apvienība Iedzīvotāji”, kā arī kustības “Par!”, “Jaunās Vienotības” un “Progresīvo” apvienotais saraksts. Pēdējo sarakstos gan nav Liepājas pusē tik plaši pazīstamu cilvēku kā konkurentiem.

Dienvidkurzeme: dažādie kurzemnieki, izvadītājs bērēs un vecie vēži

foto: grobina.lv
Grobiņa nu kļūs par jaunveidojamā Dienvidkurzemes centru, kurā kopīgu valodu vajadzēs rast dažādu raksturu un interešu vadītie kurzemniekiem – no leišmales purviem līdz jūras zvejniekciemiem.


Jaunizveidotajā Dienvidkurzemes novadā apvienosies vislielākais novadu skaits, kuriem būs jādzīvo zem viena jumta Grobiņā. Astoņi novadi - Aizputes, Grobiņas, Priekules, Nīcas, Durbes, Pāvilostas, Vaiņodes un Rucavas – pēc 12 gadu šķirtības nu atkal vienosies kādreizējā Liepājas novadā, bet nu jau ar citu nosaukumu. Lepnajiem un savrupajiem kurzemniekiem var nākties visai grūti apvienot zvejniekus, lauksaimniekus, pagānisma tradīcijas cienošos, rūpniekus – vārdu sakot cilvēkus, kuri 12 gadus pēc Liepājas rajona likvidēšanas bija iemanījušies savu būtību radīt un rādīt katrs atsevišķi.

Nu viņiem visiem atkal jāmācās būt kopā! Ka tas var būt diezgan grūts uzdevums, liecina gan vēl nesenā “mazo” novadu stīvēšanās par to, kur tad īsti būt novada centram, gan tas, ka nu lielajā politikā it kā vienoties spējošās tā dēvētās latviskās partijas katra deķīti velk uz savu pusi, katra savā listē apvienojot kāda konkrēta likvidējamā novada varas spici. Tā kā šajā gadījumā partiju listes nebūtu vis jāsauc politisko piederību apzīmējošos vārdos – zaļzemnieki, nacionāļi, vienotībnieki, bet gan vietvārdos – Aizputes, Grobiņas, Rucavas un tā tālāk partija. Par 19 vietām novada domē cīnīsies 121 kandidāts no astoņiem sarakstiem.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) apvieno Grobiņas mēru Aivaru Priedolu un Durbes mēru Ojāru Petrēvicu, sarakstā ir arī bijušais Saeimas deputāts Edgars Putra no Durbes un Aizputes puses ļaudīm pazīstams cilvēks - Gunars Kristvalds, jo teju katrs aizputnieks, kurš piedalījies kādās bērēs, viņu pazīst vaigā. Kristvalds ir sēru ceremoniju vadītājs. Savukārt Nacionālās apvienības sarakstā startē Priekules mēre Vija Jablonska un Aizputes mērs Juris Grasmanis. Reģionu apvienībā pašreizējo mēru nav, bet tajā var atrast politiķus no Nīcas un Durbes puses. “Jaunajā Vienotībā” startē Rucavas novada domes priekšsēdētājs Jānis Veits, kā arī tēvs un dēls Jefimovi. Jaunākais Jefimovs – Grobiņas ugunsdzēsēju vadītājs Andris ir saraksta līderis, bet vecākais – Grobiņas vicemērs Genadijs ir listes apakšgalā

Lejaskurzemē pie varas grožiem vēlas tikt arī KPV LV, kustība “Par!”, Iedzīvotāju apvienība un Jaunā konservatīvā partija, bet šo partiju listēs nav “veco vēžu jaunās kulītēs”, respektīvi – pašreizējo novadu mēri, kuri atkal tēmē uz mēra krēslu.

Kuldīga: deputāta mamma, Alšvangas suiti un Skrundas kultūras nams

foto: Skrundas kultūras nams
Skrundas kultūras nama vadītājas amats līdz šim bijis garantēts atspēriena punkts lēcienam politikas olimpā. Kā būs šoreiz, redzēsim pēc 5. jūnija vēlēšanu rezultātu paziņošanas.

Škrobe katram no trīs novadiem par viņu apvienošanu ir arī Kuldīgas pusē, sevišķi jau Alšvangas suitiem. Novadā par 15 domnieku krēsliem cīnīsies 104 kandidāti no sešiem sarakstiem. Un trīs no tiem drīzāk dēvējami nevis partiju vārdā, bet gan vienā no trīs apvienoto novadu vārdā – Kuldīgas, Skrundas vai Alsungas.

“Kuldīgas novadam” sarakstā līdere ir Kuldīgas mēre Inga Bērziņa. Kuldīgas partija arī cenšas pielabināties skrundeniekiem, sarakstā iekļaujot kādreizējo Skrundas novada vadītāju, tagad Saldus medicīnas centra direktori Nelliju Kleinbergu. ZZS sarakstā, kurā ar pirmo numuru startē Latvijas Universitātes Kuldīgas filiāles vadītāja Ruta Karloviča, atrodams Alsungas novada domes priekšsēdētājas Daigas Kalniņas vārds. Bet “Latvijas attīstībai” pirmais numurs ticis Skrundas novada pašvaldības vadītājai Loreta Robežniece – bijušās mēres Nellijas Kleinbergas amata pārmantotājai: abas bijušas ne tikai Skrundas rātskundzes, bet arī Skrundas kultūras nama direktores. Tagad “Latvijas attīstībai” sarakstā kandidē arī pašreizēja Skrundas kultūras nama direktore Dita Ņuņēvica.

Bez pašreizējiem novadu līderiem jeb precīzāk – līderēm, jo jaunveidojamā Kuldīgas novada pašreizējās pašvaldības vada tikai dāmas, palikusi Jaunā konservatīvā partija Nacionālā apvienība un KPV LV, kuras katra ar savām metodēm mēģina pievilināt elektorātu. KPV LV par pievilkšanas spēku arī izvēlējusies dāmu - Viduskurzemes pamatskolas skolotāju Ivetu Pucenu, Saeimas deputāta Ērika Pucena mammu. Lai arī viņa KPV LV sarakstā ir ar pēdējo numuru, jāatceras, ka tieši saraksta beigās ierakstītais uzvārds bieži vien ir izšķirošais, jo, kā zināms, ir taču arī tādi ļaudis, kuri avīzi vai žurnālu sāk lasīt no pēdējās lapas. Šo pēdējo trīs partiju sarkstos gan pārsvarā ir cilvēki, kas saistīti ar Kuldīgas novadu. Lai arī kā to negribētos, izskatās, ka vairumu balsu Kuldīgas novadā iegūs pilsēta, kas pretendē uz 2027. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu, Alsungu un Skrundu atstājot jaņos.

Saldus: ministres dēls, jaunības eliksīrs un zaļzemnieku šķelšanās

foto: Facebook
Labklājības ministres Ramonas Petravičas dēls Svens – potenciālais pašvaldības deputāts sociālajos tīklos mīl lepoties ar savu “zelta jaunatnes” statusu.

Saldus novadā, kur uz 15 domnieku vietām pretendē 139 kandidāti no astoņiem sarakstiem, neierasta konkurence ir starp ZZS, jo Latvijas Zaļā partija (LZP) un Latvijas Zemnieku partija (LZS) startē katra ar savu listi. Neierasti arī tas, ka Zaļās partijas sarakstā ar pirmajiem diviem numuriem ierakstīti abu apvienoties spiesto novadu vadītāji - Māris Zusts no Saldus un Ārijs Sproģis no Brocēniem.

Interesanti tas, ka “Saskaņa” atmetusi ar roku Kurzemes iekarošanai un tā savus sarakstus Latvijas rietumos prezentē tikai divās lielākajās pilsētās - Liepājā un Ventspilī, bet tas nenozīmē, ka nav piedāvājuma no partijām, kuru nosaukumā ietverts vārds “sociāldemokrātija”. Teju vai no politiskās aizmirstības Saldus novadā iznirusi Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP).

Bet LSDSP, ja tā varētu teikt, nav tas lielākais brīnums Saldus pusē. Lielāku interesi varētu izraisīt KPV LV liste, kurā ar 7. numuru startē labklājības ministres 29 gadus vecais dēls Svens Petravičs. Viņš, tāpat kā māte pirms kļūšanas par ministri, strādā sava tēva Aleksandra kravu pārvadājumu firmā “Monēta” par izpilddirektoru (viņa māte gan bija “tikai” grāmatvede).

Jāatgādina, ka pirms pāris gadiem “Monēta” bija ierauta pamatīgā skandālā saistībā ar aplokšņu algu izmaksu. Jādomā, ka darbs “Monētā” ir visnotaļ ienesīgs, jo sociālos tīklos Svens Petravičs mīl savu dzīvi ilustrēt ar fotogrāfijām no eksotiskiem ceļojumiem skaistu dabas skatu fonā pie dārgiem auto, jautrās kompānijās ar alkohola kokteiļiem rokā un savu kailo muskuļoto torsu, jo ir Saldus boksa kluba sportists. Brīžiem ar skaudību vai neizpratni mēdzam lūkoties uz to, kā savi sociālajos tīklos pasniedz “krievu zelta jaunatne”. Bet šai gadījumā mums nevajadzētu meklēt Kremļa jaunbagātnieku atvašu profilus “V kontakte” vai “Odnoklasņiki”, pietiek vien ielūkoties Svena “Facebook” profilā. Te vien jautājums, vai tur publicētais nāks par labu viņa politiskajai karjerai? Tomēr manāms, ka viņš pats vai viņa padomdevēji par prestižu ir norūpējies, jo daži viņa ieraksti ir dzēsti.

Uz vietām Saldus novada domē cierē arī “Jauna Vienotība”, Nacionālā apvienība, "Latvijas attīstībai" un Jaunā konservatīvā partija. Pāris no tām arī “spiež” uz jaunību. Divos sarakstos – nacionāļu un zemsaviešu ir tikai nesen pilngadību sasnieguši skolēni: nacionālajā apvienība - Edijs Jakubausks, bet LZS - Anna Zariņa.