foto: LETA
Saeima kriminālvajāšanas uzsākšanai izdod deputātu Artusu Kaimiņu
Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš.
Politika
2021. gada 4. februāris, 14:33

Saeima kriminālvajāšanas uzsākšanai izdod deputātu Artusu Kaimiņu

Jauns.lv

Saeima ceturtdien, 4.februārī, nolēma izdot kriminālvajāšanas uzsākšanai 13.Saeimas deputātu Artusu Kaimiņu.

Saeima lēmumu par piekrišanu kriminālvajāšanai pieņēma pēc Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma uzklausīšanas. Ar iesniegumu par kriminālvajāšanas uzsākšanu pret A.Kaimiņu Saeimā vērsās Ģenerālprokuratūra.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rullī noteikto par piekrišanu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Saeimas locekli, viņa apcietināšanai, kratīšanas izdarīšanai pie viņa vai citādai personas brīvības ierobežošanai Saeima lemj pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma.

Pret Saeimas locekli nevar uzsākt kriminālvajāšanu bez Saeimas piekrišanas, noteic Latvijas Republikas Satversme.

Pēc izdošanas Kaimiņš nezaudē tiesības piedalīties Saeimas darbā.

Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš tiek atbrīvots no īslaicīgās aizturēšanas izolatora

Kriminālprocesā par iespējamu nelikumīgu partijas "KPV LV" finansēšanu aizdomās turētajam parlamentārietim Artusam Kaimiņam kā drošības līdzeklis noteikta uzturēšanās noteiktā dzīvesvietā, ...

gallery icon

Kaimiņam izvirzītā apsūdzība mainīta uz maigāku pantu - ja sākotnēji kriminālvajāšana tika rosināta par grāmatvedības noteikumu pārkāpšanu mantkārīgā nolūkā, kas radījis būtisku kaitējumu, tad tagad to plānots celt vienkārši par grāmatvedības noteikumu pārkāpšanu.

Prokuratūras preses sekretāre Eiduka aģentūru LETA iepriekš informēja, ka prokuratūra lūdz Saeimai piekrist izdot Kaimiņu kriminālvajāšana pēc Krimināllikuma 217.panta 1.daļas par uzņēmumam vai organizācijai likumos noteikto grāmatvedības dokumentu, gada pārskatu, statistikas pārskatu vai statistiskās informācijas slēpšanu vai viltošanu. Par šādas normas pārkāpumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz vienam gadam, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Atgādinām, ka 2020.gada janvāra beigās KNAB jau bija pieņemts lēmums piemērot Kaimiņam aizdomās turētā statusu pēc Krimināllikuma panta par grāmatvedības noteikumu pārkāpšanu. Tas tika darīts, jo izmeklēšanas laikā iegūti papildu pierādījumi un mainījušies noziedzīga nodarījuma faktiskie apstākļi.

Vienlaikus birojs pieņēma lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ daļā pret Kaimiņu par politiskās organizācijas nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā un par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā.

Tāpat ziņots, ka KNAB sākotnēji kriminālprocesā par iespējamu nelikumīgu partijas "KPV LV" finansēšanu 2018.gada jūnijā aizturēja arī Saeimas deputātu Kaimiņu. Kriminālprocess pret Kaimiņu šajā jautājumā pēc būtības vēlāk tika izbeigts.