foto: LETA
Izglītības un zinātnes ministrijā notikusi augstu amatpersonu rotācija, iecelts jauns valsts sekretārs
IZM jaunais valsts sekretārs Jānis Volberts.
Sabiedrība
2020. gada 30. oktobris, 11:31

Izglītības un zinātnes ministrijā notikusi augstu amatpersonu rotācija, iecelts jauns valsts sekretārs

Jauns.lv

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) informējusi portālu Jauns.lv, ka atsevišķās tās struktūrvienībās, līdzīgi kā augstākās un vispārējās izglītības sistēmā, nepieciešami strukturāli pārkārtojumi un efektīvāka cilvēkresursu pārvaldība.

No šā gada 1.novembra līdzšinējā IZM valsts sekretāre Līga Lejiņa būs Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītāja, savukārt VISC vadītājs Guntars Catlaks vadīs IZM Politikas iniciatīvu un attīstības departamentu (PIAD).

Kā norāda IZM, abiem ierēdņiem ir apritējis viens termiņš konkrētajā amatā, tāpēc, izvērtējot IZM prioritātes, nolemts stiprināt PIAD. "Catlaks sevi ir apliecinājis kā spilgtu stratēģi un konceptuālu jautājumu risinātāju," norāda IZM. 

"Savukārt VISC darbībā, kas pārvalda arī kompetenču pieejas ieviešanu, uzrauga projekta Skola 2030 realizāciju, nepieciešamas strukturālas izmaiņas un operatīvāka lietu administrēšana, strikti ievērojot sasniedzamos rezultātus noteiktos laika termiņos, kur noderēs Lejiņas lielā administratīvā pieredze," teikts paziņojumā. 

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska pateikusies abiem ierēdņiem par darbu un sagaida labus rezultātus jaunajās pozīcijās.

Tāpat tiek ziņots, ka valsts sekretāra pienākumus no 2020. gada 1.novembra pildīs Jānis Volberts. 

Jānim Volbertam ir pieredze valsts pārvaldē, strādājot IZM, Ekonomikas ministrijā, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā, kā arī vadot nevalstisko organizāciju “Sabiedrība par atklātību – Delna”. "Latvijā un ASV iegūtā izglītība pārmaiņu un procesu efektivitātes vadībā kombinācijā ar finanšu un juridisko izglītību ļaus Volbertam nodrošināt IZM darba uzdevumu efektīvu izpildi un darba nepārtrauktību," norāda ministrijā.

Volberts līdz šim bija valsts sekretāra vietnieka un Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta direktora pienākumu izpildītājs, kuru iecēla amatā pazeminot iepriekšējo departamenta direktori Guntu Arāju.

Arājas pazemināšanu amatā izglītības ministre augustā skaidroja, kā rotāciju, kas galvenokārt saistīta ar to, ka departaments nedarbojās tam uzliktajos mērķos, uzdevumos un laikā.

IZM uzsver, ka ministres Ilgas Šuplinskas svarīgākā prioritāte A.K. Kariņa valdības deklarācijā ir izglītības kvalitātes stiprināšana, tāpēc pamatā tiek turpinātas sāktās nozares reformas, pārskatot resursu izlietojuma efektivitāti, cilvēkkapitāla nodrošinājumu un ataudzi, centrā liekot bērna, jaunieša un studenta spēju un talantu attīstīšanu.

"Pie būtiskākajiem izpildītajiem darbiem ir jānosauc kompetenču pieejas standartu izstrāde, jauns modelis doktorantūras studijām un akadēmiskā personāla ataudzei, pedagogu un akadēmiskā personāla atalgojuma pakāpeniska kāpināšana, jaunu valsts pētījumu programmu uzsākšana un pētniecības resursu intensificēšana Covid-19 seku mazināšanai," vēsta ministrijas paziņojums. 

"Pasaules ievērību ir izpelnījies ārkārtas situācijas risinājums izglītībā “Tava klase”. Turpinās digitalizācijas procesi: vienotas mācību platformas veidošana, digitālās pratības kursi, digitālo mācību līdzekļu un platformu izstrāde."