foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja
Ziloņkaula "Paula" un zilais "Gustavs": kā gatavoja Francijas prezidentam un kundzei dāvinātos ērenpreisus
Mājaslapā Erenpreiss.com norādīts, ka gan “Paula Ivory” (pa kreisi), gan “Gustav Blue” maksā 790 eiro.
Sabiedrība
2020. gada 5. oktobris, 06:11

Ziloņkaula "Paula" un zilais "Gustavs": kā gatavoja Francijas prezidentam un kundzei dāvinātos ērenpreisus

Jauns.lv

Valsts prezidenta kanceleja un leģendārais Latvijas velosipēdu ražotājs “Ērenpreiss”, atbildot uz Jauns.lv jautājumiem, sīkāk skaidroja, kā izraudzīta, uzražota un sagatavota dāvana Francijas prezidentam Emanuēlam Makronam un viņa sievai Brižitai Makronai.

Kā jau tas ierasts, arī šajā prominento citu valstu līderu vizītē notika abpusēja dāvanu pasniegšana.

Par to, kādēļ Francijas prezidentam un viņa kundzei Latvijas puse izvēlējās dāvināt tieši Latvijā ražotus velosipēdus, sīkāk stāstīja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane.

Spilgtākie mirkļi. Latvijā viesojas Emanuels un Brižita Makroni

gallery icon

Cik izmaksāja prezidenta un viņa kundzes velosipēdi?

Izvēlētā dāvana Francijas Republikas prezidentam Emanuelam Makronam un kundzei Brižitai Makronai simboliski sasaucas ar šobrīd Eiropas Savienībā (ES) uzņemto “zaļo kursu”, jeb ceļu uz zaļu dzīvesveidu, skaidroja kancelejā.

“Turklāt arī Francijas prezidents pats ļoti iestājas par klimata jautājumiem un zaļākas vides radīšanu, tādēļ likumsakarīgs šķita vēstījums, ko sev līdzi nes velosipēdi. “Ērenpreiss” velosipēdi ir kvalitatīvs Latvijas ražojums ar spēcīgu dzimtas stāstu,” pauda Deičmane.

Kancelejā izstāstīja, ka Francijas pirmā pāra apdāvināšanai tika izvēlēts “Ērenpreiss” ražotais sieviešu velosipēds “Paula Ivory” (ziloņkaula krāsā) un vīriešu velosipēds “Gustav Blue” (zilā krāsā).

Deičmane Jauns.lv atklāja, ka velosipēdi tika iepirkti par ražotāja noteikto standarta cenu, kas redzama uzņēmuma tīmekļvietnē.

Mājaslapā "Erenpreiss.com" norādīts, ka gan “Paula Ivory”, gan “Gustav Blue” maksā 790 eiro.

Kancelejā arī skaidroja, ka abi velosipēdi iegūti no ražotāja noliktavas krājumiem, tie neesot modificēti vai kā nebūt uzlaboti, vienīgi sieviešu velosipēds ticis papildināts ar groziņu.

Kā dāvanu nogādās Francijā?

Kancelejā skaidroja, ka saskaņā ar oficiālo vizīšu protokolu amatpersonas apmainās dāvanām, pasniedzot tās klātienē.

“Tas nozīmē – abu pušu dāvanas, protokoliem vienojoties, tiek izstādītas norises telpā, un sagaidīšanas ceremonijas laikā abu valstu vadītāji simboliski pasniedz viens otram savu dāvanu.

Dāvana Francijas prezidentam un kundzei tika piegādāta iepriekšējā dienā un novietota dāvināšanas vietā.

Pēc uzdāvināšanas tā tika iepakota atbilstoši transportēšanas vajadzībām un saskaņā ar viesu protokola prasībām nogādāta vietā, no kurienes nākamajā rītā kopā ar Francijas prezidenta bagāžu tā tika nogādāta lidostā. Par dāvanas nogādāšanu Parīzē ir atbildīgs Francijas protokols, Jauns.lv informēja kanceleja.

Francijas prezidents Emanuels Makrons un pirmā lēdija Brižita Makrona - laimīgi precējušies kopš 2007. gada

gallery icon

Deičmane arī skaidroja, ka Latvijas atbildīgie dienesti īpašas pārbaudes dāvinājumiem neveica. “Ja tas tiek darīts Francijā, Valsts prezidenta kanceleja netiek par to informēta,” piebilda kancelejas pārstāve.

Latvijas velosipēdu ražotājs priecīgs par izrādīto godu

Jauns.lv sazinājās arī ar Latvijas ražotāja “Ērenpreiss” vadītāju Tomu Ērenpreisu, kurš atklāja, ka ir priecīgs par to, ka viņa 2005. gadā atdzīvinātais velosipēdu zīmols ir izpelnījies iepriekšminēto godu.

“Faktiski konkrētajam mērķim sagatavojām divus velosipēdus, kuri īpaši neatšķiras no pamata piedāvājuma. Ņemot vērā Francijas prezidenta un viņa kundzes augumus, tika izmantoti nelielāki rāmji. Prezidenta velosipēdam tika piestiprinātas Latvijas karoga krāsas,” pauda Toms Ērenpreiss.

foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja
foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja
Francijas Republikas prezidenta Emanuela Makrona un viņa kundzes Brižitas Makronas dāvana Levitu pārim.

Kā zināms, 2005. gadā, pēc vairāk nekā 60 gadiem Gustava Ērenpreisa brāļa mazmazdēls Toms Ērenpreiss atjaunoja vēsturisko zīmolu, atverot “Ērenpreiss” velosipēdu restaurācijas darbnīcu.

Pēcāk 2012. gadā “Ērenpreiss” prezentēja savu pirmo velosipēdu kolekciju, kas tapa, liekot lietā sešu restaurācijas gadu laikā uzkrātās prasmes un zināšanas. Kopš tā laika Latvijas augstas klases velosipēdu ražotājs izpelnījies arī starptautisku atzinību.

Emanuels Makrons ar kundzi dāvanā Levitu pārim pasniedza izsmalcinātu vīnu kolekciju, grāmatu un porcelāna trauku.

Oficiālā Francijas Republikas prezidenta vizīte Latvijā noritēja no 29. līdz 30. septembrim.