foto: LETA
Ziedoņa muzejs meklē aktīvus cilvēkus, kuri gribētu būt mūsdienu Krišjāņi Baroni
Kultūra
2020. gada 2. jūlijs, 09:55

Ziedoņa muzejs meklē aktīvus cilvēkus, kuri gribētu būt mūsdienu Krišjāņi Baroni

Jauns.lv

Šogad par godu Krišjāņa Barona 185. jubilejai Imanta Ziedoņa muzejs uzsācis projektu “Ziedoņa muzejs ceļā ar Baronu”. Viens no lielākajiem projekta notikumiem ir Barona ceļa no Tartu līdz Dundagai noiešana, tādēļ Ziedoņa muzejs meklē radošus cilvēkus, kuri gribētu būt mūsdienu Krišjāņi Baroni un veikt kādu no šī ceļa posmiem.

Iedvesmojoties no Krišjāņa Barona sarakstītās ģeogrāfijas grāmatas “Mūsu Tēvzemes aprakstīšana un daži pielikumi īsumā saņemti” un 1859. gadā viņa veiktā gājiena caur mūsdienu Latvijas un Igaunijas teritoriju, tapis vairāk nekā 700 kilometru garš pārgājiena maršruts no Tartu (Igaunijā) līdz Kurzemes pilsētai Dundagai. Lai gājējiem būtu iespēja šo vēsturisko maršrutu veikt mūsdienās, muzeja komanda ir izpētījusi 19. gadsimta kartes, Barona atmiņas par šo gājienu, un kopā ar karšu izdevniecību “Jāņa sēta” ir izveidota mūsdienu maršruta karte.

“Aktualizējot Krišjāņa Barona personības devumu latviskās identitātes veidošanā, mūsu mērķis ir šo ceļu noiet un izveidot kultūrvēsturisku, kultūrvietām bagātu pārgājiena maršrutu. Aicinām cilvēkus pieteikties, lai veiktu kādu no ceļa posmiem un reizē pastāstītu par Igaunijas un Latvijas dabu, cilvēkiem, vietām mūsdienās”, stāsta Ziedoņa muzeja vadītāja Žanete Grende.

Ziedoņa muzeja komandai ir pieredze gājienu, ar lielu cilvēku skaitu, organizēšanā, taču šoreiz plānots, ka ceļu gājēji veiks pa vienam vai pāros. Katram mūsdienu Baronam būs vairāki uzdevumi – atrast savas īpašās vietas ceļā, vērot dabu, iemūžināt ceļu fotogrāfijās un izveidot nelielu sava ceļa posma aprakstu.

Daži no mūsdienu Baroniem jau ir izvēlēti – Renārs Kaupers būs viens no pirmajiem mūsdienu Baroniem, kurš savu ceļa posmu veiks Igaunijā. Godinot saldumu ražotāja “Laima” 150. Gadus, vienu ceļa posmu veiks arī “Orkla Latvija” priekšsēdētājs Toms Didrihsons. Savu ceļa posmu jau izvēlējusies arī lībiete Julgī Stalte, Tartu latviešu biedrības vadītāja Ilze Salnāja – Verva, bankas “Blue Orange” komanda un rakstniece Laima Kota ar vīru, turku dzejnieku Ahmetu Kotu.