Mūrniece: "Latvijas darba tirgū notiek masveidīga latviešu diskriminācija, tas ir jāizbeidz"
Mūrniece: "Kādēļ gan latvietim pašam savā zemē, savā darbavietā, ja tai nav saistības ar ārzemēm, būtu jārunā svešvalodā? Tas nav normāli."
Sabiedrība
2015. gada 18. novembris, 15:50

Mūrniece: "Latvijas darba tirgū notiek masveidīga latviešu diskriminācija, tas ir jāizbeidz"

Jauns.lv

Šobrīd notiek masveidīga latviešu diskriminācija darba tirgū uz valodas pamata, kas ir jāizbeidz, trešdien, 18.novembrī, Latvijas parlamentā uzrunājot Latvijas Republikas proklamēšanas 97.gadadienai veltītās Saeimas svinīgās sēdes dalībniekus, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība).

Mūrniece uzsvēra, ka valsts pastāv tikai, ja tautai ir sava nacionālā identitāte. "Tikai nacionālā identitāte rada vajadzību pēc valsts, kurā to var saglabāt. Savukārt tautas vienprātību uztur sociālā solidaritāte. Valstij, kurā varas nesēji ignorē tautas vajadzības, nav nākotnes," uzsvēra Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka šobrīd notiek masveidīga latviešu, jo īpaši gados jauno, diskriminācija darba tirgū uz valodas pamata. "Kādēļ gan latvietim pašam savā zemē, savā darbavietā, ja tai nav saistības ar ārzemēm, būtu jārunā svešvalodā? Tas nav normāli. Gados jaunie latvieši pamet Latviju, jo darba tirgū tiek diskriminēti. Ja uzspiesta rusifikācija ir nosacījums gados jaunam latvietim, ieejot darba tirgū, tad jautājums par varas atbildību ir ļoti tiešs. Latviešu diskriminācija savā valstī ir jāizbeidz!" pauda parlamenta spīkere.

Vienlaikus Mūrniece atzina, ka ir atgriezusies patiesa pilsoniskā aktivitāte. "Liepājā harizmātiskais un enerģiskais Māris Ceirulis kopā ar domubiedriem ir izveidojis "Dvēseļu dārza" projektu citiem neredzīgajiem. Lieliska sadarbība starp nevalstiskajām organizācijām un aktīvistiem ir izvērsta sociālo tīklu Labdarības lapā. Latvijas ziedošanas un palīdzības kultūras starptautiska novērtējuma brīdis bija Rūtas Dimantas apbalvošana ar Eiropas Pilsoņu balvas goda medaļu. Nenogurstoši darbojas SOS Ukrainai biedrība, kas nosūtījusi uz Ukrainu vairākas kravas ar saziedotajiem apaviem un drēbēm, medicīnisko aprīkojumu un zāles slimnīcām. Aizvien jūtamāk sevi piesaka jaunie diasporas pašorganizācijas tīkli. Tautieši Apvienotajā Karalistē, Īrijā, Vācijā un citur uzmeklē cits citu un strādā un svin svētkus kopīgi. Interneta platformas, svētdienas skolas, gadskārtu pasākumi, deju un teātra kopas – Latvijas ļaudis ir visur!" pauda Saeimas priekšsēdētāja.

Viņa akcentēja, ka pašorganizēšanās ir tautas veselības pazīme. "Tautas vēsturē ir laiki, kad apziņa par pašas spēku aug lielāka, un ārējie un iekšējie apstākļi modina kopējai rīcībai. Paldies visiem Latvijā un tālumā, kas nesavtīgi strādā mūsu kopējo vērtību vārdā!" teica Mūrniece.

Trešdien, 18.novembrī, visā Latvijā tiek atzīmēta Latvijas Republikas proklamēšanas 97.gadadiena. Svinību ietvaros Rīgā paredzēta Nacionālo bruņoto spēku parāde, kopīga himnas dziedāšana un svētku salūts.

BNS/Foto: Ieva čīka/LETA