foto: AFP/Scanpix
Saeimas komisija konceptuāli atbalsta depozīta sistēmas ieviešanu
Depozīta sistēmas ieviešana ir svarīga vides piesārņojuma samazināšanai.
Politika
2019. gada 23. oktobris, 16:03

Saeimas komisija konceptuāli atbalsta depozīta sistēmas ieviešanu

Jauns.lv / LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien konceptuāli atbalstīja depozīta sistēmas ieviešanu ar iespēju nākotnē pret atlīdzību pārstādei nodot ne tikai dzērienu, bet arī dažādus citus iepakojuma veidus.

Saeimas komisijas sēde sākotnēji gandrīz nenotika kvoruma trūkuma dēļ, bet pēc komisijas pārstāvju telefoniska aicinājuma tai pievienojās vēl četri deputāti - Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), Artuss Kaimiņš (KPV LV), Normunds Žunna (JKP) un visbeidzot arī Ilmārs Dūrītis (AP), kuri neieradās laikā citu komisijas sēžu norises dēļ.

Deputāti sprieda par Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Par iespēju pret atlīdzību pārstādei nodot dažādus iepakojuma veidus". Sēdē piedalījās arī uzņēmuma "Apply", kas ir mākslīgā intelekta tehnoloģiju izstrādātājs, pārstāvis Vismands Menjoks. Viņš iepazīstināja ar "Apply" sadarbībā ar Zaļo un viedo tehnoloģiju klasteri izstrādātu demo depozītiekārtu, kas ļautu savākt ne tikai plastmasas PET pudeles, bet arī skārdenes, vienreizlietojamās kafijas krūzes un cita veida dzērienu iepakojumus, pat saburzītus un mazliet netīrus.

Menjoks stāstīja, ka iekārtas pamatā ir tāda tehnoloģija kā neironu tīkli, kas atpazīst objektu. Tehnoloģiskās iespējas nodrošina arī spektrālo analīzi, nodalot viena veida iepakojumu no cita, neraugoties uz objekta kopējo vizuālo tēlu vai materiālu sajaukumu. Pēc viņa sacītā, šāda tehnoloģiskā risinājuma ieviešana Latvijā ļautu ietaupīt būtiskas investīcijas, jo nevajadzētu iegādāties "dzelžus" jeb depozīta automātus.

Zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts sēdē atgādināja, ka likums paredz nacionāla līmeņa ražotāju un tirgotāju veidotu depozīta operatoru, kas organizētu iepakojuma atpakaļ pieņemšanu un apsaimniekošanu, sākot no pieņemšanas punkta līdz pārstrādei, kuram jābūt noslēgtiem līgumiem ar dzērienu ražotāju un tirgotāju.

Eglīts atgādināja, ka būtisks princips depozīta sistēmas darbībai ir, ka to pārvalda bezpeļņas organizācija, kura negūst no tās peļņu vai iegulda to pilnveidojošos tehnoloģiskajos risinājumos. Sistēmu jāveido tiem, kas ir ieinteresēti nodrošināt to pēc iespējas lētāku.

Pēc viņa sacītā, iepakojuma savākšanas sistēma nedarbosies, ja tiks veidota kā bizness vai nedefinēs konkrētas vācamās iepakojuma vienības, nenodrošinās pārstrādi, nemotivēs patērētāju to izmantot, būs nepārskatāma vai ar necaurspīdīgiem darbības principiem.

Latvijas Alus darītāju savienības pārstāvis Pēteris Liniņš uzsvēra, ka ar depozīta sistēmas ieviešanu saistītie grozījumi Iepakojuma likumā, ko ceturtdien, 24.oktobrī, skatīs Saeima trešajā lasījumā, neizslēdz iespēju ieviest paplašinātu depozīta sistēmu, līdz ar to likumā nav pretrunu nedz ar Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Par iespēju pret atlīdzību pārstādei nodot dažādus iepakojuma veidus", nedz jauniem, inovatīviem tehnoloģiskajiem risinājumiem, kādus piedāvā, piemēram, "Apply".

"Esam atvērti visiem variantiem. Likums neparedz, ka tiem obligāti jābūt automātiem, esam atvērti dažādiem inovatīviem risinājumiem," sacīja Liniņš.

Daļa deputātu atzinīgi novērtēja Menjoka piedāvāto inovatīvo risinājumu, bet detalizētāk to neapsprieda. Balsojumu par kolektīvo iesniegumu komisija šodien nolēma atlikt līdz nākamajai sēdei, uz kuru tā plāno noformulēt un sagatavot aicinājumu valdībai atbalstīt depozīta sistēmas ieviešanu un tās pielāgojamību jaunām prasībām, priekšroku dodot operatoram ar spēju nodrošināt oficiālu sistēmas funkcionalitāti un nepieciešamības gadījumā ļaujot depozīta sistēmu papildināt ar jauniem depozīta nododamo iepakojumu veidiem.

"Nākamajā sēdē balsosim par tekstu, ko nosūtīt Ministru kabinetam ar uzdevumu, liekam lielas cerības uz inovatīvām tehnoloģijām," rezumēja komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule (VL-TB/LNNK), paužot, ka komisija konceptuāli atbalsta depozīta sistēmas ieviešanu ar iespēju nākotnē pret atlīdzību pārstādei nodot dažādus iepakojuma veidus

Jau ziņots, ka ar depozīta sistēmu saistīto grozījumu Iepakojuma likumā izskatīšanai Saeimā trešajā lasījumā virzītā redakcija paredz, ka depozīta sistēma sāks darbību 2022.gada 1.februārī. Plānots, ka iedzīvotāji Latvijā par sistēmā nodoto dzērienu iepakojumu varēs saņemt gan skaidru naudu, gan čekus veikalos. Nododot dzērienu iepakojumus manuāli, par tiem varēs saņemt skaidru naudu, savukārt depozīta automātos - čekus, ko izmantot kā samaksu apmaiņā par precēm jebkurā tirdzniecības vietā, kas pārdot dzērienu depozīta iepakojumā.

Līgumus ar depozīta sistēmas operatoriem tiks slēgts uz septiņiem nevis desmit gadiem, kā bija plānots iepriekš, lai būtu iespējas pārskatīt depozīta sistēmas ieviešanas efektivitāti, ņemot vērā straujo atkritumu pārstrādes tehnoloģiju attīstību un vienlaikus iekārtu nolietojuma optimālo termiņu.

Pretendentiem uz depozīta sistēmas operatora statusu jābūt līgumiem (nodomu protokoliem) ar depozīta iepakotājiem par dalību depozīta sistēmā, kā arī nodomu protokoliem ar izlietotā dzērienu depozīta iepakojuma pieņēmējiem. Tāpat jābūt līgumiem (nodomu protokoliem) ar komersantiem, kas pārstrādā izlietotā dzērienu depozīta iepakojumu.