foto: Publicitātes foto
Starptautiskais teātris un kino, bubina atdzimšana un Alises brīnumi: ko darīt 19. un 20. oktobrī?
Rīgas Krievu teātris Padures muižā visus aicinās uz izrādi “Lūk, istaba šī…”.
Sabiedrība
2019. gada 19. oktobris, 08:33

Starptautiskais teātris un kino, bubina atdzimšana un Alises brīnumi: ko darīt 19. un 20. oktobrī?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kinomīļus šonedēļ un arī nākamnedēļ iepriecina gada lielākais mūsu valsts kinonotikums – Rīgas Starptautiskais kinofestivāls. Taisni vai grēks neaiziet uz kādu filmu kādā no Elizabetes ielas kinoteātriem! Tomēr vēl lielāks izaicinājums ir teātra cienītājiem. Bez repertuāra teātra izrādēm, vienlaikus notiek vairāki gan lielāka, gan mazāka mēroga skatuves mākslas festivāli.

Kuldīgā norisinās visnotaļ neordinārs teātra festivāls “Teātris ir visur Kuldīgā”, Jūrmalā uz savu salidojumu pulcējas Latvijas jauniešu teātri, Rēzeknē par godu novadnieka - zinātnieka un rakstnieka Jurija Tiņanova 125. dzimšanas dienai notiek II starptautiskais teātru festivāls “Tiņanova rudens 2019”, bet ceļojumu pa Latvijas pilsētu skatuvēm festivāla “Zelta maska” ietvaros veic Krievijas labākie teātri. Savs prieks arī mūzikas cienītājiem – Rīgā notiek dziedājumu bez instrumentu pavadības – a capella festivāls, bet ne tikai galvaspilsētas, bet arī Cēsīs atdzimst senais tautas instruments bubins jeb mazās bungas festivālā “Dzīvā mžuika”. Uz ziemas miegu netaisās arī kūrortpilsētas Jūrmalas kultūras vietas – tur Dzintaru koncertzālē pāris jauku koncertu, bet izstāžu zālēs slēdz izstādes, lai dotu vietu jaunām. Savukārt tiem, kuri grib izbaudīt kaut ko mistisku, jādodas uz burvju mākslinieku Pecolli izrādēm Rīgas Kongresu namā.

Izstāžu zāles šonedēļ īpaši palutinājušas daiļā dzimuma pārstāves. Kultūras pilī “Ziemeļblāzmā” ļoti laikmetīgu jautājumu par sieviešu lomu un jomu uzdod izstāde “Silta, jauka istabiņa”, bet Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā modes dāmas iepriecinās starptautiski visplašāk zināmo Latvijas modes dizaineru skate. Tikmēr kaujinieciski noskaņotie stiprā dzimuma pārstāvji var paviesoties Gaismas pilī, kurā briti lepojas ar to, kā viņi kopā ar mūsējiem cīnījās par Latvijas neatkarību. Interesanti arī Daugavpils cietoksnī, kur gan jauna ekspozīcija par medicīnas vēsturi un kontracepciju, gan Liepājas mākslinieka Māra Uldriķa personālizstāde un starptautiskā Marka Rotko glezniecības simpozija skate. Un vēl:

foto: Publicitātes foto
Tukumā 19. septembrī no pulksten 10.00 jau ceturto reizi notiks Smukuma seminārs – pasākums visiem ziedu mīļotājiem un dārzu cienītājiem. Semināra tēma: smukumdārzs šodien un stāsts par latvisku dārzu.

Sestdien, 19. oktobrī, Rīgā: šefpavāra Mārtiņa Rītiņa 70 gadu jubileja Hanzas peronā; izstādes „Design Isle 2019” un „Baltic Furniture 2019” Ķīpsalā; muzikāla piedzīvojumu spēle bērniem „Karlsons” Nacionālajā bibliotēkā; deju kolektīvu koncerts „Zelta rudens sadancis” kultūras pilī „Ziemeļblāzma”; „Rafalsonāte stīgu instrumentu pavadījumā” un „Nilsa Holgersona brīnišķīgais ceļojums” Krievu teātrī; izrādes „Divas sievietes” , „Kaimiņi” un „Tikai ticiet man...” Maskavas namā; Tautas lūgšanu sapulce „Dievs, svētī Latviju” Skonto hallē; diriģenta Rijnieka jubilejas koncerts „Koka Rīgā”. 

Ārpus Rīgas: Liepājas “Lielajā dzintarā” Vineta Sareika (vijole) un Liepājas Simfoniskais orķestris diriģenta Gintara Rinkeviča vadībā atskaņos Semjuela Bārbera un Žana Sibēliusa skaņdarbus un Koru dziesmu diena Liepājas Latviešu biedrībā; Aleksandra Puškina Maskavas Valsts teātra viesizrāde „Solījums rītausmā” Rēzeknes “Gorā” un starptautiskais teātru festivāls „Tiņanova rudens 2019” Rēzeknē; Smukuma seminārs Tukumā; tikšanās ar dziedošo aktieri Juri Hiršu Gaujienas Tautas namā; Ķirbju šovs Ventspils Vecpilsētas tirgū; Zaļā dzīvesveida festivāls „GreenFest” Zaļās Villas kvartālā Siguldā; paaudžu sadziedāšanās pasākums „Man bij’ dziesmu vācelīte” brāļu Jurjānu muzejā “Meņģeļi” Ērgļu pagastā; Diena kopā ar ģimeni Jēkabpils Mežaparkā; tikai vienu dienu lielveikals „Ražots Kurzemē” Kuldīgā; lekcija „Kuldīgas apriņķa nacionālie partizāni “Sarkanā meža”” zīmē Saldus vēstures un mākslas muzejā; Veļu vakars Koknesē.

Svētdien, 20. oktobrī, Rīgā: izstādes „Design Isle 2019” un „Baltic Furniture 2019” Ķīpsalā; Veļu vakars Brīvdabas muzejā; Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā iepazīstinās ar kapu tradīcijām galvaspilsētā; AUGam ēdiena svētki Tallinas ielas kvartālā; Rudens kamermūzikas festivāls „Johans Sebastians Bahs. Svītas un atbalsis” Melngalvju namā; „1900. Leģenda par pianistu” un „Nilsa Holgersona brīnišķīgais ceļojums” Krievu teātrī; izrādee „Ciema kaislība pēc Šekspīra”, „Kaķu nams” un „Mēs – astronauti” Maskavas namā; „Anatomija V” Rīgas Mazajā teātrī; Normunda Rutuļa koncerts „Man nav žēl” VEF kultūras pilī; koncertlekciju cikls visai ģimenei „Jaunā filharmonija” Nacionālajā bibliotēkā.

Ārpus Rīgas: grupas “Credo” 45. gadskārtas jubilejas koncerts Rēzeknes “Gorā” un starptautiskais teātru festivāls „Tiņanova rudens 2019” Rēzeknē; Zaļā dzīvesveida festivāls „GreenFest” Zaļās Villas kvartālā Siguldā; koncerts-konkurss „Pasaules ritmi Praulienā” Praulienas skolas zālē Madonas novadā; Jāņa Šipkēvica un apvienības „Nepāriet” koncerts Alūksnes Kultūras centrā; Pļaviņu novada Slēpotāju kross; vokālo grupu „Didgori” (Gruzija) un „Ēra” koncerts Mazsalacas kultūras centrā; Mazo zinātniķu konference un Riharda Čerkovska stāvizrāde „Rūgtais pārītis” Liepājas Latviešu biedrībā un muzikāla izrāde par Edīti Piafu un „Smaragda pilsētas burvis” Liepājas Olimpiskajā centrā.

Nākamā lapa: 1. Rīgas Starptautiskais kinofestivāls