Zaļzemnieki negrasoties strādāt koalīcijā, kas sastiķēta no sīkpartijām
ZZS: "Mēs nestrādāsim tādā koalīcijā, kas sastiķēta no mazajām partijām!"
Politika
2015. gada 10. decembris, 18:45

Zaļzemnieki negrasoties strādāt koalīcijā, kas sastiķēta no sīkpartijām

Jauns.lv

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) līderi pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni paziņoja, ka, veidojot jauno valdību, nepieciešams saglabāt esošās koalīcijas kodolu.

"Mēs nestrādāsim tādā koalīcijā, kas sastiķēta no mazajām partijām," uzsvēra ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis.

Viņš uzsvēra, ka "Vienotībai" nepieciešams nosaukt savu kandidātu premjerministra amatam. Gadījumā, ja "Vienotība" izvirzīs Āboltiņas kandidatūru un "Vienotība" pie ZZS uz sarunām atnāks bez Nacionālās apvienības (NA) atbalsta, tad ZZS šādā koalīcijā neiesaistīsies, uzsvēra ZZS frakcijas līderis.

Vienlaikus Brigmanis atklāja, ka ZZS ir četri premjera amata kandidāti, kurus partija apspriestu, ja tai nāktos uzņemties valdības veidošanu. Publiski Brigmanis nosauca tikai zemkopības ministru Jāni Dūklavu, bet pārējos trīs kandidātus politiķis nevēlējās atklāt. Tāpat ZZS paziņoja, ka nevirzīs Ventspils mēru un ZZS ietilpstošās partijas "Latvijai un Ventspilij" vadītāju Aivaru Lembergu premjera amatam.

"Mūsu izpratnē "Vienotība", ZZS un NA ir tas koalīcijas kodols, kas ir tas optimālais variants un varētu vadīt uz priekšu valsti. Vienlaikus šobrīd kontekstā ar starptautiskās situācijas saasinājumu, ir nepieciešams, lai Latvijā būtu nacionāli centriska politika. Mēs redzam, ka, ja šajā valdībā nav kāds no partneriem, piemēram, NA, tad ZZS nav gatava veidot jaunu valdību, piemēram, ar mazajiem politiskajiem spēkiem. Tas nav valstiski pareizi, jo [koalīcijai] pietrūktu nacionālā skatījuma," uzsvēra Brigmanis.

"ZZS ir par stabilu koalīciju, jo jāpieņem daudzi svarīgi lēmumi. Aicinām darba procesā virzīt tādus ministrus un premjera kandidātu, kurš spēj šos trīs politiskos spēkus vienot kopējam darbam. Protams, ja ir nepieciešamība un sarunu gaita to parādīs - esam atvērti sarunām arī ar citiem politiskiem spēkiem. Bet pamatkodolam ir jābūt šiem trim politiskajiem spēkiem," sacīja ZZS frakcijas vadītājs.

"To, vai Āboltiņa bauda nedalītu koalīcijas atbalstu, mēs redzēsim pie tās varbūtības, ja viņa tiks nosaukta no "Vienotības" puses. Tam cilvēkam, ko "Vienotība" nosauks - uzreiz ir jādodās pie NA, jo vislielākās domstarpības esošajā koalīcijā ir starp "Vienotību" un NA," viņš piebilda.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir norādījis, ka nākamajam premjeram jābūt spilgtam līderim. Esošā premjere Laimdota Straujuma paziņojusi par savu demisiju. Ceturtdien Vējonis tikās ar partijām, lai runātu par jaunās valdības izveidi.

BNS/Foto: Edijs Pālens/LETA