foto: Edijs Pālens/LETA
Rīdzinieki neapmierināti: no AB dambja pazudis Latvijas karogs. Pašvaldība aizbildinās ar lielo vēju
Jau teju divus mēnešus no AB dambja pazudis monumentālais 20x10 metru lielais un 60 metrus augstais sarkanbaltsarkanais karogs.
Sabiedrība
2019. gada 2. aprīlis, 06:38

Rīdzinieki neapmierināti: no AB dambja pazudis Latvijas karogs. Pašvaldība aizbildinās ar lielo vēju

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jau gandrīz divus mēnešus uz AB dambja neplīvo lielformāta karogs, kurš tur tika uzvilkts 2017. gada rudenī, gatavojoties Latvijas simtgadei. Līdzīgi 20 reiz 10 metru lielie karogi tika uzstādīti arī citās valsts pilsētās. Tos biedrība „Latvijas karogs” pašvaldībām dāvāja ar nosacījumu, ka tos var nolaist tikai četros gadījumos – kad vēja ātrums pārsniedz 15 metrus sekundē, uguņošanas laikā, sēru dienās un apkopes vai remonta laikā.

„Latvijas karoga” valdes priekšsēdētajas, Saeimas deputāts Rihards Kols (Nacionālā apvienība) uzskata, ka neviens no šiem gadījumiem nav iestājies un Rīgas vadībai adresējis vēstuli, kurā teikts:

„Biedrība „Latvijas karogs” ir saņēmusi vairākkārtējus jautājumos un satrauktas ziņas no rīdziniekiem, pilsētas viesiem un ārvalstu tūristiem par to, kur pazudis monumentālais Latvijas karogs uz AB dambja. Vēršos pie jums, lai noskaidrotu pašreizējās situācijas iemeslus un aicinātu pēc iespējas laicīgi atkal pacelt šo Latvijas karogu mastā. Karogs nav bijis pacelts mastā kopš februāra sākuma, un sabiedrībai nav tikusi sniegta nekāda informācija par iemesliem, kas ir pamatā šādai rīcībai no Rīgas domes puses. (..)

Jāsecina, ka Rīgas pašvaldība nav pildījusi dāvinājuma līgumā uzņemtās saistības sabiedrības interesēs nodrošināt objekta pieejamību. Ņemot vērā šī objekta simbolisko un emocionālo nozīmi gan Rīgas, gan pilsētas viesu vidū, uzsveram, ka ir būtiski pēc iespējas drīzāk atkal pacelt karogu uz AB dambja”.

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa vadītājs Uģis Vidauskis Jauns.lv paskaidroja: „Iemesli, kādēļ karogs kādu laiku nav bijis uzvilkts, ir vairāki. Pamatā tas ir pastiprinātā vēja dēļ (to nevar darīt, kad tā stiprums pārsniedz 15m/s). Pagājušais mēnesis bija stipri vējains, bet karogu nevar tā ātri uzvilkt un nolaist uz pāris stundām gan tehnisku, gan organizatorisku iemeslu dēļ. Jāatgādina, ka karoga masts ir sarežģīta inženiertehniska būve, kura prasa regulāru un rūpīgu uzturēšanu un apkopi. Varam informēt, ka pašvaldība ir iepirkusi sešus jaunus lielformāta karogus, kuri, visticamāk, jau tuvākajā laikā atkal priecēs rīdziniekus un galvaspilsētas viesus”.

Atklāj monumentālu Latvijas karogu uz AB dambja

„Latvijas karogs” ir unikāls ilgtermiņa projekts, kurā līdz Latvijas simtgades sagaidīšanai 2018. gadā ir iecerēts izvietot monumentālus valsts karogus gan ...

gallery icon