foto: Publicitātes
Rīgas Zoodārzā ceturtdien norisināsies tradicionālā Galapagu bruņurupuču svēršana
Runā Rīga
2018. gada 4. septembris, 13:28

Rīgas Zoodārzā ceturtdien norisināsies tradicionālā Galapagu bruņurupuču svēršana

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Rīgas Zooloģiskajā dārzā 6.septembrī plkst.13 norisināsies tradicionālā Galapagu bruņurupuču Čelsijas un Trīnes svēršana, kurā šoreiz nepiedalīsies ilggadējais pasākuma dalībnieks, pašreizējais aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), aģentūru LETA informēja Zoodārzā pārstāvis Māris Lielkalns.

Pirmo reizi aplokā pie bruņurupučiem dosies pieredzējuši zoodārza darbinieki, kas savulaik uz savām rokām nesuši zoodārza visu laiku vecāko iemītnieku - aligatoru Čabulīti.

Abas 25 gadus vecās bruņurupuču mātītes uz Rīgas Zoodārzu no Čikāgas tika atvestas 1995.gadā. Bergmanis tās sāka nest un svērt 2001.gada vasarā, kad abi rāpuļi svēra vien aptuveni 40 kilogramus. Pērn Trīne svēra jau 113 kilogramus, bet Čelsija - 89 kilogramus.

foto: Publicitātes

"Jāatzīst, ka stabils un prognozējams svara pieaugums lielajiem rāpuļiem nav gaidāms. Kaut pērn Trīna bija kļuvusi "svarīgāka" par veseliem deviņiem kilogramiem, tikpat labi šogad viņas svars var būt arī nokrities, jo, kaut arī tiek uzskatīts, ka šīs sugas rāpuļu mātītes var sasniegt pat 150 kilogramu svaru, tā vairāk vērtējama kā teorētiska iespēja," skaidroja Lielkalns.

Viņš arī norādīja, ka dati par bruņurupuču svara izmaiņām ir visai vērtīgi, jo palīdz koriģēt viņu barības normas. Tāpat šī regulārā svēršana ir nozīmīga, jo par rāpuļu veselības problēmām nereti mēdz liecināt pārmērīgs svara zudums.

foto: Publicitātes

Daudzu gadu laikā bruņrupuču svēršanā spēkus izmēģinājuši tādas personas kā olimpietis Viktors Ščerbatihs un Latvijas čempions sievu nešanā, "Mr.Visums" titula laureāts Aivars Visockis, "spēkasieva" Jolanta Logina, "spēkavīri" Agris Kazeļņiks, Raivis Vidzis, kamaniņu braucēji brāļi Šici un daudzi citi.

Savvaļā Galapagu bruņrupuči sastopami Galapagu salās. No atsevišķas saliņas apdzīvojošajām 15 šo bruņrupuču pasugām piecas jau ir izzudušas - galvenokārt izmedītas gaļas ieguvei. Šīs sugas bruņurupuču tēviņi sasniedz 225 kilogramus (rekords - 270 kilogrami) svaru, bet mātītes, 100 līdz 150 kilogramus. Iespējamais mūža ilgums šīs sugas bruņurupučiem ir aptuveni 150 gadi.

foto: Publicitātes