foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Vaikules festivāla rīkotāji šokā: arī pēc skandāla pagrīdes biļešu tirgoņi turpina rūpalu
Nesen šo darboni ar biļešu pilnu somu aizturēja un policijai nodeva Dzintaru koncertzāles apsardze. Tas šim rūpalam bijis īslaicīgs traucēklis.
112
2018. gada 30. jūlijs, 06:42

Vaikules festivāla rīkotāji šokā: arī pēc skandāla pagrīdes biļešu tirgoņi turpina rūpalu

Žurnāls "Kas Jauns"

Neraugoties uz neseno skandālu, divām lietvedībām policijā par iespējamu biļešu viltošanu un miesas bojājumu nodarīšanu žurnālistei, pie Dzintaru koncertzāles aizvien tie paši darboņi netraucēti tirgo biļetes un ielūgumus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Laimas Vaikules festivāla "Laima Rendezvous Jūrmala 2018" ceturtā diena

Laimas Vaikules festivāla "Laima Rendezvous Jūrmala 2018" noslēguma diena.

gallery icon
89

Žurnāls "Kas Jauns" jau rakstīja par gadījumu, kad kāds vīrietis un sieviete nesankcionēti tirgoja ieejas biļetes uz operzvaigznes Elīnas Garančas koncertu. Kāda kundze par 35 eiro bija pie šiem tirgoņiem nopirkusi ielūgumu, kas izrādījās nederīgs. Naudu viņai atdeva, bet koncertzāles apsardze aizturēja tirgoni ar somu, pilnu ar biļetēm, un izsauca policiju. Gaidot likumsargus, izcēlās konflikts – tirgone ar dūri iesita žurnālistei, kas fotografēja notiekošo, un izrāva viņai no rokām mobilo tālruni, ko apsardze vēlāk atguva.

Laimas Vaikules festivāla noslēgums

Laimas Vaikules festivāla noslēgums.

gallery icon
94

Viss turpinās pilnā sparā

“Pie acu ārsta atklājās, ka man ir labās acs kontūzija – traumēti acs ābola muskuļi. Ievainojums sadzīs, taču man noteikts miera režīms. Ģimenes ārstam bija aizdomas, ka man varētu būt arī smadzeņu satricinājums,” stāsta cietusī.

Koncertzāles sabiedrisko attiecību vadītājs Mārtiņš Pučka apgalvo, ka par neatļauto tirdzniecību pie kasēm koncertzāles vadība vairākkārt informējusi pašvaldības un Valsts policiju.

Varētu domāt, ka aizdomīgie biļešu tirgotāji savu rūpalu uz kādu laiku pametīs. Absurds, bet andele atkal iet uz urrā – tieši pirms oficiālās biļešu kases.

Kā novērojis "Kas Jauns", tirgotāji ļoti veikli un izmanīgi steidzas uzrunāt garāmgājējus un pārliecināt biļetes iegādāties tieši pie viņiem. Sortiments uz Laimas Vaikules festivāla "Rendez Vous" atklāšanu bija gana plašs – sākot ar biļetēm un beidzot ar ielūgumiem, protams, par īpaši izdevīgu cenu. Kāda sieviete atklājusi, ka ielūgumu (kas paredzēts bez maksas) bez sēdvietas dabūjusi no ielas tirgotājiem par 30 eiro. Interesanti, ka koncertzāles kasē stāvvietu biļetes uz šo koncertu bija nopērkamas par tādu pašu cenu.

Policijai neesot dots uzdevums

Preses un fotogrāfu pievērstā uzmanība abiem darboņiem gan nešķita tīkama. Pirmajā mirklī sieviete paslēpās aiz krūma, aiz rokas raudama sev līdzi kompanjonu. Pamanot, ka kāds fotogrāfs viņus tomēr turpina bildēt, tirgone nikni izslēja gaisā roku ar paceltu vidējo pirkstu. Ilgi gan abi pa krūmiem neslapstījās un jau pēc brīža atkal ķērās pie darba, turot rokās biļetes un uzrunājot garāmgājējus.

Tirgoņiem tieši pretī, aptuveni desmit metru attālumā, dežurēja Valsts policijas patruļa. Kad "Kas Jauns" likumsargiem pavaicāja, vai aizdomīgo tirdzniecību, kas noris tieši policijas acu priekšā, viņi negrasās patraucēt, piemēram, sarīkojot pārbaudi, pie stūres sēdošais likumsargs paskaidroja, ka viņiem nav dots tāds uzdevums.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Valsts policijas patruļa neiejaucas - nav dots tāds uzdevums.

Kauslīgā tirgone sēž VIP ložā

Vaikules festivāla organizatori pauduši izbrīnu un sašutumu: “Tas nav ar mūsu ziņu! No kurienes viņi ņem biļetes un ielūgumus, ko tirgo?! Mums vispār nav tādu ielūgumu stāvvietām! Kur viņi tādas sadrukājuši? Vai tikai tur nebūs kāda netīra sadarbība ar biļešu izplatīšanas servisu un iepriekšējām rezervācijām.”

Tomēr šī kareivīgā attieksme situāciju nemainīja arī nākamajos festivāla vakaros – tirgotāju duets atkal netraucēti rosījās. Liels bija "Kas Jauns" pārsteigums, kad pēc koncerta sākšanās žurnālisti nesen piekāvusī gaišmate festivāla otrajā dienā ne tikai lepni iesoļoja Dzintaru koncertzālē, bet taisnā ceļā devās uz VIP ložu, ieņēma vietu blakus kādam vīrietim pie galdiņa pirmajā rindā un mierīgi baudīja zvaigžņu uzstāšanos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Žurnālistei uzbrukusī sieviete bauda koncertu Dzintaru koncertzāles VIP ložā.

Darbojas arī pircēji

Jau nākamajā vakarā, kad Dzintaros norisinājās "Rendez Vous" noslēgums, tirgone ar kompanjonu atkal bija ierindā. Tovakar, kad, pēc organizatoru teiktā, gandrīz visas biļetes bija izpārdotas, viņas sabiedroto pulks bija palielinājies.

Tirgotāju duetam pievienojās kāda sieviete, kas, kā izskatījās, novēroja apkārtni, lai neuzrodas kādi traucēkļi, bet turpat ap kasēm sāka spietot vīrietis un jauna sieviete, kas pārmaiņus staigāja riņķī, turot rokā kartona gabalu ar uzrakstu krievu valodā kupļu biļeti (nopirkšu biļetes).

Bija nepārprotams, ka pircēji ir vienā kompānijā vai vismaz labi pazīstami ar līdz šim zināmajām personām. Amizanti izskatījās, kad pirms mirkļa vēlmi pēc biļešu iegādes paudusī jauniete bija redzama stāvam uz ietves ar rokā izstieptu biļeti, ko nu jau piedāvāja iegādāties citiem.

Andelmaņi nešķita esam traucēti par koncertzāles apsarga klātbūtni, kas bija norīkots dežurēt pie kases būdiņas. Drīzāk viņiem derdzās žurnālistu un fotogrāfu tuvums. To, ka preses pārstāvju darbošanās pie koncertzāles ieejas ir ne tikai kaitinoša, bet arī traucējoša, festivāla noslēgumā viens no tirgotāju sabiedrotajiem nodemonstrēja, traucoties ar skrejriteni tieši virsū reportierei, kas fotografēja festivāla noslēguma viesu ierašanos.

Problēma jārisina valsts līmenī

Dzintaru koncertzāles direktors, valsts uzņēmuma "Latvijas koncerti" vadītājs Guntars Ķirsis tomēr izlēmis spekulantu lietu komentēt plašāk.

“Ļoti ceru, ka tā ir tikai sakritība, ka tieši tajā brīdī, kad Dzintaru koncertzāles apsargi aiztur šos cilvēkus, par to sāk rakstīt. Tiešām ceru, ka tā ir tikai sakritība. Protams, esam vērsuši uz viņiem policijas uzmanību jau iepriekš. Nevaru atklāt visas lietas, tas jums jājautā policijai, bet katrā ziņā šī aizturēšana notika tāpēc, ka nu jau tika pārkāptas visas robežas,” klāsta Ķirsis.

Viņš apgalvo, ka cīņa ritot jau labu laiku, tagad nodrošināta arī apsardze pie kases, kaut arī “viss, kas notiek aiz žoga, uz mums neattiecas”. “Mums ir ārkārtīgi nepatīkami, ka šādas parādības ir. Viņi pilnīgi noteikti nodara zaudējumus Dzintaru koncertzālei, un arī koncertzāles izskatu no ārpuses šie tirgotāji galīgi nedaiļo,” saka Ķirsis.

Līdzīga situācija esot vērojama arī pie "Arēnas Rīga" un citur. Ķirsis uzsver: “Acīmredzot problēma ir nopietnāka, un domāju, kamēr nopietni valsts līmenī pie tā nepieķersies, droši vien mums vieniem pašiem ar to cīnīties būs kā cīņa ar vējdzirnavām. Tas, ka prese kā ceturtā vara ir pievērsusi šai biļešu tirdzniecībai uzmanību, pilnīgi noteikti ir vērtējams pozitīvi.”