foto: LETA
Trampa administrācija Latvijā iecels jaunu vēstnieku
ASV vēstniece Latvijā Nensija Petita drīzumā savu darbu te beigs.
Politika
2018. gada 24. jūlijs, 20:47

Trampa administrācija Latvijā iecels jaunu vēstnieku

Jauns.lv / LETA

Latvijā gaidāma ASV vēstnieka maiņa, otrdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Pašreizējā ASV vēstniece Petita ASV Senātā amatā tika apstiprināta pirms trīs gadiem - 2015. gada 24. jūlijā. Lai gan vēstnieka amata termiņš parasti ir trīs gadi, Petita vēl turpina darbu Rīgā, un jaunā vēstnieka vārds vēl nav zināms.

"ASV vēstnieki pienākumus pilda parasti aptuveni trīs gadus. Tāpēc mēs sagaidām, ka Baltais nams, ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija nominēs jauno vēstnieku. Pagaidām nav zināms ne vārds, ne cita informācija, tāpēc vēstniece Petita turpina pildīt pienākumus šeit, Latvijā," raidījumam skaidroja ASV vēstniecības Preses nodaļas vadītājs Čads Tvitijs.

Bijušais Latvijas vēstnieks ASV, pašreizējais Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Kalniņš (V) norādīja, ka jauno ASV vēstnieku apstiprināšana mēdz ieilgt. "Tā nav neparasta lieta, ka kaut kas varētu aizkavēties. Vispār, cik mēs redzam ar Trampa administrāciju, daudzās vietās vēl vēstnieku trūkst," saka Kalniņš.

Kopš neatkarības atjaunošanas Latvijā bijuši deviņi ASV vēstnieki. Lielākā daļa bijuši karjeras diplomāti, izņemot divus politiski izraudzītus vēstniekus, kad pie varas bija Džordžs Bušs.

Savukārt ASV vēstniecībā atturas spriest, kāds būs nākamais vēstnieks. "Nav skaidrs, vai būs politiski nominēts vēstnieks vai karjeras diplomāts. Tādā valstī kā Latvija varētu būt kā viens, tā otrs. Tas tiešām nav zināms. Visā pasaulē aptuveni 30% no mūsu vēstniekiem ir politiski izraudzīti vēstnieki, pārējie 70% ir karjeras vēstnieki, kuri kā Valsts departamenta darbinieki strādā dažādās vēstniecībās un konsulātos visā pasaulē," raidījumam teica vēstniecības pārstāvis.