foto: Shutterstock
Kuldīgas mūzikas festivāla apmeklētāju sitējus sodīs arī čigānu tiesa: varot pat izraidīt no pilsētas
Sabiedrība
2018. gada 1. jūlijs, 06:10

Kuldīgas mūzikas festivāla apmeklētāju sitējus sodīs arī čigānu tiesa: varot pat izraidīt no pilsētas

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

Pagājušajā nedēļā jau vēstījām par skandālu, kas satricinājis Kuldīgu, proti, pilsētas centrā notikušā mūzikas festivāla „Kuldīga dimd” laikā satrakojusies romu tautības puišu bars uzbrucis un pamatīgi piekāvis desmitiem koncerta apmeklētājus. Lai gan huligāniem būs jāatbild Latvijas likumu priekšā, romiem ir arī sava – čigānu tiesa, kura var izvērtēt savu tautiešu nodarījumus. Sods var būt gana bargs - pat izraidīšana no pilsētas.

Spriedums ir saistošs, kaut formāli tas nekur nav noteikts. Kāds sods varētu draudēt Kuldīgas ļaundariem, Kas Jauns Avīze izvaicā romu juristu, juridiskā biroja vadītāju Tukumā, Latvijas romu apvienības Nēvo Drom priekšsēdētāju Anatoliju Berezovski.

foto: LETA
Nevalstiskās organizācijas "Nēvo Drom" valdes priekšsēdētājs Anatolijs Berezovskis.

“Izvērtējot šo gadījumu, ir jāsaka, ka galīgs absurds ir to vērtēt kā starpnacionālu konfliktu. Tās ir galīgas blēņas! Romi gadsimtiem ilgi Latvijā sadzīvojuši ar citiem un nekad nav radījuši konfliktus, kas būtu vērtējami kā starpnacionāli,” teic Berezovskis.

Viņš uzskata, ka Kuldīgā notikušais jāvērtē kā huligānisms pēc Krimināllikuma 231. panta. Ja uzbrucēji bija iedzēruši, tas tikai viņu atbildību pastiprina, nemaz nerunājot par to, ja viņi bijuši narkotiku ietekmē.  

“Protams, čigāni tāpat kā visi lieto alkoholu, bet mēs nekad neatbalstām likumpārkāpumus, kas izdarīti tā ietekmē. Vienmēr sevi jātur rāmjos. Tiesu medicīnas ekspertīze noskaidros, kādus ievainojumus viņi nodarījuši cietušajiem, piemēram, ne par ko izgrūžot invalīdu no ratiņkrēsla. Pamatu pamats šim konfliktam ir huligānisks,” saka Berezovskis. 

Pēc publiskotās informācijas ir skaidrs, ka huligāni bijuši 17 līdz 18 gadus veci. “Pēc čigānu likumiem par šiem puišiem atbild tēvi, ģimene. Mēs noteikti izrunāsimies ar šo huligānu tēviem un ģimenēm, lai viņi negrautu mūsu godu, lai no mūsu cilvēkiem neviens nebaidītos. Mēs izrunāsimies un pieņemsim bargus sodus, jo tās nav joku lietas, tēviem jātiek galā ar saviem dēliem!” uzsver Berezovskis. 

Čigānu tiesas lēmums var būt ne mazāk skarbs par valsts sankcijām. Bargākais iespējamais sods – izraidīšana no Kuldīgas. Berezovskis: “Viņi vairs nedrīkstēs dzīvot pilsētā, būs jāmeklē kāds cits pagasts... Maigākais sods būtu brīdinājums. Ja būs vēl kāds pārkāpums, viņus pēc šā brīdinājuma izraidīs no Kuldīgas.”

Kas ir čigānu tiesa

Čigānu tiesa ir gados vecāki, kopienā cienījami vīrieši, kas nekādā veidā nav aptraipījuši savu vārdu. Šādas tiesas esot katrā pilsētā, kur ir vērā ņemama čigānu kopiena, un pieci līdz desmit soģi sanāk kopā atkarībā no pieprasījuma. Citreiz pietiek ar stundu, citreiz ar pusi dienas, ir bijis tā, ka tiesa ilgst vairākas dienas.

Šāda tiesa nepieciešama, piemēram, šķiršanās gadījumā. 
Tāpat čigānu tiesa var piespiest atzīties policijā, ja divi tautieši darījuši ko kriminālu, bet noķerts tikai viens, daudz mazāk vainīgais. Ir bijis gadījums, kad čigāns no tautieša nopircis uz nomaksu auto, sasitis to un izlēmis nemaksāt. Savējo tiesa izlēma, ka parāds tomēr ir jāsedz.

Sākotnējo stāstu par šo gadījumu varat lasīt šeit. 

Tēmas