foto: ekrānuzņēmums no video
Dimanta par Pēteri Sproģi: "Velns viņu kārdināja ar varu, viņš neizturēja"
Viedokļi
2018. gada 28. jūnijs, 14:09

Dimanta par Pēteri Sproģi: "Velns viņu kārdināja ar varu, viņš neizturēja"

RīgaTV 24

“Domāju, ka katram jāsaprot sava vieta – ko viņš var un spēj. Sproģa gadījumā, ja skatāmies no baznīcas… Velns viņu ir kārdinājis – kārdinājis ar varu. Tas ir kārdinājums, kas nav izturēts,” labdarības fonda "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta sacīja RīgaTV 24 raidījumā "Preses klubs", komentējot ziņu, ka bijušais Latvijas Baptistu draudžu savienības vadītājs, mācītājs Pēteris Sproģis tomēr nekandidēs Saeimas vēlēšanās un nebūs partijas "Saskaņa" prezidenta amata kandidāts.

Dimanta pieļauj, ka Sproģim šī ir personiska vilšanās: “Baznīcas vidē bīskaps ir cienīts, un tad tu iznāc ārpus savas telpas un saproti, ka te nav visi tik draudzīgi un nedzied vienā valodā. Tā, manuprāt, viņam ir personiska vilšanās, ka viņš nav tas baltais un pūkainais.” Viņa gan norādīja, ka publiskām personām jābūt gatavām tam, ka ne visi piekritīs viņu viedokļiem. “Man viņa cilvēciski ļoti žēl, jo, ja tu kļūsti par publisku personu, kas ieņem aktīvu politisku pozīciju, tad tev ir jārēķinās, ka tu neesi nekāds pieclatnieks, kas visiem patiks,” sacīja Dimanta.

Dimanta uzskata, ka sabiedrība uz politiķiem izdara īpaši lielu spiedienu, tādā veidā vērtējot politiķus: “Tā ir politiķu kvalitāte izturēt šo spiedienu. Tu zini, ka tu dari lietu, kam tu tici. Šeit ir tikai mazliet vairāk par nedēļu, un cilvēks nav izturējis publisko spiedienu. Tas ir tāds publiskais vērtējums.” Viņa norādīja, ka ir labi, ka Sproģis atteicis kandidatūru laicīgi: “Iedomājieties, kas notiktu, ja viņš ieņemtu kādu amatu – prezidenta amatu – un tad būtu grēksūdze, ka jūs mani nemīlat, un tad viņš pieņemtu kaut kādus lēmumus…”

Dimanta pieļauj, ka Sproģa kandidatūra ir “Saskaņas” amerikāņu konsultantu iedeja. 
“Amerikā tas ir ļoti svarīgi, ja tavs garīdznieks baznīcā iestājas par konkrētu politiķi. Tad draudze tam uzticas. Es pieņemu, ka tas ir copy-paste pārcelt - izdomāts, ka viņu varētu rekrutēt un viņš dotu savu svētību. Amerikas tradīcijas ar baznīcu ir ļoti stipras, tā ir puritāniskāka sabiedrība, bet mums nav tādas baznīcas autoritātes, izņemot dažas,” norādīja Dimanta.