foto: Zane Bitere/LETA
Uz Latviju pošas Putina Cilvēktiesību padomes loceklis, kurš vērtēs krievu skolu reformu
Krievu skolu aizstāvji dodas protesta gājienā pa Brīvibas ielu pret pāreju uz latviešu valodu skolās.
Politika
2018. gada 1. jūnijs, 11:17

Uz Latviju pošas Putina Cilvēktiesību padomes loceklis, kurš vērtēs krievu skolu reformu

LETA

Jūnijā Latviju plāno apmeklēt Krievijas prezidenta Cilvēktiesību padomes loceklis Iļja Šabļinskis, lai pēc prokrieviskās organizācijas "Latvijas Cilvēktiesību komiteja" ielūguma novērtētu konfliktsituāciju ap krievu skolu reformu, vēsta laikraksts "Nezavisimaja gazeta".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Krievu skolu aizstāvju protesta gājiens pa Brīvības ielu

Pēc policijas aplēsēm gājienā un pasākumā Esplanādē piedalījās ap 5000 cilvēkiem.

gallery icon
22

"Latvijas Cilvēktiesību komiteja" nosūtījusi padomei vēstuli, lūdzot Krievijas pusi sniegt neatkarīgu novērtējumu konfliktsituācijai. Kā norāda komiteja, padomes misija nepieciešama, lai "vāktu un izplatītu objektīvu informāciju par cilvēktiesībām Latvijā vai Baltijas valstīs kopumā".

foto: Zane Bitere/LETA
Krievu skolu aizstāvji dodas protesta gājienā pa Brīvibas ielu pret pāreju uz latviešu valodu skolās.

Kā "Nezavisimaja gazeta" pavēstīja Šabļinskis, "svarīgi atzīmēt, ka tīri formāli krievu skolu Latvijā jau nav sen, tur tiek praktizēta bilingvālā izglītība, kas paredz iespēju stundu laikā izmantot divas valodas".

"Tagad rodas vēl viens jautājums: vai krievvalodīgajiem jāmācās arī latviešu valoda?" sacīja Šabļinskis. "It kā jā. Taču tam, kurš izvirza jautājumu par to, ka Latvijas krievu iedzīvotājiem tomēr jāzina latviešu valoda, tūlīt tiek piestiprināta rusofoba birka. Kā būt šajā jautājumā - par to mums arī būs jātiek skaidrībā šī brauciena rezultātā."

Latvijas krievu savienības protesta akcija pie Saeimas

Šorīt pie Saeimas pulcējās aptuveni 300 cilvēku, lai protestētu pret pakāpenisku pāreju uz izglītību latviešu valodā. Kā novēroja portāls Jauns.lv, ...

gallery icon
23

Viņš pieļāva, ka Latvijas tiesību aizstāvji nav gatavi iesaistīties atklātā konfrontācijā ar vietējām varasiestādēm un tāpēc meklē atbalstu no malas.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) sociālā tīklā "Twitter" raksta, ka "Krievijas pārstāvji taisoties inspekcijā uz Latviju saistībā ar pāreju uz izglītību valsts valodā, viņi var inspicēt Tambovas guberņu, kad un kā vien vēlas, Latvijas Republiku labākā gadījumā apmeklēt kā tūristi privātā vizītē".

Tikmēr Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš "Twitter" norāda: "Laikam kaut ko sajaukuši, kas un kā var "inspicēt" suverēnas valstis".