"Zaķi" kontrolierei pat draud ar sasistu pudeli
Kontroliere Ilze Vucina (attēlā no labās) ir piedzīvojusi, ka bezbiļetnieks draud sadurt ar saplēstu pudeli.
Sabiedrība
2016. gada 28. marts, 06:14

"Zaķi" kontrolierei pat draud ar sasistu pudeli

Jauns.lv

Pērn gadījumu skaits, kad pasažieri agresīvi izturas pret „Rīgas satiksmes” kontrolieriem, ir gandrīz divkāršojies – no 79 incidentiem 2014. gadā līdz 152 pērn, turklāt 48 reizes lietots fizisks spēks, proti, bezbiļetnieki vicinājuši dūres.

Kontroliere Ilze Vucina ir no Tērvetes un Rīgā ieradās, sākot studijas Stradiņa universitātes Sarkanā Krusta medicīnas koledžā. Meklējusi darbu un kopā ar draudzeni ieraudzījusi „Rīgas satiksmes” sludinājumu. Martā aprit četri gadi, kopš Ilze strādā „Rīgas satiksmē”, un arī jaunā sieviete „zaķu” agresiju izjutusi uz savas ādas. Piedzīvoti gan draudi, gan reāli uzbrukumi.

Sola piekaut un vārdu tur

Bija gadījums, kad darbiniekus piesolīja piekaut nākamajā pieturā. Kontrolieri dusmīgā vīrieša draudus uzklausīja ar lielu skepsi, taču viņš vārdu turēja. “Sākumā neticējām, bet nākamajā pieturā izvilka kontrolieri ārā un sāka sist,” „Kas Jauns Avīzei” stāsta Vucina. Uzbrucējs, pateicoties policijai un apsardzei darbībai, aizturēts, cietušais nogādāts slimnīcā ar smadzeņu satricinājumu.

“Rudenī kontrolierim Tērbatas ielā salauza žokli. Viņam izrāva no rokām kartīšu termināli, viņš skrēja pakaļ, lai to atgūtu, un pasažieris iesita,” stāsta kontroliere.

Pašai Vucinai kādā vakara maiņā Čaka ielā, pārbaudot 23. maršruta trolejbusu, piedraudēja ar sasistu stikla pudeli. “Pasažierim nebija biļetes, mēs ar viņu kāpām ārā, kabatā bija liela pudele ar alkoholu, tā izkrita un saplīsa. Viņš kļuva dusmīgs un to kakliņu, kas saplīsa, pielika pie acīm un draudēja tūlīt sadurt,” dzīvībai bīstamo situāciju apraksta Vucina.

Par laimi, kolēģim izdevās agresoru nomierināt, un viss beidzās bez asins izliešanas. Kontroliere uzsver, ka viņa un kolēģi ar pasažieriem runā mierīgi un laipni, taču ir pasažieri, kas jebkuru darbību uzskata par provokāciju.

Briesmas uzglūn visur

Potenciāli uzbrucēji var būt pat vecas tantiņas un večuki. Arī vīrs, kurš salauza Vucinas kolēģim žokli, neizskatījies sliktāk par pārējiem, pirms negadījuma uzvedies klusi un mierīgi. “Ir arī sievietes un vīrieši gados, kam braucieni ir par brīvu, bet viņi ierauga kontroli un sāk rupji izturēties, lamāties un grūstīties,” turpina kontroliere.

Reiz viņai un kolēģei pēc vakara maiņas uzbrukts uz ielas – puisis, kuru pirms vairākām dienām sodījušas, bija iereibis un neapmierināts: “Nu, ko, mazās, smaidīgās! Es jums pabojāšu dzīvi!” Viņš norāva sievietēm no formām vizītkartes un aizskrēja. Kontrolieres izsauca policiju, un Cēsu ielā ļaundari aizturēja.

Visbīstamākais trolejbuss

Pēc „Rīgas satiksmes” statistikas, visbiežāk šādi gadījumi notiek 15. maršruta trolejbusā un maršrutos uz Bolderāju. Vucina gan veicas: “Pašai tur strādājot, neviena incidenta nav bijis.”

Piedzīvotie uzbrukumi liek pārdomāt, vai šis darbs tiešām ir piemērots. Kāds kontrolieris pēc kakla skriemeļa traumas un pārsistas lūpas darbā atgriezies ar bailēm. “Var just, ka viņam vairs negribas to darīt,” saka Ilze. Šādos gadījumos „Rīgas satiksme” piedāvā psihologa palīdzību.

Vecāka gada gājuma darbinieki rūpēs par savu drošību mēdz darbu pamest. “Viņi saprot, ka neies taču veselību bojāt un aiziet, bet jaunie kaut kā turas,” secina Vucina. Pēc viņas pieredzes, no pasažieru agresijas visvairāk cietuši tieši gados jaunākie kontrolieri.

Sodi ir bargi

Vucina pieļauj, ka pasažieru agresiju veicina arī bargie sodi. Kopš 2015. gada 20. februāra soda naudas apmērs, ja samaksā uzreiz, ir 20 eiro. Rēķina izrakstīšanas gadījumā jeb ar pēcmaksu – 30 eiro. Ja pārkāpums gada laikā atkārtojas – 35 eiro. Ja pieķer divreiz – 40 eiro, ja trīsreiz – 50 eiro, kas ir maksimālā summa. Ja nemaksā, iesaistās parādu piedzinēji.

Brauciens jāreģistrē ikvienam pasažierim, arī tiem, kas izmanto simtprocentīgu atlaidi. Pretējā gadījumā viņiem draud trīs eiro sods uz vietas vai pieci eiro ar pēcmaksu. Arī šajā gadījumā atkārtotas aizmāršības gadījumā soda apmērs pieaug – no 7,50 eiro otrajā reizē līdz 30 eiro par ceturto reizi gada laikā.

Bezbiļetnieka pieredze: visi ienīdīs, bet maksā normāli

Studentam Visvaldim (20) gadījusies interesanta pieredze ar Rīgas satiksmes kontrolieri. Viņu un vēl vienu jaunieti pieķēra braucam bez biļetes uz centru pāri Vanšu tiltam. Visvaldis atzīst: “Kontrolierim ik pa laikam izspruka pa ļoti klusam lamuvārdam.”

Viņš mēģinājis sarunāt, lai abi bezbiļetnieki kopā nomaksā vismaz vienu sodu, taču sapratis, ka jauniešiem naudas nav, bijis labsirdīgs, samierinājies un pat piedāvājis darbu savā arodā: “Mums tieši darbiniekus vajag, visi ienīdīs, bet maksā normāli.”


Alekss Pjats/ Foto: Aigars Hibneris/Shutterstock