Dzintaros uzstāsies māsiņas Skrides
Attēlā: Baiba Skride.
Kultūra
2016. gada 14. aprīlis, 19:31

Dzintaros uzstāsies māsiņas Skrides

Jauns.lv

Atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē 23.aprīlī ciklā "Dzimuši Latvijā" notiks koncerts, kurā uzstāsies starptautisko atzinību guvušās latviešu mūziķes - Baiba un Lauma Skrides, informēja Dzintaru koncertzāles sabiedrisko attiecību speciālists Mārtiņš Pučka.

Apdāvinātās māsas, kuras kopā koncertē jau kopš bērnības, bauda klausītāju atzinību slavenākajās Londonas, Berlīnes un Ņujorkas koncertzālēs.

Koncertā Baibas vijoles un Laumas klavieru izpildījumā skanēs zviedru klasiķa Vilhelma Stenhammera vijoļsonātes, Karla Nilsena Otrā vijoļsonāte un Edvarda Grīga Otrā vijoļsonāte, kā arī Pētera Vaska "Mazā vasaras mūzika".

Latviešu vijolnieces Baibas dabisko muzicēšanu un aizrautību pamanījuši un novērtējuši klausītāji, ievērojami orķestri un pazīstami diriģenti visā pasaulē. Mūziķes vijoles spēle bieži izskan kopā ar orķestriem Berlīnē, Bostonā, Parīzē, Bavārijā, arī Londonā, Zviedrijā, Sidnejā, Nīderlandē un citviet. Viņa sadarbojusies ar pasaules izcilākajiem diriģentiem, kuru vidū ir Andris Nelsons, Kristofs Ešenbahs, Pāvo un Nēme Jervi, Vasilijs Petrenko, Sakari Oramo, Juka Peka Saraste, Jons Stūrgordss un citi.

Šajā sezonā vijolniece pirmoreiz sadarbojusies ar Amsterdamas Karalisko "Concertgebouw" orķestri, kā arī atgriezusies Berlīnes filharmonijā, lai kopā ar Nelsonu un Berlīnes filharmonisko orķestri atskaņotu Dmitrija Šostakoviča Pirmo vijolkoncertu. Līdz sezonas beigām viņai iecerēts koncertēt kopā ar Stokholmas, Oslo, Helsinku, Cīrihes un Islandes orķestriem, arī BBC Velsas Nacionālo orķestri, Skotijas Karalisko Nacionālo orķestri un "Hamburgas filharmoniķiem".

Kopš 2010.gada novembra viņas instruments ir Stradivāri 1734.gada vijole "Ex Baron Feilitzsch", ko viņai aizdevis Gidons Krēmers.

Savukārt pianiste Lauma plašu atzinību guvusi, atskaņojot vācu romantisma laika mūziku, kā arī klasiķu darbus. Kā kamermūziķe un soliste viņa koncertējusi daudzviet pasaulē, par savu sniegumu Bēthovena festivālā Bonnā saņēmusi Bēthovena biedrības ikgadējo balvu - piemiņas gredzenu, kādu ik gadu pasniedz jaunam mūziķim.

Lauma ir jaunākā no trim māsām Skridēm. Klavierspēles studijas viņa sākusi Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā pie skolotājas Anitas Pāžes, mācības turpinājusi Hamburgas Mūzikas un teātra augstskolā pie profesora Folkera Banfīlda. Pianiste ar panākumiem piedalījusies prestižajā Marijas Kanalsas pianistu konkursā Spānijā un Klīvlendas Starptautiskajā pianistu konkursā Amerikas Savienotajās Valstīs, kā arī konkursos Zviedrijā, Somijā, Čehijā, Austrijā un Dienvidāfrikā, gūstot atšķirīgas atzinības.

Aizvadītajā sezonā Lauma sadarbojusies ar Frankfurtes Radio simfonisko orķestri, Drēzdenes, Roterdamas, Hamburgas un Grankanārijas orķestriem. Viņa pieredzi uzkrājusi, koncertējot ar pasaulē atzītiem diriģentiem, kuru vidū ir Nelsons, Kristjans Jervi, Anu Tali, Pēters Ružička, Stūrgordss, Mario Venzago un citi.

Uzticamāko Laumas kamermūzikas partneru vidū ir māsa Baiba, ar kuru kopā pianiste muzicējusi jau ilgus gadus. Māsu duets kopā ar Dānijas Karalisko orķestri un Zviedrijas kamerorķestri pirmatskaņojis Hansa Abrahamsena jauno Dubultkoncertu, kā arī devies koncertturnejā ar Ungārijas Nacionālo filharmonisko orķestri. Lauma ar panākumiem koncertējusi arī tādos nozīmīgos kamermūzikas notikumos kā Šlēzvigas-Holšteinas un Reingavas mūzikas festivāli, kā arī Leipcigas "Gewandhaus", atskaņojot visus Johannesa Brāmsa Klavierukvartetus.

Jau ziņots, ka aprīļa otrajā pusē un maijā atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē izskanēs vairāki skaisti koncerti ar pašmāju un ārvalstu mākslinieku piedalīšanos.

BNS/Foto: Evija Trifanova/LETA