Skolā piekautais policists drīkstējis lietot šaujamieroci, taču to nav darījis
Sabiedrība
2017. gada 24. novembris, 15:30

Skolā piekautais policists drīkstējis lietot šaujamieroci, taču to nav darījis

Kasjauns.lv

Komentējot vakardienas incidentu vienā no Rīgas skolām, kurā 15 gadus vecs audzēknis piekāva pašvaldības policistu, Rīgas Pašvaldības policijā (RPP) portālu Kasjauns.lv informēja, ka likums konkrētajā gadījumā paredzēja likumsargam daudz lielāku brīvību sevis aizstāvēšanā nekā redzams video.

RPP Galvenais speciālists sabiedrisko attiecību jautājumos Toms Sadovskis skaidro, ka šajā gadījumā policists pēc likuma drīkstējis pielietot arī šaujamieroci, sākotnēji veicot brīdinājuma šāvienu.

Policists rīkojies teicami

“[...] situācijās, kad notiek uzbrukums policistam, un tiek apdraudēta viņa dzīvība vai veselība tas ir atļauts. Tomēr, ņemot vērā, ka bija darīšana ar nepilngadīgo un to, ka konflikts potenciāli varēja eskalēties arī līdz masveida kautiņam vai masveida uzbrukumam, šajā gadījumā kārtības sargs mēģināja jaunieti tikai noturēt, nevis pielietot fizisku spēku. Tāpat jāņem vērā, ka šādās situācijās ir ļoti grūti paredzēt iznākumu, un neviens nevarēja iedomāties, ka sekos tik nežēlīgs uzbrukums,” izvērtējot video redzamo kautiņu, pauda RPP pārstāvis.

RPP informēja, ka patrulējošajiem darbiniekiem uzkabē un speclīdzekļos ietilpst gan “Glock” ražojuma šaujamierocis, gan arī elektrošoka pistole.

Taču policists, kurš, kā jau ziņots, ir cienījamā vecumā, šajā situācijā rīkojies uzteicami – video arī redzams, kā RPP darbinieks konkrētos momentos savaldās un, neskatoties uz iespējām, neizdara tiešus sitienus pa skolēnu.

RPP priekšnieks Lūkass: Policists rīkojās profesionāli un savaldīgi

Ar izsmeļošu viedokli par 23. novembra incidentu klajā nācis arī RPP priekšnieks Juris Lūkass.

Tajā viņš arī piebilst, ka, gadījumā ja RPP policistam pienāktos izdienas pensija, cienījamā vecumā esošais likumsargs, iespējams, būtu pensijā.

Pārpublicējam to nerediģētā formā:

Pēc katra notikuma vienmēr tiek vērtēts, kā attiecīgajā situācijā būtu bijis jārīkojas. Un hipotētiski par to spriest var ilgi. Taču, kad vērtējam rīcību, kas bijusi konkrētā situācijā, ir jāatceras, ka ir jāskatās no tās pozīcijas, kas ir notikuma brīdī.

Pēc "kara", sēžot dīvānā, visi vienmēr zina, kā būtu bijis labāk. Taču manā skatījumā cietušais policists rīkojās profesionāli un savaldīgi.
 
Pirmkārt jāņem vērā tas, ka konflikts nebija tikai starp vienu jaunieti un policistu, bet gan starp pūli un policistu. Un šādā situācijā kārtības sargam ir jāspēj paredzēt ne tikai viena uzbrucēja rīcība, bet visa pūļa rīcība.

Tādēļ, lai konflikts nepāraugtu masveida uzbrukumā vai masveida kautiņā, policists izvēlējās mēģināt savaldīt un noturēt uzbrucēju, nevis atbildēt ar tiešiem sitieniem.

Tāpat arī jāņem vērā, tas, ka tādu agresiju no jaunieša nebija iespējams paredzēt, kā arī jāievēro atbildes samērīgums, ņemot vērā, ka uzbrucējs ir nepilngadīgs.
 
Situācijā, kad jaunieši ķērās klāt policista speclīdzekļiem un vēlāk arī apdraudēja kārtības sarga dzīvību, policists pēc likuma bija tiesīgs pielietot arī šaujamieroci.

Tomēr viņš mēģināja situāciju atrisināt mierīgāk, un šāda izvēle ir cienījama. Arī internetā izplatītajos videomateriālos ir redzams, kā policists savaldās un neizdara tiešus sitienus, kā arī nepielieto speclīdzekļus, piemēram, steku.
 
Papildus šajā gadījumā ir jāvērtē arī, kādēļ šāda situācija bija iespējama.

Policists bija fiziski spēcīgs, tomēr viņš jau bija cienījamā vecumā. Ja pašvaldības policistiem būtu paredzēta arī tāda sociālā garantija kā izdienas pensija, šis darbinieks, kurš ir vairāk nekā 60 gadus vecs, iespējams, jau būtu pensijā.

Tāpat, ja šāda sociālā garantija, par kuru jau gandrīz pirms gada – janvārī – Saeimas Sociālo un darba lietu komisija konceptuāli atbalstīja, bet vēlāk septembrī Saeima noraidīja, pastāvētu, iespējams, būtu arī vairāk gados jaunu, spēcīgu puišu, kuri vēlētos strādāt policijā.
 
Par laimi jau vakar policists no slimnīcas tika palaists mājās ar pleca traumu un citiem miesas bojājumiem.

Novēlu mūsu darbiniekam ātru izveseļošanos!

Pusaugu varmāka palaists brīvībā

Jau ziņots, ka incidents noticis Rīgas sanatorijas internātpamatskolā, kas atrodas Brīvības gatvē 384A.

Valsts policijas (VP) preses pārstāve Gita Gžibovska pastāstīja, ka pret pusaudzi, kurš likumsargu nogrūda, sākts kriminālprocess par uzbrukumu varas pārstāvim.

Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Aizvadīto nakti uzbrucējs esot pavadījis (VP) īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, taču šodien nolemts, ka pusaudzim tomēr netiks nepiemērots drošības līdzeklis-apcietinājums.

Skolnieks jau iepriekš nonācis policijas redzeslokā

Skolas direktore Anita Stukāne medijiem norādīja, ka šis bija pirmais gadījums, kad incidentā iesaistītais pusaudzis ir izrādījis vardarbīgas tendences, tādēļ viņa uzsvēra, ka gan viņai, gan skolas personālam notikušais bijis liels pārsteigums.

Taču direktore apgalvoja, ka pusaudzis jau agrāk ir nonācis policijas redzeslokā saistībā ar savu izvēlēto draugu loku ārpus skolas un viņu aktivitātēm.

Stukāne uzsvēra, ka skolā jau ir sasaukta skolēnu sapulce, kurā izrunāts notikušais, kā arī no skolēnu puses ir pausta nožēla un viņi ir atzinuši, ko tie būtu varējuši darīt lietas labā.

Policija arī veiks ekspertīzi, lai noskaidrotu miesas bojājumu pakāpi cietušajam policistam, taču RPP preses pārstāvis Sadovskis atklāja, ka policists pēc hospitalizācijas jau palaists mājās. 

Likumsargam ir traumēts plecs, un šī savainojuma dēļ, visticamāk, kādu laiku nebūs jāpilda amata pienākumi.