Dzērājšofera vainas dēļ kāju zaudējusī daugavpiliete Līna kļuvusi par studenti un futbola treneri
Daugavpiliete Līna, kura dzērājšofera dēļ zaudēja kāju, saka: „Nevaru darīt visu tik brīvi un ātri kā vesels cilvēks ar abām kājām, bet tam cenšos nepievērst uzmanību, jo jāiet tālāk un jāattīstās, dzīve ir gara un sarežģīta”.
Sabiedrība
2016. gada 24. aprīlis, 07:13

Dzērājšofera vainas dēļ kāju zaudējusī daugavpiliete Līna kļuvusi par studenti un futbola treneri

Jauns.lv

Jaunā daugavpiliete Līna Jakimoviča, kura dzērājšofera vainas dēļ 2014. gadā īsi pirms Jāņiem zaudēja kāju, nu ir sadzīvojusi ar protēzi, ko viņa sauc par savu „gandrīz dzimto kāju”. Līna beigusi vidusskolu un tagad ir studente. Arī sapni par futbolu viņa nav atmetusi: Līna gan nespēlē, bet ir trenera palīdze.

Teju pirms diviem gadiem visa Latvija juta līdzi jaunajai daugavpilietei Līnai Jakimovičai. Daudzsološajai sportistei ar mašīnu virsū uztriecās dzērājšoferis, kura asinīs konstatēja 2,48 promiles alkohola. Meitene zaudēja kāju, un sapnis par futbolu bija jāatmet. Toreiz daudzi cilvēki ziedoja naudu, lai Līna varētu iegādāties protēzi un izietu rehabilitācijas kursu.

Arī Kasjauns.lv lasītāji ziedoja Līnai. Tagad meitene ir sadzīvojusi ar Vācijā izgatavoto protēzi, pabeigusi vidusskolu un mācās Daugavpils Universitātē. Līna pateicas visiem, kas viņai palīdzēja finansiāli, un teic, ka viņai finansiāla palīdzība vairs nav nepieciešama – jāpalīdz citiem. Savukārt šoferim, kurš notrieca Līnu sākumā tiesa piesprieda trīs gadu cietumsodu, bet vēlāk viņu apžēloja (starp citu, ar Līnas piekrišanu) un viņam piesprieda tikai nosacītu sodu. Līna Kasjauns.lv pastāstīja, kā viņa dzīvo pašlaik:

„Jāiet tālāk un jāattīstās”

„Jau pagājis ilgs laiks kopš traģēdijas un notikušo vairs neatceros. Sākumā gan bija grūti domāt par to, kā būs jādzīvo tālāk. Ar ģimenes, draugu un vienkārši gādīgu un saprotošu cilvēku palīdzību izdevās iegūt protēzi, kura mani piecēla no ratiņkrēsla, atviegloja manu ikdienas dzīvi. Šobrīd esmu pilnīgi apmierināta, pieradusi pie protēzes, tā man kļuvusi gandrīz kā dzimtā kāja.

Jā, ir grūtības, nevaru darīt visu tik brīvi un ātri kā parasts, vesels cilvēks ar abām kājām, jāpieliek drusku vairāk centības un pūles. Bet tam cenšos nepievērst uzmanību, jo jāiet tālāk un jāattīstās, dzīve ir gara un sarežģīta.

Pašlaik mācos Daugavpils Universitātē - Sociālo zinātņu fakultātes Ekonomikas katedras 1. kursā, vēlos kļūt par ekonomisti. Uzskatu, ka tā ir plaša profila profesija, un varēs viegli atrast darbu daudzās sfērās.

„Ja tu esi sportists, tad sports ir tavā sirdī!”

Ar sportu kontaktējos pavirši. Bieži apmeklēju futbola kluba „Daugavpils” meiteņu komandas treniņus, dažreiz kopā ar komandu braucu uz turnīriem. Esmu kā trenera palīgs - dodu padomus ne tikai futbolistēm, bet arī trenerim kā novadīt labāk treniņus vai samainīt taktiku spēles laikā. Prieks, ka mani uzklausa un izdara secinājumus.

Brīvdienās kopā ar draugiem apmeklējam ne tikai futbola virslīgas spēles, bet arī 1. līgas hokeja spēles. Uzskatu, ka hokejs ir visaizraujošākais sports, ļoti daudz emociju atstāj pēc spēlēm. No bērnības sapņoju spēlēt ne tikai futbolu, bet arī hokeju. Dažas reizes pat sanācis sajusties kā īstai hokejistei 8. martā spēlēs. Apmeklējot sporta pasākumus, vienmēr gribas laiku atgriezt atpakaļ un apmeklēt treniņus. Ja tu esi sportists, tad sports ir tavā sirdī!

„Esmu cilvēks ar stipru raksturu”

„Atbalstu izjūtu vienmēr. Visi, kas mani pazīst tuvāk, zina, ka esmu cilvēks ar stipru raksturu un nevēlos, lai atbalsts un palīdzības būtu pārāk daudz, jo tagad esmu neatkarīga un visu varu darīt pati.

Vainīgais par likuma pārkāpšanu ir saņēmis sodu, kuru tagad izcieš. Nevaru par viņu neko konkrēti pateikt. Visi esam cilvēki, un visi kļūdāmies – viens vairāk, otrs mazāk.

Katru dienu internetā lasu ziņas par cilvēkiem, kuriem ir vajadzīga palīdzība un atbalsts. Cenšos katram palīdzēt, pārskaitot naudu operācijām vai citām vajadzībām, jo zinu, cik grūti ir pārvarēt sliktās domas, ka tev nekas neizdosies. Pāris dienu atpakaļ palīdzēju Nadeždai no manas pilsētas - Daugavpils. Viņai tika diagnosticēts audzējs smadzenēs, bet nepietika naudas operācijai. Kad nākamajā dienā ieraudzīju rakstu, ka summa ir savākta, biju ļoti priecīga, ka viņai viss izdosies.

Pirms Jaunā gada ar daugavpilieti Dimu notika traģēdija - viņu notrieca vilciens, un ārsti viņam amputēja kāju. Tagad kopā ar savu mammu, mēs palīdzam viņa ģimenei: dodam padomus, kur meklēt atbalstu, pie kā var vērsties, lai savāktu nepieciešamo summu protēzei. Dimam situācija ir vēl grūtāka, nekā bija man, viņam nepieciešami aptuveni 80 tūkstoši eiro, lai varētu protezēties Vācijā. Ticu, ka viņam viss izdosies!

Gribētos pateikt visiem cilvēkiem, kurus pēkšņi skārusi kāda nelaime, ka nedrīkst pagriezties atpakaļ, jāskatās un jāiet tikai uz priekšu, un nekad nevajag aizmirst, ka apkārt mums labu cilvēku ir vairāk.”

Dzērājšoferis notriec jaunieti


Kasjauns.lv/Foto: no Līnas Jakimovičas privātā arhīva /Vidoe: LTV „Panorāma”