foto: LETA
Publiskots "Zvaigžņu reitings 2017" - kurās Latvijas skolās ir talantīgākie skolotāji un skolēni
Starptautiskās olimpiādēs izdevies uzvarēt gan Rīgas, gan arī Siguldas, Jelgavas un Aizkraukles novada skolēniem.
Tava izglītība
2017. gada 24. augusts, 17:15

Publiskots "Zvaigžņu reitings 2017" - kurās Latvijas skolās ir talantīgākie skolotāji un skolēni

Karlīna Timofejeva

Daudz talantīgu skolēnu ir pārstāvējuši Latviju ārpus valsts robežām starptautiskajās olimpiādēs. Sākot ar 2016.gadu, Ata Kronvalda fonds, lai izceltu skolas un pedagogus, kas spējuši sagatavot pasaules līmenī šos talantīgos skolēnus, izveido Zvaigžņu reitingu, portālu Kasjauns.lv informē Kronvalda fonda pārstāvji.

Starptautiskās zinību sacensības parasti notiek pēc 1.maija, kad beigušās nacionālās. Šī gada zvaigžņu reitingā ņemts laika periods no 2016.gada 1.jūnija līdz 2017.gada 1.jūnijam. Par starptautisku sacensību uzskatām tādu, kur piedalās vismaz trīs valstu pārstāvji. Olimpiādes pēc nozīmības iedala trīs grupās, atkarībā no dalībvalstu skaita – jo vairāk dalībnieku, jo lielāks punktu skaits skolai. Katrai grupai tiek piešķirti svara koeficienti: 3–9 dalībvalstis (koefic. 1); 10–40 dalībvalstis (koefic. 2); 40 un vairāk dalībvalstis (koefic. 3).

Zvaigžņu reitinga augšgalā ir Rīgas Valsts 1.ģimnāzija, kas ieguvusi 2 zelta medaļas.

Latvijas skolēni guva atzinību 8 olimpiādēs pasaulē: 57.starptautiskā matemātikas olimpiāde (dalībvalstu skaits 109), 47.fizikas olimpiāde (90 valstis), 27.starptautiskā bioloģijas olimpiāde (68 valstis), 48.starptautiskā ķīmijas olimpiāde (76 valstis), 28.starptautiskā informātikas olimpiāde (80 valstis), Eiropas Savienības Dabaszinātņu olimpiāde (24 valstis), Ziemeļvalstu fizikas olimpiāde (4 valstis), Baltijas informātikas olimpiāde (10 valstis).

Zvaigžņu reitinga mērķis ir palielināt pedagogu un izglītības darbinieku ieinteresētību sagatavot starptautiski konkurētspējīgus talantīgus skolēnus.

Zvaigžņu reitinga augšgalā ir Rīgas Valsts 1.ģimnāzija (iegūtas divas zelta medaļas – Starptautiskajā informātikas olimpiādē un Baltijas informātikas olimpiādē) un Siguldas Valsts ģimnāzija (bronzas medaļā Starptautiskajā bioloģijas olimpiādē), trešajā vietā četras skolas ar vienādu punktu skaitu - Rīgas 89.vidusskola, Aizkraukles novada vidusskola, Rīgas 25.vidusskola, Rīgas 10.vidusskola. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu nemainīga reitingā pirmajā vietā palikusi Rīgas Valsts 1.ģimnāzija, reitingā noturējusies arī Rīgas 89.vidusskola un Jelgavas Valsts ģimnāzija. Pārējie 7 ir jaunpienācēji.

Zvaigžņu reitinga mērķis ir palielināt pedagogu un izglītības darbinieku ieinteresētību sagatavot starptautiski konkurētspējīgus talantīgus skolēnus. Ata Kronvalda fonda prezidents Henriks Danusēvičs par Zvaigžņu reitingu: "Vienlaikus tā uzdevums ir izcelt un popularizēt skolas, kuras spēj sagatavot starptautiskā līmenī konkurētspējīgus skolēnus un sabiedrībai parādīt Latvijas pārstāvju izcilību zinātnes jomā. Atgādināšu, ka olimpiādes ir ne tikai sportā, bet arī zinībās un tur to dalībnieku skaits, vismaz nacionālā līmenī, pārsniedz sportistu skaitu."

Zvaigžņu reitinga līderi – skolas tiks apbalvotas un Ata Kronvalda balvas pasniegtas svinīgā ceremonijā 28. augustā pulksten 15 Latvijas Valsts prezidenta rezidencē Rīgas pilī.

Ata Kronvalda fonds atzinīgi novērtē šo skolu ieguldīto darbu skolēnu talanta attīstīšanā, kā arī vērš uzmanību arī tam, ka būtiska nozīme arī ir talantīgo skolēnu sākumskolām un/vai pamatskolām un viņu vecākiem.