foto: LETA
Telekanāla pārstāvji neizpratnē par Viņķeles paziņojumu skandalozajā raidījumā
Saeimas deputāte Ilze Viņķele.
Sabiedrība
2017. gada 10. aprīlis, 16:57

Telekanāla pārstāvji neizpratnē par Viņķeles paziņojumu skandalozajā raidījumā

Kasjauns.lv

Pagājušajā nedēļa pamatīgu ažiotāžu sabiedrībā izraisīja telekanāla "RīgaTV 24" raidījums “Preses klubs”, kura laikā izcēlās domstarpības starp Saeimas deputāti Ilzi Viņķeli un Latvijas Nacionālās skolotāju savienības priekšsēdētāju, Vokālās akadēmijas vadītāju Edgaru Kramiņu. Telekanāla pārstāvjus satraucis fakts, ka Viņķele, nespējot izturēt saspīlēto situāciju, skaļi pauda savu attieksmi pret raidījumu, tiešraidē sakot, ka raidījumam "Preses klubs" var atņemt valsts finansējumu.

Kanāla direktors Klāvs Kalniņš norāda, ka nebija gaidījis šādu politiķes nostāju, jo no tā varot secināt, ka Latvijā joprojām iespējams ierobežot viedokļu daudzveidību. 

"Katram ir tiesības paust savu viedokli, bet nepareizi ir tas, ka deputāts, nespējot paciest asus komentārus, lai izietu no situācijas, paziņo, ka raidījumam atņems valsts finansējumu. Trīs gadu laikā ir pārraidīti vairāk nekā 800 "Preses kluba" raidījumi. Nedēļā raidījums sasniedz vairāk nekā 200 tūkstošus skatītāju, un televīzijas kanāla kopējais "reach" ir aptuveni 470 tūkstoši. "Preses klubs" ir kļuvis par vienu no vadošajiem informatīvi izglītojošajiem raidījumiem Latvijā. Ir skumji, ka Saeimas deputāts to vēlas ierobežot. Atņemot finansējumu apraidei, tiek atņemta sabiedrībai iespēja dzirdēt, redzēt un domāt, jo raidījums "Preses klubs" sniedz iespēju dažādiem viedokļu līderiem paust savu nostāju, kas turpretī skatītājam ļauj iegūt daudzpusīgu skatījumu par attiecīgo tēmu," saka Kalniņš. 

Savukārt raidījuma vadītājs Aivis Ceriņš savu nostāju paudis sociālajā tīklā "Facebook", sakot: "Esam tiešraidē katru darba dienu, lai diskutētu par aktuālajām ziņām medijos, "Facebook", tviterī utt., pieaicinot 3 sabiedrībā vairāk vai mazāk zināmus personāžus no dažādām sfērām ar dažādiem viedokļiem. Viesi pirms raidījuma zina gan tematus, gan sarunas biedrus. Raidījuma mērķis likt skatītājam paskatīties un padomāt, kas slēpjas zem ziņu virsrakstiem un zemtekstiem. Mani neinteresē melošana, zombēšana u.c. līdzīgas parādības."

Telekanāla pārstāvji paskaidro, ka, aicinot viesus uz raidījumu, neprognozē, kādas ir personāžu personīgās attiecības - viņi tiek aicināti, lai izteiktos par sabiedrībai svarīgiem notikumiem. Arī piektdienas raidījumā bija plānots apspriest svarīgas izglītības problēmas, par kurām varētu izteikties gan Saeimas deputāte, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas pārstāve Ilze Viņķele, gan Latvijas Nacionālās skolotāju savienības priekšsēdētājs Edgars Kramiņš. 

"Stokholmas terorakts, par ko sākās diskusija raidījumā, notika īsi pirms "Preses kluba" sākuma un, ņemot vērā notikuma nozīmīgumu, protams, tika iekļauts raidījumā kā sākuma tēma. Jo raidījumā vienmēr tiek diskutēts par tēmām, kas skar sabiedrības un katra indivīda ikdienu," norādīts paziņojumā medijiem. 

Par šo repliku raidījuma laikā politiķi kritizēja arī sociālajos tīklos, sakot, ka demokrātiskā valstī draudēt ar finansējuma atņemšanu nebūt nav labais tonis, taču Viņķele taisnojās, ka ir pārprasta. "Nedraudēju. Pat prātā nebija. Replika bija, ka raidījums izvēršas par absolūtu balagānu, kas diez vai ir sabiedriskais pasūtījums," vēlāk tviterī rakstīja deputāte. 

Par ko ir stāsts? 

 

TV24 "Preses kluba" skatītāji piektdienas pēcpusdienā bija liecinieki politiķes Ilzes Viņķeles īstām izmisuma asarām, kas beidzās ar to, ka viņa studiju pameta.

Ciemos pie moderatora Aivja Ceriņa bija uzaicināti Kramiņš, Viņķele un Ansis Bogustovs. Sākoties sarunai, pienāca pirmās ziņas par teroraktu Stokholmā, un situācija studijā kļuva nokaitēta tieši vokālā pedagoga dēļ, proti, ticis pie vārda, šis cilvēks nespēja vairs kontrolēt savus runas plūdus, it visos pasaules grēkos vainojot vietējos politiķus, tostarp Ilzi Viņķeli. Kramiņš piesauca "liberāļus" un "Vienotību", deputāti nosaucot par visvairāk svītroto politiķi pagājušajās vēlēšanās. "Vienotība" ienīstot latviešu tautu, izteicās Kramiņš. Un terorakti esot sekas tam, ka pie varas nākuši politiķi, kas atbalsta visatļautību. Viņš TV tiešraidē nekautrējoties lamāja Ilzi Viņķeli.

"Ir zem manas cieņas šādus murgus komentēt," sacīja deputāte.

"Es jau neprasu lai jūs komentētu, mēs no tā tikai iegūsim," izsprāga Kramiņš. "Forši, brīnišķīgi," sacīja Viņķele, manāmi sākot noprast, ka iekūlusies pagalam nepareizajā kompānijā. Drīz vien Viņķeles acīs jau bija asaras. 

Viņķele gan turpināja runāt par liberālo ideoloģiju, taču no Kramiņa puses nekādu sapratni neguva. Visbeidzot politiķe, kamēr skatītāji vēroja reklāmas pauzi, studiju pameta. "Jūs esat aurotājs, nevis vokālais pedagogs", viņa pateica īsi pirms raidījuma pauzes.