12 gadus vecs bērns Daugavpils slimnīcā mira. Tiesa attaisno ārstu
Sešus gadus pēc notikušās nelaimes bērnu ķirurgs Vasilijs Hristenko attaisnots.
112
2016. gada 9. jūlijs, 07:09

12 gadus vecs bērns Daugavpils slimnīcā mira. Tiesa attaisno ārstu

Jauns.lv

Daugavpils tiesa atzinusi par nevainīgu un attaisnojusi profesionālo pienākumu nolaidīgā pildīšanā apsūdzēto Daugavpils reģionālās slimnīcas Bērnu ķirurģijas nodaļas vadītāju Vasiliju Hristenko.

Daugavpilī nolaidībā apsūdzētu dakteri attaisno

Atcelts viņam noteiktais aizliegums pildīt nodaļas vadītāja pienākumus. Vecmāmiņas pieteiktā kompensācija – 401,01 eiro par mazbērna bēru izdevumiem – atstāta bez izskatīšanas.

Divpadsmit gadus veco Artjomu slimnīcā ar spēcīgām sāpēm vēderā ievietoja 2010. gada augustā. Pēc rentgena un asins analīzēm zēnu ievietoja bērnu ķirurģijas nodaļā, kur viņu apskatījis Hristenko, kurš, pēc vecmāmiņas stāstītā, esot uzdevis jautājumus, kas nebija saistīti ar zēna veselības stāvokli, turklāt atteicies runāt ar viņa māti pa mobilo telefonu, jo viņa atrodas Anglijā.

Pusnaktī Artjoma stāvoklis vēl vairāk pasliktinājies. No rīta viņu apskatījis cits ārsts, kurš teicis, ka zēns jāved uz procedūru kabinetu. Vecmāmiņas stāstītais liecina, ka zēns jau palātā sācis zaudēt samaņu, nedaudz vēlāk viņš nomira. Mediķi bērna nāvi skaidrojuši ar negaidītu kuņģa plīsumu.

Rīgas neiroķirurgu notiesā

Turpretī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa piespriedusi vienu gadu nosacīta cietumsoda neiroķirurgam Mārim Strazdiņam par savlaicīgu operācijas neveikšanu, kas bijis par iemeslu piekauta puiša nāvei.

Nelaiķa mātes advokāts Ronalds Rožkalns izteicies, ka lielā mērā spriedums esot gana taisnīgs, jo ārsts lietas izskatīšanas gaitā nepaudis nožēlu. Tiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka no pacienta slimības vēstures plēstas ārā lapas un līmētas jaunas, un šādas darbības neliecina par pārdzīvošanu.

Puisi 2009. gada martā Rīgā piekāva liela jauniešu grupa no Aizkraukles, kas „siroja” galvaspilsētā. Cietušo bezsamaņā nogādāja Rīgas 1. slimnīcā, taču dežurējošais neiroķirurgs Strazdiņš laikus neveicis operāciju. Spriedums nav stājies spēkā, jo ārsts iesniedzis apelācijas sūdzību Rīgas apgabaltiesā.

Kasjauns.lv/”Likums un Taisnība”/Foto: Ieva Lūka/LETA