Sabiedrība
2011. gada 15. jūnijs, 19:38

Latvijas labākās skolas saņem ceļojošo balvu "Lielā pūce"

Jauns.lv

Šodien Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Apspriežu zālē labākās skolas saņēma ceļojošo balvu "Lielā pūce", informēja projektu vadītāja Beate Danusēviča.

Sveicot balvu saņēmējus, izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (ZZS) pateicās skolotājiem un skolēniem par veikto darbu un uzsvēra, ka darbs ar talantīgiem skolēniem ir nozīmīgs valsts sekmīgā attīstībā.

Ata Kronvalda fonda prezidents Henriks Danusēvičs informēja par "Lielās pūces" tradīcijas vēsturi, kura tika sākta 1989. gadā vēl pirms Latvijas neatkarības atjaunošanas, kā arī par skolēnu aktivitāti mācību priekšmetu valsts, atklātajās un starptautiskajās olimpiādēs un skolēnu zinātnisko darbu konferencēs 2010./2011. mācību gadā.

Par labākajiem skolēnu sasniegumiem 2010./2011. mācību gadā "Lielo skolu" grupā diplomu un balvu "Lielā pūce" ieguva Rīgas Valsts 1.ģimnāzija, diplomu un balvu "Mazā pūce" - Siguldas Valsts ģimnāzija, diplomu par 3. vietu - Rīgas 40. vidusskola, bet diplomu par iegūto 4. vietu - Rīgas Franču licejs.

"Mazo skolu" grupā "Lielās pūces" balvu ieguva Rīgas 41. vidusskola, "Mazās pūces" balvu - Nautrēnu vidusskola, kurai sekoja Vecumnieku vidusskola un Rīgas Herdera vidusskola.

Ata Kronvalda fonds kopš 1989. gada veido matemātiskos aprēķinos balstītu Latvijas skolu novērtējumu darbā ar talantīgiem skolēniem, balstoties uz audzēkņu rezultātiem mācību priekšmetu olimpiādēs, zinātniski pētniecisko darbu lasījumos, tehniskajās un radošajās skatēs.

Skolu kolektīvi tiek grupēti mazajās un lielajās skolās pēc 10.-12. klašu skolēnu skaita. Katrai skolai tiek piešķirti punkti atkarībā no skolēnu saņemtajiem apbalvojumiem. Skolai ar lielāko punktu skaitu piešķir valsts olimpiādēs vai skatēs 10 balles, atklātajās olimpiādēs 15 balles un zinātniskajās konferencēs 20 balles. Pārējām skolām balles aprēķina proporcionāli saņemto punktu skaitam.

Fonds izvērtē Latvijas skolu talantīgo skolēnu sasniegumus un iepazīstina sabiedrību ar izglītības iestādēm, kurās ir vissekmīgākais darbs jauniešu intelektuālo spēju attīstīšanā.

2010./2011. mācību gada novērtējums veidots, iekļaujot mācību priekšmetu valsts un atklāto olimpiāžu, Zinātnisko darbu konferences, kā arī 2010. gada starptautisko olimpiāžu rezultātus. Latvijas skolu novērtējumā 2010./2011. mācību gadā iekļuvušas jeb atzinību talantu izvērtēšanas pasākumos guvušas 134 lielās un 105 mazās skolas. Novērtējumā apkopoti olimpiāžu un konferenču rezultātus, kas publiskoti Valsts izglītības un satura centra (VISC) mājaslapā vai kurus Ata Kronvalda fonds saņēmis no atklāto olimpiāžu, valsts mēroga zinātnisko konferenču, tehnisko un radošo skašu organizatoriem.

Šajā mācību gadā 14 valsts olimpiādēs piedalījās 11 487 skolēni, no kuriem apbalvojumu saņēma 463 skolēni. Novērtējumā iekļautas trīs atklātās olimpiādēs - matemātikas, fizikas un mājturības un tehnoloģiju olimpiāde, kurās piedalījās 3245 skolēni, apbalvoti 519 skolēni. Zinātniskos darbus lasījumiem 23 sekcijās iesniedza 477 skolēni, no kuriem apbalvoti 175.

LETA