Krustpils ielā noslēgušies mikrotunelēšanas darbi
Ūdensvada izbūve no Maskavas un Krustpils ielas krustojuma līdz Granīta un Malēju ielu krustojumam paredz izbūvēt ūdensvadu ar kopējo garumu 2900 metri.
Runā Rīga
2016. gada 9. augusts, 11:42

Krustpils ielā noslēgušies mikrotunelēšanas darbi

Jauns.lv

Turpinoties maģistrālā ūdensvada izbūvei Krustpils ielā no Maskavas un Krustpils ielas krustojuma līdz Granīta un Malēju ielu krustojumam, noslēdzies nozīmīgs šī projekta posms – mikrotunelēšanas darbi zem dzelzceļa Krustpils ielā.

Šī tehnoloģija izbūvējot cauruļvadus nodrošina daudz lielāku precizitāti nekā biežāk izmantojamā horizontālās vadāmās urbšanas metode. Mikrotunelēšana notiek datorizēti, ar speciāla rotējoša urbja palīdzību pazemē samaļot visu, kas ir cauruļvada izbūves ceļā. Urbis tiek virzīts uz priekšu ar hidrauliskas piedziņas sistēmas palīdzību, ar speciāla lāzera staru ievirzot caurules precīzi noteiktā trajektorijā zem ielas seguma vai, kā konkrētajā gadījumā, sliežu ceļa klātnes. Līdz ar to nenākas pārrakt ielas segumu vai dzelzceļu, turklāt tiek saudzēta vide.

Krustpils ielā zem dzelzceļa mikrotunelēšanas posms ir 41 metru garš, 860 mm diametra ūdensvada aizsargcaurules tika guldītas 2,7 metru dziļumā. Pēc aizsargcaurules izbūves tajā tiks iebūvēta ūdensvada caurule, tādejādi nodrošinot maģistrālajam ūdensvadam papildus aizsardzību un drošību dzelzceļa šķērsojuma vietā. Kopumā ar šādu tehnoloģiju zem dzelzceļa tika iebūvēts 21 cauruļu posms, katrs divu metru garumā. Mikrotunelēšanas ātrums konkrētajā posmā bija 7 metri stundā, taču ilgu laiku prasa tehnoloģisko būvbedru sagatavošanas darbi. Krustpils ielā grunts izrādījās šāda veida darbiem pateicīga, līdz ar to mikrotunelēšanā nekādas aizkavēšanās nebija.

Ūdensvada izbūve no Maskavas un Krustpils ielas krustojuma līdz Granīta un Malēju ielu krustojumam paredz izbūvēt ūdensvadu ar kopējo garumu 2900 metri. Pašlaik jau kopumā izbūvēts 1841 metrs ūdensvada. Pēc šī projekta pabeigšanas Ķengaragā tiks nodrošināta labāka un drošāka ūdensapgāde.

Būvniecības darbu dēļ no 5. jūlija ierobežota satiksme posmā no Krustpils ielas krustojuma ar Sila ielu līdz krustojumam ar Granīta ielu, izveidojot vienvirziena satiksmes posmu. Provizoriski šāds satiksmes risinājums varētu saglabāties līdz 22. augustam.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejva / Publicitātes foto