Gunda Reire par Brexit: Tas Lielbritāniju noveda "dziļā tintē". VIDEO
Starptautisko pētījumu centra direktore Gunda Reire uzskata, ka Latvija īpaši sāpīgi neizjutīs to, ka Lielbritānija izstāsies no Eiropas Savienības. Salīdzinoši ar to, kas būs jāpārdzīvo britiem, Apvienotās Karalistes lēmums par izstāšanos no ES mūs ietekmēs ļoti niecīgi.
Viedokļi
2016. gada 30. augusts, 15:24

Gunda Reire par Brexit: Tas Lielbritāniju noveda "dziļā tintē". VIDEO

Jauns.lv

„Politiķi nedrīkst vieglprātīgi rīkoties ar sabiedrības politisko noskaņojumu. Tas var novest „dziļā tintē”,” tā Starptautisko pētījumu centra direktore Gunda Reire komentē situāciju, kas noveda pie referenduma rezultāta, kurā britu vairākums izteica vēlmi izstāties no Eiropas Savienības – pie Brexit.

Pēc Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvas Melngalvju namā otrdien, 30. augustā, notiek sabiedriskā diskusija „Brexit mācības Eiropai un Latvijai”, kurā pētnieki analizē situāciju, kas veicināja Lielbritānijas pilsoņu lēmumu par izstāšanos no Eiropas Savienības, kā tas ietekmē Latvijas drošību un sabiedrību kopumā.

Konferencē uzstājas Rīgas Stradiņa universitātes docents Edijs Bošs, pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš, migrācijas pētniece Agnese Lāce un Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektors Māris Lejnieks. Konferenci, kas norit Valsts prezidenta rosinātajā diskusiju ciklā par Latvijas drošību 21. gadsimta izaicinājumu apstākļos, vada Starptautisko pētījumu centra direktore Gunda Reire.

Viņa pirms diskusijas LTV raidījumā „Rīta Panorāma” norādīja, ka Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons un citi vadošie britu politiķi pirms referenduma „vieglprātīgi rīkojošies ar sabiedrības politisko noskaņojumu”, kas novedis pie Brexit, un Lielbritāniju ieveduši „dziļā tintē”.

Lielbritānijas izstāšanās no ES pirmām kārtām vissāpīgāk atspēlēsies uz pašiem britiem. Satricinājumi varētu būt arī citās ES valstīs, bet tie būs salīdzinoši niecīgi. Vienlaikus jāpiebilst, ka pašreiz paši briti vilcinās ar oficiāla paziņojuma izteikšanu Eiropas Padomei par Apvienotās Karalistes vēlmi izstāties no ES. Tagad pat tiek spriests, ka oficiāli Lielbritānijas vēlmi izstāties no ES izteiks nevis martā, bet gan vēlāk. Brexit ieviesis lielu neskaidrību. Savukārt par iespēju, ka Latvijā varētu rasties vēlme izstāties no ES, nav īpaši jāuztraucas. Latvijas iedzīvotāji daudz būtiskāk sevi asociē kā ES pilsoņus un redz ieguvumus no ES, nekā tas bijis Lielbritānijā.

Jaunākie sabiedriskās domas aptaujas dati rāda, ka, neskatoties uz bažām un bailēm par strauju migrantu pieplūdi un terorisma draudiem Eiropā, mūsu iedzīvotāji augsti vērtē Latvijas integrāciju Eiropā. Latvijas sabiedrība arī negatīvi raugās uz varbūtību, ka Latvija varētu izstāties no ES, kā to ir nolēmuši Lielbritānijas pilsoņi.

Kas Lielbritāniju noveda līdz Brexit un kāds ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojums, sīkāk skatieties intervijā ar Gundu Reiri.

Brexit izaicinājumi un Latvija (intervija ar Gundu Reiri) Kasjauns.lv/Foto: Rojs Maizītis/Video: LTV „Rīta Panorāma”