foto: Publicitātes foto / Shutterstock
Pavasara alerģijas skar 15-20% iedzīvotāju
Sabiedrība
2012. gada 19. marts, 22:56

Pavasara alerģijas skar 15-20% iedzīvotāju

Jauns.lv

Aptuveni 15-20% Latvijas iedzīvotāju cieš no pavasarim raksturīgajām alerģijām, jo līdz ar pirmajām lazdu ziedēšanas dienām martā sākoties aktīvākais ziedputekšņu alerģijas jeb polinozes laiks, informēja klīnikas "Premium Medical" otolaringoloģe Ramona Markuse.

Viņa piebilst, ka vēlāk lazdām pievienojas alkšņi, apses, oši un citi koki un augi.

Vislabākais veids, kā izvairīties no nepatīkamās organisma reakcijas uz norisēm dabā, esot izvairīšanās no pašas dabas, mēģinot neatrasties ziedēšanas epicentros.

Tāpat arī ziedputekšņu ziedēšanas laikā esot ieteicams katru dienu mazgāt matus, jo tajos sīku puteklīšu veidā sabirst ziedputekšņi, kā arī neienest guļamistabā apģērbu, uz kā var atrasties ziedputekšņi. Nebūtu ieteicams arī naktīs turēt atvērtu logu, savukārt, plānojot atvaļinājumu, labāk izvēlēties tieši ziedputekšņu laiku un doties atpūsties jūras tuvumā vai kalnos.

Markuse piemin ASV veiktu pētījumu, kas liecina, ka pastāv saistība starp pazeminātu D vitamīna līmeni asinīs un organisma tendenci uz alerģiju. Tieši sievietēm ar alerģisku rinītu biežāk esot pazemināts D vitamīna līmenis asinīs.

Alerģisku iesnu gadījumā arī nepieciešams izvairīties no pašu izraudzītu acu vai degunu pilienu lietošanas, jo tas situāciju varot tikai pasliktināt.

"Svarīgi ir saprast, vai aizliktā deguna un asarojošo acu iemesls ir alerģija vai tomēr iesnas, kāds vīruss vai infekcija," skaidro Markuse.

LETA