Jelgavas glābējsilītē atstātā puisēna māte necenšas mazo atgūt. Bērnam tiks meklēti jauni vecāki
Māte, kura otrdien savu dažas dienas veco puisēnu atstāja Jelgavas glābējsilītē, par mazo nav izrādījusi interesi, kaut arī Jelgavas ārsti noskaidrojuši viņas identitāti. Tagad mazulim tiek meklēti jauni vecāki.
Sabiedrība
2016. gada 22. septembris, 06:14

Jelgavas glābējsilītē atstātā puisēna māte necenšas mazo atgūt. Bērnam tiks meklēti jauni vecāki

Jauns.lv

Jelgavas glābējsilītē otrdien atrastā mazuļa māte, kaut arī vietējie mediķi viņu ir identificējuši, nav izteikusi vēlmi viņu atgūt, Kasjauns.lv informēja Jelgavas bāriņtiesā. Visdrīzāk puisēnu nodos adopcijai. Māte no viņa atteicās finansiālu apstākļu dēļ.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka otrdienas, 20. septembra, pusdienlaikā Jelgavas slimnīcas teritorijā esošajā glābējsilītē atstāts puisītis. Jelgavas slimnīcas vadītāja vietniece Solveiga Ābola paziņoja, ka puisītis atpazīts kā Jelgavas slimnīcā piedzimis. Viņš pasaulē nāca 16. septembrī, sver 3630 gramu un ir 51 centimetru garš. Kopā ar bērniņu atstāta zīmīte, kurā teikts: „Finansiālu apstākļu dēļ nevaru parūpēties par mazo… Nododu jūsu rokās. Paldies!” Kamēr mamma ar jaundzimušo atradusies Dzemdību nodaļā, nekas neesot liecinājis, ka viņa varētu no dēliņa atteikties, pastāstīja mediķi.

Ārsti mazuļa veselības stāvokli novērtējuši kā labu un saka, ka pagaidām slimnīcas darbinieki būs tie, kas par viņu parūpēsies un mīlēs.

Jelgavas bāriņtiesas priekšsēdētāja Irisa Turčinska Kasjauns.lv pastāstīja: „Patlaban par Jelgavas glābējsilītē ievietoto bērniņu bērna bioloģiskā māte nav izrādījusi interesi. Šobrīd tiek veiktas darbības, lai bērnu reģistrētu kā bērnu atradeni. Pēc bērna reģistrēšanas informācija tiks nosūtīta Labklājības ministrijas Adopcijas reģistram un pēc tam ar mazuli brauks iepazīties adoptētāju ģimene”.

Jelgavas pilsētas domes komunikācijas un mediju attiecību galvenā speciāliste Līga Klismeta Kasjauns.lv pavēstīja, ka publiski netiks atklāta bioloģiskās mātes identitāte. „Tādēļ jau glābējsilītē vecāki, lai glābtu bērna dzīvību, viņu var atstāt anonīmi,” teica Klismeta.

Jelgavas glābējsilītes projekta pārstāve Laura Zvirbule Kasjauns.lv teica: „Māte bērnu glābējsilītē neatstāj spontāni – gāju garām, ieraudzīju un atstāju! Tas ir lēmums, kurš nobriedis vairāku mēnešu garumā. Tagad, kad presē tiek publicēts, ka noskaidrots, ka bērns dzimis Jelgavā, mēs nevaram cerēt, ka māte pieteiksies un bērnu paņems atpakaļ, mēs respektējam mātes lēmumu. Protams, pavisam cita lieta ir tā, ka mēs visi no sirds gaidām, ka māte varbūt pārdomās...”

Zvirbule arī Kasjauns.lv pastāstīja, ka ne mediķi, ne sociālie dienesti ar iespējamo bērna bioloģisko māti nav sazinājušies. „Tas, ka mediķi, iespējams, ir identificējuši bērna māmiņu, it nebūt nenozīmē, ka mēs ar viņu sazināsimies. Tas neatbilst glābējsilīšu projekta vadlīnijām, ko izstrādājusi Labklājības ministrija. Tāpēc jau šis ir anonīms projekts. Lai šis noteikums tiktu ievērots, slimnīcas to nodevušas arī savam personālam. Vienīgi pati māte sešu mēnešu laikā var vērsties pēc kādas palīdzības, pēc savas iniciatīvas mēs to nedrīkstam darīt. Pēc sešiem mēnešiem bērniņš tiks nodots adopcijai".

Šis bija jau otrais bērniņš, kurš tika atstāts pirms diviem gadiem ierīkotajā Jelgavas glābējsilītē. 22. augusta rītā tajā tika ievietota meitenīte, par kuru rūpes jau uzņēmušies jaunie vecāki.

Kopš 2009. gada Latvijā ir izveidotas astoņas glābējsilītes, un izglābtas 37 bērnu dzīvības. Tā ir īpaša vieta, kur vecāki, dažādu apstākļu spiesti, var anonīmi atteikties no sava mazuļa. Pašlaik glābējsilītes ir Rīgā, Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Madonā, Rēzeknē, Daugavpilī un Jelgavā.

Parasti glābējsilītēs atstātie bērni tiek nodoti adopcijai un tiem tiek atrasti jauni vecāki. Tomēr var būt gadījumi, kad glābējsilītē atrasto mazulīti atdod atpakaļ tā vecākiem. Tā šogad jūlija vidū Rīgas glābējsilītē atstātā meitenīte tika atdota atpakaļ mātei. Viņa pati to esot vēlējusies, bet mazulīti glābējsilītē ielikusi pārņemta ar pēcdzemdību depresiju. Pirms bērna atdošanas mātei sociālie darbinieki pārliecinājušies, ka apstākļi ir atbilstoši, lai sieviete uzņemtos sava mazuļa audzināšanu.

Glābējsilītes atklāšana Jelgavā 2014. gada 29. augustā Elmārs Barkāns/Foto: Shutterstock