Kultūra
2012. gada 23. novembris, 08:43

Latvijas Radio koris koncertā atskaņos mātei Terēzei veltītas dziesmas

Jauns.lv

Rīgas Domā 28.novembrī skanēs koncerts "Mātes Terēzes lūgšana", kurā Latvijas Radio koris izpildīs vairākus jaundarbus, pavēstīja kora pārstāve Ilze Tormane.

Pirmatskaņojumu koncertā piedzīvos Pētera Vaska jaundarbs "Lord, open our eyes" ("Kungs, atver mūsu acis"), kā arī Andreja Selicka "Litānija mātei Terēzei" un Riharda Dubras "Silence, love and light" ("Klusums, mīlestība un gaisma").

Koncertā diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā piedalīsies Latvijas Radio koris, "Sinfonietta Rīga" un Rīgas Doma kora solisti.

Pēc Tormanes teiktā, idejas un koncerta pamatu veido Vaska kompozīcija "Lord, open our eyes", un viņa jaundarbu pirmatskaņojumi Latvijā nav bieža parādība. Koncertā skanēs arī Arvo Perta "Silouans song" ("Siluana dziesma") un divas kora "a cappella" kompozīcijas – Ērika Ešenvalda "A Drop in the Ocean" ("Piliens okeānā") un Renē Klausena "Prayer" ("Lūgšana").

Koncerta idejas autors un Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava norādījis, ka programma "Mātes Terēzes lūgšana" tiks atskaņota gada vistumšākajā laikā – pirms Adventes, kad cilvēka gars ir piekusis no tumsas un alkst pēc gaismas.

"Programmas saturiskais ietvars būs apliecinājums tam, ka patiesu un piepildītu lūgšanu spēkam navne konfesionālu, ne nacionālu robežu. Te būs izmantoti salīdzinoši pretmeti Latgales lūgsnu intonācijās Andreja Selicka jaunradē un amerikāņu globālista Renē Klausena mūzikā. Mātes Terēzes lūgšanu vārdi ir kā saturošs mugurkauls mūzikai, dvēselei un garam. Stāsts par ticības spēku un iedvesmas avotu," sacīja Kļava.

Māte Terēze, īstajā vārdā Anjeze Gondža Bojadžiu (Anjezë Gonxhe Bojaxhiu), dzimusi Albānijas pilsētiņā Skopjē 1910.gadā. 18 gadu vecumā viņa devās uz Īriju, iestājās loratenciešu klosterī, kur pieņēma vēlāk visai pasaulei zināmo vārdu – Terēze. 1950.gadā Vatikāns viņai deva atļauju Ordeņa dibināšanai, bet 1965.gadā pāvests Pāvils VI atļāva Terēzes vadītajai labdarības misijai sākt darbu arī ārpus Indijas. 1979.gadā māte Terēze saņēma Nobela Miera prēmiju, kuru ziedoja savas kustības patversmēm – viņa atteicās arī no Nobela prēmijas laureātu svinīgā mielasta, lūdzot, lai tam paredzētos līdzekļus atdotu viņas aprūpējamiem. Viņa nomira 1997.gadā, bet 2003.gadā pāvests Jānis Pāvils II māti Terēzi beatificēja.

BNS