Kultūra
2013. gada 20. oktobris, 17:34

Rakstniecības un mūzikas muzejā atcerēsies opermākslas leģendu Mildu Brehmani-Štengeli

Jauns.lv

Rakstniecības un mūzikas muzejā 23.oktobrī notiks sarīkojums, kas veltīts vokālās un skatuves mākslas leģendas Mildas Brehmanes-Štengeles 120 gadu jubilejai, pavēstīja muzeja mājaslapas redaktore Maija Treile.

Pirms neilga laika Rakstniecības un mūzikas muzejs saņēma dziedātājas arhīvu – atmiņas, dienasgrāmatas, korespondenci, fotogrāfijas –, kas plašākai publikai līdz šim nav bijis pieejams. Pasākuma gaitā būs iespēja gan ieskatīties, gan ieklausīties šajā kolekcijā.

Atmiņās un dienasgrāmatās dziedātāja rakstījusi gan par savu zenīta laiku Nacionālajā operā pirmskara Latvijā, gan dažādiem piedzīvojumiem operā un koncertos provincē 50.–60.gados. Tāpat arhīvā pieejama viņas sarakste ar ārzemēs dzīvojošajiem radiem un draugiem (Uldi Ģērmani Zviedrijā, Hertu Lūsi ASV). Ar Brehmanes-Štengeles rakstīto pasākuma apmeklētājus iepazīstinās muzikoloģe Inese Žune (RMM).

Lielās Mildas salonā skanēs pašas dziedātājas balss ieraksti, Brehmanes-Štengeles eleganci varēs novērtēt fotoattēlos. Atmiņas par dziedātāju un saviesīgajiem pasākumiem viņas mājās stāstīs pianists Valdis Jancis.

Vakaru muzikāli papildinās reti atskaņotas Latvijas komponistu solodziesmas no dziedātājas arhīva. Tās izpildīs Latvijas Nacionālās operas solistes Kristīne Gailīte un Aira Rūrāne, kā arī koncertmeistars Ventis Zilberts.

Sarīkojumu vadīs muzeja pārstāvis Dzintars Gilba.

BNS/ Publicitātes foto (no muzeja arhīva)