Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 7. un 8. decembrī. FOTO. VIDEO
Kultūra
2013. gada 6. decembris, 08:31

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 7. un 8. decembrī. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Ziemassvētki strauji tuvojas un tas atspoguļojas arī kultūras kalendārā: visā Latvijā svētku koncerti, festivāli un tirdziņi. Kasjauns.lv piedāvā apmeklēt dažus no svētku pasākumiem: Kuldīgā šosestdien notiek lielais Ziemas festivāls „Notici brīnumam”, baznīcās svētku dziesmas dzied Niks Matvejevs, bet pilīs – Igo.

Savukārt Liepājā saulgriežu svētku gaidīšanas laikā vēl viens iemesls priecāties – leģendārās dziesminieces un latviešu bardu ciltsmātes Austras Pumpures 85. jubileja, kura tiek atzīmēta ar vairākiem koncertiem. Savukārt rīdziniekus ziemīgajā sestdienas vakarā sasildīs no saulainās Kubas atbraukušais šarmantais dziedātājs, šī gada „Jaunā viļņa” uzvarētājs Roberto Kel Torres. Valmierieši teātrmīļus aicina uz Remarka „Triumfa arkas”  dramatizējumu. Kā vienmēr arī daudz izstāžu jaunumi – gan pagājušā gadsimta sešdesmito gadu estētika un Latvijas āboli, gan Maijas Tabakas pārsteigums un neparastā Liepāja.

1. Ziemas brīnumainais festivāls Kuldīgā

Kuldīga pie sevis viesos aicina ne tikai vasarās, kad tur lec vimbas un dzīro pilsētas svētkos, bet arī ziemā! Šosestdien, 7. decembrī, Kuldīgā notiks ikgadējais Ziemas festivāls „Notici brīnumam”, kas kuldīdzniekiem un pilsētas viesiem dāvās plašas iespējas jauki un saturīgi pavadīt skaistu ziemas dienu.

Dāvanu tirdziņā Liepājas ielā un atjaunotajā Rātslaukumā no pulksten 12.00 līdz 17.00 bez steigas varēs sarūpēt Ziemassvētku dāvaniņas sev un citiem. Tirdzinieki kārdinās ar piparkūku sirdīm, cukurvates kalniem, spīguļu spīguļiem un citām brīnumjaukām lietām. No pulksten 12.00 līdz 16.00 lieli un mazi Rūķu zinības varēs apgūt Sniegavīra skolā, bet Rūķa viesistabā satikt Ziemassvētku vecīti, Rūķu orķestri, lielus un mazus dziedātājus un dejotājus.

Četros pēcpusdienā, kad vērsies vaļā Rūķa lielā pasaku grāmata, sagaidāmi īsti brīnumi: visā krāšņumā iezaigosies galvenā svētku egle un nolīs zvaigžņu lietu, bet pulksten 19.00 viesnīcā „Metropole” visi aicināti baudīt jauku mūziku, padejot un vienkārši labi atpūsties grupas „Mazā Parīze” vadībā.

* Jāatgādina, ka Kuldīgā ik dienu līdz pat pirmajiem Ziemassvētkiem – 25. decembrim gājēju promenādes, Liepājas ielas, sākumā darbosies Ziemassvētku Rūķu istaba, kurā varēs uzrakstīt vēstuli Ziemassvētku vecītim, sastapt Rūķu māmiņu, vecmāmiņu, krustmātes un citus Ziemassvētku ģimenes pārstāvjus. Darbdienās Rūķu istaba atvērta no pulksten 11.00 līdz 18.00, bet brīvdienās – no pulksten 11.00 līdz 14.00 (7. decembris būs izņēmums, tad Rūķu istaba darbosies ilgāk). Katru dienu Rūķu istabā sagādāti arī savi brīnumaini pārsteigumu: svētdien, 8. decembrī, no pulksten 12.00 līdz 14.00 tur būs Mēness zaķīšu darinātava, bet nākamnedēļ būs gan čiekurošanās un pasakotava, gan Rūķcepuru salons un Papīra eglīšu audzētava.

Visos pasākumos ieeja bezmaksas. Sīkāk internetā: www.kuldiga.lv.

Ziemas festivāls „Notici brīnumam” Kuldīgā 2012. gadā (Skrundas televīzija)

2. Niks Matvejevs, Elizabete Zagorska un citi Ziemassvētku koncertā Saldū un Dobelē

Adventē un Ziemassvētku laikā tiek piedāvāts milzums daudz svētku koncertu, ka grūti izvēlēties. Viena no dvēseliskākajām un arī profesionāli augstvērtīgākajām Ziemassvētku koncertprogrammām varētu būt „Debesis vaļā”. Šajā akustiskā koncertprogrammā Latvijas dievnamos jaunās aranžijās izskanēs visu laiku skaistākās Ziemassvētku dziesmas. Kopā ar instrumentālo grupu (ģitāra, akordeons, taustiņi, perkusijas) tās izdziedās Latvijā iemīļoti mūziķi – Niks Matvejevs, Elizabete Zagorska, Jānis Lemežis, Atis Auzāns un īpašie viesi. Sestdien, 7. decembrī, pulksten 17.00 koncertprogrammu „Debesis vaļā” dzirdēsiet Saldus Svētā Jāņa luterāņu baznīcā, bet svētdien, 8. decembrī, pulksten 17.00 Dobeles luterāņu baznīcā.

Koncertprgrammā dzirdēsiet „Klusa nakts”, „Ak tu priecīgā”, „Katru gad’ no jauna”, „Balts sniedziņš snieg uz skujiņām” un citas iemīļotas latviešu un ārzemju komponistu melodijas.

Adventes un Ziemassvētku gaidīšanas laiks ir laiks, kad ne tikai steidzam iepriecināt cits citu ar dāvanām, bet arī izjūtam to īpašo gaismas enerģiju, ko Dievišķie spēki ļauj mums piedzīvot tikai šajā laikā. Tas ir laiks, kad „debesis ir vaļā” un mūzikas un dziesmas spēks ļauj atvērties mūsu sirdīm patiesā mīlestībā. Tādēļ šīs dziesmas ir iespējams arī uzdāvināt citiem. Ar visu koncerta dziesmu ierakstiem ir iznācis arī dziesmu albums CD formātā, kuru varēs iegādāties baznīcās pēc koncertiem.

Nākamie „Debesis vaļā” koncerti: 19. un 26. decembrī pulksten 19.00 – Rīgas Anglikāņu baznīcā, 21. decembrī pulksten 17.00 – Siguldas luterāņu baznīcā, un 30. decembrī pulksten 19.00 – Valmieras Svētā Sīmaņa baznīcā. Biļešu cena: Ls 4 – 7 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: http://www.draugiem.lv/elizabetezagorska .

3. Igo Ziemassvētku Mēnesnakts Latvijas pilīs

Savukārt Igo Ziemassvētku programmu „Mēnesnakts” piedāvā apmeklēt Latvijas skaistākajās pilīs un muižās. Tajās kopā ar Igo muzicēs arī Aivars Hermanis un Raimonds Macats. Igo ar kolēģiem savas koncerttūres ietvaros piektdien, 6. decembrī pulksten 19.00 un 21.00 koncertēs Ventspils Livonijas ordeņa pilī. Sestdien, 7. decembrī, pulksten 18.00 viņi uzstāsies Mālpils muižā, bet 15. decembrī Liepājas Ziemassvētku istabā (Tirgoņi ielā 22), 22. decembrī - Vecgulbenes muižā, 23. decembrī - Vecauces pilī, 26. decembrī - Bīriņu pilī, bet 27. decembrī - Rīgas Jaunajā Svētās Ģertrūdes baznīcā.

Ziemassvētku programmā iekļautas Igo un Aivara Hermaņa kopīgi radītās kompozīcijas, kā arī pasaules mūzikas klasika Aivara Hermaņa ģitāras un Raimonda Macata čello aranžējumā. Domājot par Ziemassvētku laiku un gatavojot šo programmu, Igo ir ieskaņojis dziesmu „Mēnessnakts” ar Aivara Hermaņa mūziku un Aspazijas dzeju.

Biļešu cenas: Ls 10 – 12 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.igo-mm.lv.

Igo: „Mēnessnakts” (mūzika - Aivars Hermanis, vārdi - Aspazija)

4. Seksīgais kubietis Roberto Kel Torres „Sapņu fabrikā”

Mūsdienu kultūras centrā „Sapņu fabrika” (Lāčplēša ielā 101, Rīgā) sestdien, 7. decembrī, pulksten 19.30 koncertu sniegs šī gada „Jaunā viļņa” uzvarētājs – seksīgais kubietis Roberto Kel Torres.

Par viņu saka, ka viņš iemācījies dziedāt vēl pirms iemācījies runāt. Tēva iedvesmots viņš atklāja mīlestību pret mūziku jau agrā bērnībā – kad viņam bija tikai trīs gadi, Roberto jau uzstājās savai ģimenei un draugiem Kubā. Viņa grupa „The KEL TORRES Band” ir īpaši populāra Vācijā salsas dejotāju vidū, bet arīdzan tie, kuri ar salsu nav pazīstami, viņa mūzikas ritmiem pretoties nespēj. Visa pamatā ir viņa ekstraordinārā balss, ko nav iespējams aizmirst, kā arī iespaidīgie šovi un plašais repertuārs – no enerģiskiem deju ritmiem līdz pat romantiskām bolero dziesmām

Roberto Kel Torres četrus gadus veltījis operdziedāšanas apgūšanai, bet popularitāti guvis izpildot tradicionālos Kubas populāros ritmus. Līdz šī gada vasarai, kad Roberto piedalījās „Jaunajā vilnī”, viņš nebija piedalījies starptautiskos konkursos.

Viņš teic, ka gribētu dziedāt kopā ar Tīnu Tērneri un iemācīties darīt cilvēkus laimīgus. Roberto patīk dejot kubiešu salsu, viņš atzīst, ka ir gatavs rādīt savu soloprogrammu „divi vienā” – gan dziedāt, gan dejot. Bez mūzikas Roberto aizraušanās ir sports – basketbols un fitness.

Biļešu cenas: Ls 7 -20 („Biļešu servisa” tīklā).

Roberto Kel Torres „Jaunajā vilnī”: „Historia de un Amor”

5. Austras Pumpures jubilejas lielā Austrasbērnu sadziedāšanās un koncerti Liepājā

Šajās dienās Liepājā notiek vairāki koncerti, kuros tiek sumināta leģendārā latviešu dziesminiece Austra Pumpure viņas 85. dzimšanas dienā.

Sestdien, 7. decembrī, un svētdien, 8. decembrī, notiks Austras un Austrasbērnu lielā sadziedāšanās, kad Austru Pumpuri lielajā jubilejā ieradīsies sveikt arī viņas dziesmotie bērni no Rīgas. Sestdien, 7.decembrī, pulksten 15.00 bērnu un jaunatnes centrā „Vaduguns” (Kungu ielā 7) ikviens mīļi aicināts uz koncertu „Tas notika sen, ļoti sen...”, kurā skanēs Imanta Kalniņa un Austrasbērnu radītās dziesmas. Savukārt svētdien, 8. decembrī, pulksten 13.00 folkloras centrā „Namīns” (Bāriņu ielā 32) notiks koncerts „Mana tautasdziesma”.

Austras Pumpures jubilejas koncertu noslēguma pasākums notiks pēc nedēļas, kad piektdien, 13. decembrī, pulksten 17.00 Liepājas Vācu - latviešu tikšanās centrā (Stendera ielā 5) tiks stāstīts stāsts par Austras dziesmu pasaulē. Koncertā „Es ar savu ģitāri staigāju pa pasauli” skanēs dziesmas latviešu, vācu, krievu, latīņu, franču un esperanto valodā.

Austras Pumpures fenomens ir ne tikai viņas dziedātā dziesma, bet arī tās spēja dot iedvesmu radīt. Pateicoties dziesminieces sirsnībai un cilvēcībai, ap viņu jau gadiem pulcējas cilvēki, kas vēlas viņai līdzdziedāt un izteikt sevi savās dziesmās. Austras Pumpures audzēkņus ierasts dēvēt par Austrasbērniem, un tā ir vesela kopiena jeb liela Austras mīlestības ģimene.

Visos koncertos būs klātesoša pati jubilāre un Austrasbērni un tajos ieeja ir bezmaksas. Sīkāk internetā: www.austrasbiedriba.lv.

Austrai Pumpurei balva par mūža ieguldījumu

6. Triumfa arka Valmierā

Valmieras teātrī svētdien, 8. decembrī, pulksten 17.00 notiks slavenā Ēriha Marijas Remarka romana „Triumfa arka” dramatizējuma pirmizrāde.

 „Triumfa arkas” darbība norit Otrā pasaules kara laika. Karš jau sācies, bet Parīze vēl nav okupēta. Ķirurgs Raviks zaudējis ne vien nacisma pārņemto dzimteni, bet arī iespēju likumīgi strādāt savā profesijā. Tāda pati bēgle - aktrise Žoanna uz brīdi sniedz ilūziju par laimes iespējamību. Ravika un Žoannu attiecības ir izrādes centrā.

„Triumfa arka ir zīme varoņu iekšējai uzvarai,” saka režisors Varis Brasla. „Tas ir bargs laiks, bet šie cilvēki nesūdzas, meklē pamatu zem kājām. Vīrieši paliek vīrieši un sievietes – sievietes. Cilvēki sastopas, un viņu jūtas reizēm ir ļoti sarežģītas. Vēlos parādīt cilvēkus, kuri ļoti smagos apstākļos spēj neieslēgties tikai savos pārdzīvojumos, bet, ja tā var teikt, laist pasaules sāpes sev cauri. Tāds ir ārsts Raviks: viņam ir atņemta dzimtene, viņam slepus jāstrādā savā profesijā, tomēr, neskatoties uz to visu, viņš spēj saskatīt cilvēku gan policistā, kas viņu izraida no Parīzes, gan nelaimīgā, slimā ielasmeitā, gan restorāna ārā sviedējā.”

Dramatizējuma režisors – Varis Brasla, komponists – Emīls Zilberts, scenogrāfs – Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece – Anna Heinrihsone. Lomās: Mārtiņš Liepa vai Kārlis Freimanis, Elīna Vāne, Anna Putniņa, Januss Johansons, Tālivaldis Lasmanis, Marta Līne, Baiba Valante, Ieva Puķe, Vizma Kalme, Juris Laviņš, Kaspars Zāle, Ģirts Rāviņš un Kārlis Neimanis.

Nākamās izrādes Valmierā: 10., 12. un 14. decembrī pulksten 18.30.. Rīgā valmieriešu jauno izrādi „Triumfa arka” varēs redzēt nākamā gada 19. un 20. februārī, kad Valmieras teātra viesizrādes notiks Rīgas Krievu teātrī. Biļešu cena: Ls 8 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.vdt.lv.

Remarka „Triumfa arka” (1948. gada filma)

7. Izstāžu ceļvedis: Maijas Tabakas pārsteigums, 60. gadu estētika, neparastā Liepāja un stiprais ūdens Jūrmalā

* Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Lielajā zālē (Skārņu ielā 10/20, Vecrīgā) līdz nākamā gada 2. februārim ir skatāma izstāde „Uz lielās dzīves trases. Sešdesmito gadu grafiskā valoda”. Šodienas situācijā korporatīvai identitātei, reklāmai un vienotam grafiskam stilam tiek piešķirta būtiska loma.

Tomēr ir svarīgi apzināties, ka Latvijā arī padomju periodā bija radītas izcilas grafiskās kultūras vērtības. Izstāde dod iespēju iepazīties ar 20. gadsimta 60. gadu priekšmetisko vidi, kas spilgti raksturo tālaika sabiedrības estētiskos ideālus: dekoratīvajiem mākslas priekšmetiem, grafiskā dizaina paraugiem, plakātiem, pastkartēm, interjeru fotogrāfijām. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Vecrīgas mākslas galerijā „Daugava” (Alksnāja iela 10/12) skatāma gleznotājas Maijas Tabakas jaunāko darbu personālizstāde „Pārsteigums”. Maija Tabaka ir viena no spožākajām mūsdienu gleznotājām, kuras darbus jau vairākus gadu desmitus apbrīno publika.

Jau padomju laikā oficiālās kritikas domas dalījās, bet Maijas Tabakas popularitāte, interese par viņas glezniecību auga. Jāsaka, nekas nav mainījies, viņas varēšanai nav robežu, jo uzgleznot viņa var visu – gaismu, ēnu, sniegu, sauli, ūdeņus un mežus, greznus audumus, cēlus metālus, rasas lāses uzplaukušā ziedā un skaistus, interesantus cilvēkus. Izstāde „Pārsteigums” būs skatāma līdz nākamā gada 15. janvārim. Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.

* Latvijas Dabas muzejā (Krišjāņa Barona ielā 4, Rīgā) vēl tikai šajā nedēļas nogalē ir apskatāma izstāde „Āboli – Latvijas dārzu bagātība”, kurā aplūkojami apmēram 200 dažādu Latvijā audzētu ābolu šķirņu un hibrīdu, bet muzeja kafejnīcā nobaudīt īpašos ābolu ēdienus. Šī izstāde noslēdz dārzkopības tradicionālo izstāžu gadu Dabas muzejā. Augļus apskatei sarūpējis ilggadējais muzeja sadarbības partneris – Latvijas valsts Augļkopības institūts Dobelē.

Šogad apmeklētāju vērtējumam tiek piedāvātas arī Pūres Dārzkopības pētījumu centra jaunākās šķirnes. Iecienītāko šķirņu ābolus varēs nogaršot, kā arī būs iespēja iepazīties ar ogu spiedpalieku izmantošanu pārtikā. Izstādē var konsultēties ar speciālistiem, kā arī iegādāties Augļkopības institūta dārzos izaudzētos ābolus un institūta Eksperimentālā pārstādes cehā gatavotās sukādes, žāvētos ābolus, sulas, sīrupus un citus produktus. Sīkāk internetā: www.dabasmuzejs.gov.lv.

* Liepājas muzeja (Kūrmājas prospektā 16/18) pagraba Velvju telpās atklāta mākslinieka Miķeļa Golta (1922 - 2007) ainavu glezniecības izstāde „Miķelis Golts. Neparastā Liepāja”. Izstāde vēsta par Miķeļa Golta radošo darbību, viņa mantojumu un oriģinālo glezniecības autortehniku – plastisku masu, ar ko viņš veidoja gleznu faktūras, par ko joprojām klīst leģendas, un īsti neviens nezina, ar ko tās krāsas maisītas.

Miķelis Golts dzimis 1922. gada 25. decembrī Rucavas pagasta Nidas ciematā zvejnieku ģimenē. No 1947. līdz 1949. gadam mācījies Liepājas Mākslas vidusskolas Dekoratīvās noformēšanas nodaļā, kuru nepabeidza. No 1947. līdz 1972. gadam viņš strādājis dažādus darbus: bijis krāsotājs un galdnieks, mākslinieks noformētājs un mācību meistars Liepājas Mākslas vidusskolā. Izstāde būs skatāma līdz 29. decembrim. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

 

* Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu iela 29, Majoros) atklātas divas jaunas izstādes - starptautiskā ceļojošā grafikas izstāde „Stiprais ūdens - 4” un mākslinieces Neles Zirnītes personālizstāde „Transfūzija”. Izstādes „Stiprais ūdens – 4” koncepcijas princips ir – savstarpējo tēmas un izteiksmes līdzekļu mijiedarbība un dobspiedes tehniku popularizēšana, kā arī ūdens tēmas vadmotīva izmantošana darbos kā neatņemams radošais spēks dažādām mākslas izpausmēm. Projektā „Stiprais ūdens” piedalās izcili, pasaulē pazīstami, kā arī jauni mākslinieki, no Latvijas, Šveices, Nīderlandes, ASV, Lielbritānijas, Vācijas, Lietuvas, Krievijas, Austrālijas, Melnkalnes, Japānas un Indijas.

Vienlaikus Jūrmalas muzejā apskatāma arī mākslinieces Neles Zirnītes personālizstāde „Transfusion”. Transfūzija ir medicīnas praksē lietots termins asins pārliešanas apzīmējumam. Jūrmalas izstādi māksliniece pieskaņojis projektam „Stiprais ūdens” un reflektē par cilvēka ķermeni kā tvertni, kura glabā ūdeni – tik nepieciešamu dzīvības gara uzturēšanai. Abas izstādes Jūrmalas muzejā būs apskatāmas līdz 29. decembrim. Sīkāk internetā: www.jurmala.lv .


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Evija Trifanova/LETA, Lita Krone/LETA, Edijs Pālens/LETA