Citi sporta veidi
2024. gada 26. aprīlis, 18:25

Par spīti tūkstošiem skatītāju ūjināšanai, jaunais šautriņu mešanas supertalants Lūks Litlers "ienaidnieka teritorijā" izcīna spožu uzvaru

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Par spīti 8500 tūkstošu skatītāju ūjināšanai un svilpieniem, 17 gadus vecais šautriņu mešanas brīnumbērns Lūks Litlers ceturtdien svinēja pārliecinošu uzvaru pasaules astoņu vadošo sportistu premjerlīgas 10. kārtā Liverpūlē, finālā ar 6-2 pārspējot 2018. gada pasaules čempionu Robu Krosu.

Kādēļ skatītājiem ierastās fanošanas un gaviļu vietā bija tāda reakcija pret šo supertalantu, kurš šautriņu mešanas sportā šogad ielauzies kā kvēlojoša komēta, pārsteidzot visus? Lieta tāda, ka šoreiz šautriņu mešanas elites premjerlīgas kārta notika Liverpūlē, bet Litlers ir tās nāvīgās ienaidnieces Mančestras “United” fans.

“Liverpool” fani bija vēl jo piktāki pēc negaidītā zaudējuma derbijā pret “Everton”, kas deva smagu triecienu viņu kluba cerībām izcīnīt Anglijas čempionu titulu vācu trenera Jirgena Klopa pēdējā sezonā. Vēl vairāk — pirms kāpšanas uz skatuves Litlers pat uzdrošinājās paraustīt lauvu aiz ūsām, skatītājiem ar žestiem atgādinot zaudējuma rezultātu 0:2!

Daudzi raizējās, vai jaunā superzvaigzne psiholoģiski nesabruks, pirmo reizi savā profesionāļa karjerā uzstājoties burtiski “ienaidnieka teritorijā", taču viņa dzelzs nervus nekas nespēja iedragāt. Ceturtdaļfinālā viņš pieveica 2021. gada pasaules čempionu Gervinu Praisu (6:3), pusfinālā no 2:5 atspēlējās pret Nīlu Aspinālu (6:5), bet finālā bez problēmām pieveica Robu Krosu (6:2), vienu brīdi draudot uzvarēt “sausā”.

Jāpiebilst, ka Robs Kross savu pasaules čempiona titulu 2018. gadā izcīnīja savā profesionāļa debijas sezonā, finālā uzvarot 16 reižu pasaules čempionu Filu Teiloru, kam šī spēle bija pēdējā profesionāļa karjerā.

Profesionālo šautriņu metēju premjerlīga jeb BetMGM Premier League Darts ir elites turnīrs, kurā piedalās astoņi pasaules labākie spēlētāji. 16 nedēļas pēc kārtas tiek aizvadīti izslēgšanas turnīri dažādās Eiropas pilsētās, bet 23. maijā četru vislabāko spēlētāju cīņā Londonā noskaidrosies premjerlīgas uzvarētājs.

Lūks Litlers ir visu laiku jaunākais šautriņu metējs, kurš ir uzaicināts piedalīties šajā turnīrā. Šādu godu viņam nodrošināja fantastiskā debija šā gada pasaules čempionātā, kurā viņš sensacionāli tika līdz pat finālam, piekāpjoties tikai pasaules ranga līderim Lūkam Hamfrīzam.

Ar iekļūšanu pasaules čempionāta finālā 16 gadu un 347 dienu vecumā Litlers pārspēja Kērka Šeperda sasniegumu, kurš 2008. gadā iekļuva pasaules čempionāta finālā 21 gada un 88 dienu vecumā, un viņam vēl ir daudz laika, lai pārspētu trīskārtējā pasaules čempiona Martina van Gervena rekordu — 24 gadu vecumā kļūt par čempionu. Vai viņam izdosies šo sasniegumu pārspēt, rādīs laiks.

Vismaz mediju ievērību un skatītāju sirdis Litlers ir ieguvis — viņa finālu pret Hamfrīzu “Sky Sports” kanālā noskatījās rekordskaits, kāds fiksēts nefutbola sacensībās — 4,8 miljoni skatītāju, pārspējot iepriekšējo rekordu 2,32 miljonus Litlera pusfināla spēlē un pārliecinoši pārspējot 2015. gada finālu, kad gigantu, divkārtējā pasaules čempiona Garija Andersona un Fila Teilora spēkošanos noskatījās 1,65 miljoni līdzjutēju.

Jāpiebilst, ka 2005. gadā izveidotajā premjerlīgā sākumā dominēja tieši Fils Teilors, triumfējot sešas reizes. No pašreizējiem dalībniekiem tikai Maiklam van Gervenam ir izdevies kļūt par premjerlīgas čempionu — veselas septiņas reizes, tostarp pēdējos divos gados.

Trīs kārtas pirms regulārā čempionāta beigām savu dalību pusfinālā jau sensacionāli nodrošinājis Litlers ar 31 punktu (3 uzvarēti posmi), viņam seko Hamfrīzs ar 26 punktiem (3 uzvarēti posmi), Aspināls ar 25 punktiem (2 uzvarēti posms), bet četrinieku noslēdz trīskārtējais (2014., 2017. un 2019.g.) pasaules čempions van Gervens ar 24 punktiem (4 uzvarēti posmi). 5. vietā ir latviešu šautriņu metēja Madara Razmas pāridarītājs šīgada pasaules čempionātā, 2023. gada pasaules čempions Maikls Smits ar 20 punktiem (1 uzvarēts posms), bet tabulu noslēdz 2018. gada pasaules čempions Robs Kross (14 punkti), 2021. gada pasaules čempions Gervins Praiss (12 punkti) un divkārtējais (2020. un 2022.g.) pasaules čempions Pīters Raits (4 punkti), kuri šogad nav uzvarējuši nevienā premjerlīgas posmā.

Atlikušie posmi notiks 2. maijā Aberdīnā, 9. maijā Līdsā un 16. maijā Šefīldā. Pusfināli un fināls notiks 23. maijā Londonas O2 arēnā.