foto: Ekrānšāviņš
Putina atklāto sporta spēļu dalībniekus no Latvijas sācis izvērtēt Valsts drošības dienests
Ekrānuzņēmumā redzams viens no "Baltic Select" komandas latviešu hokejistiem Ņikita Zantmans.
Hokejs
2024. gada 23. februāris, 10:24

Putina atklāto sporta spēļu dalībniekus no Latvijas sācis izvērtēt Valsts drošības dienests

Jauns.lv / LETA

Valsts drošības dienests (VDD) apstiprina, ka sācis vērtēt sportistu no Latvijas dalību minētajā pasākumā Krievijā. Dienests norāda, ka Rietumvalstu sportistu piedalīšanos sporta pasākumos Krievijā Kremļa kontrolētie informācijas resursi izmanto kara propagandas nolūkos.

22. februārī sašutumu izpelnījās vairāki Latvijas hokejisti, kuri šobrīd piedalās Krievijā notiekošajās virtuālajās un klātienes sporta spēlēs. Kazaņā notiekošajās tā dēvētajās "Nākotnes" spēlēs "Baltic Select" komandas sastāvā iekļauti Ervīns Muštukovs, Kirils Tambijevs, Pāvels Goroškovs, Martins Lavrovs, Aleksejs Popovs, Alisers Mubarakšins un Ņikita Zantmans.

Jauns.lv sazinājās ar sporta nozari pārvaldošo Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), lai noskaidrotu, vai šo sportistu rīcība ir pamanīta un attiecīgi novērtēta. IZM sporta departamenta direktora pienākumu izpildītājs Juris Zīvarts, norādīja, ka šāda situācija nav pieļaujama un ir nosodāma.

Neilgi pēc publikācijas Latvijas Hokeja federācija Jauns.lv norādīja, ka visiem latviešu spēlētājiem, kas Krievijā piedalījās valsts rīkotajā Nākotnes spēļu festivālā, apturēta viņu licenču darbība.

Tāpat 22. februārī Latvijas Florbola savienība (LFS) par dalību šajās spēlēs ir apturējusi Alekseja Popova licenci.

Patlaban sportista piedalīšanos pasākumā sācis vērtēt arī Valsts drošības dienests. 

VDD vērtējumā pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos piedalīties sporta pasākumos agresorvalstī Krievijā ir pretrunā Latvijas nacionālās drošības interesēm un demokrātiskās sabiedrības pamatvērtībām, kas ietver cieņu pret cilvēka dzīvību un citas neatkarīgas valsts teritoriālo neaizskaramību.

VDD vērsa uzmanību, ka Rietumvalstu sportistu piedalīšanos sporta pasākumos Krievijā Kremļa kontrolētie informācijas resursi izmanto kara propagandas nolūkos. Sportistu dalība šādos pasākumos Krievijas informācijas resursos tiek pasniegta kā atbalsta paušana Krievijas agresīvajai ārpolitikai, tajā skaitā īstenotajam karam Ukrainā.

"Varam apstiprināt, ka VDD ir sācis vērtēt sportistu no Latvijas dalību minētajā pasākumā Krievijā. Patlaban dienests no plašākiem komentāriem par konkrēto gadījumu atturēsies," norādīja dienestā.

No minētajiem Latvijas hokejistiem, kas piedalās Putina rīkotajās spēlēs, šosezon Krievijā spēlē tikai aizsargs Mubarakšins, kurš pēdējos trīs gadus ir Krievijas Augstākās hokeja līgas (VHL) Kazaņas "Bars" sastāvā.