foto: ddp images/Sven Simon/ Vida Press
Par to gandrīz neviens nezina. Publiskota Mihaēla Šūmahera traģiskā kritiena būtiska detaļa
Septiņkārtējais Formula-1 pasaules čempions Mihaēls Šūmahers.
Sporta zvaigznes
2023. gada 12. decembris, 13:24

Par to gandrīz neviens nezina. Publiskota Mihaēla Šūmahera traģiskā kritiena būtiska detaļa

Jauns.lv

Decembra beigās apritēs desmit gadu kopš dienas, kad smagā trauma uz visiem laikiem mainīja septiņkārtējā Pirmās formulas (F-1) pasaules čempiona Mihaēla Šūmahera dzīvi. Saistībā ar šo veidotajā daudzsēriju podkastā žurnālists Jenss Gideons, kurš bija klāt notikuma vietā, paudis viedokli, ka, tā kā Šūmahers pēc liktenīgā kritiena uz slēpēm atradies pie samaņas, ārsti nav guvuši pilnīgu priekšstatu par braucēja traumu nopietnības pakāpi. Un viņš pārāk vēlu sācis saņemt nepieciešamo palīdzību.

Tuvojoties Meribelas kalnu slēpošanas kūrortā Francijas Alpos notikušās traģēdijas gadadienai, top vairāki dokumentāli seriāli, tostarp vācu telekompānijas ARD žurnālista Jensa Gideona piecsēriju darbs.

Pirmajā daļā viņš detalizēti aplūko notikušo un turpmākos momentus. Speciāli šai filmai interviju sniedzis arī slēpošanas instruktors Andrē, kurš viens no pirmajiem ieradās Šūmahera kritiena vietā. Pēc viņa teiktā, Mihaēls izlidoja no trases, uzskrēja akmenim, pēc kā zaudēja līdzsvaru un  krītot spēcīgi sasita galvu pret akmeni.

"Triecienam bija tāds spēks, ka Šūmahera ķivere saplīsa, taču kamera joprojām palika uz tās," notikušo atcerējās Andrē. Pēc Gideona teiktā, uzreiz pēc kritiena Šūmahers bijis pie samaņas. Pēc žurnālista vērtējuma, tas uz notikuma vietu aizsteigušajiem mediķiem devis nepareizu situācijas ainu un līdz pareizas diagnozes noteikšanas brīdim zaudēts daudz dārgā laika.

Bijušā braucēja stāvoklis strauji mainījās helikopterī, ar kuru viņš tika transportēts uz slimnīcu. Viņš zaudēja samaņu, viņam nācās steidzami veikt mākslīgo elpināšanu, viņam tika uzlikta arī skābekļa maska. Lai to izdarītu, helikopteram nācās nosēsties nelielās pilsētiņas Mutjē slimnīcā.

Tur tika pieņemts lēmums, ka Šūmahers jāpārved uz Grenobles Universitātes slimnīcu - tieši tur bija ārsti, kas specializējās pacientu ārstēšanā ar smadzeņu bojājumiem.

"Ja Šūmahers Meribelas kūrortā būtu zaudējis samaņu, viņam nekavējoties tiktu uzlikts skābekļa aparāts un nekavējoties transportēts uz Grenobles slimnīcu. Mihaēls tad saņemtu medicīnisko palīdzību 45 minūtes ātrāk," sacīja Gideons, norādot, ka galvaskausa smadzeņu traumu gadījumā runa ir par minūtēm.

Pēc negadījuma 2013. gada decembrī, Grenobles slimnīcā Šūmaheram steidzami tika veikta operācija un pēc tam viņš ievests mākslīgi izraisītā komā, lai mazinātu spiedienu uz smadzenēm. No komas viņu izveda vien 2014. gada vasarā. Kopš 2013. gada Šūmahers nav parādījies publiski, un ģimene viņu ārstē stingras konfidencialitātes apstākļos.

Autosporta leģenda Mihaēls Šūmahers

Septiņkārtējais Pirmās formulas (F-1) pasaules čempions Mihaēls Šūmahers gadu gaitā.

gallery icon