foto: Marco Canoniero/Shutterstock/ Vida Press
Tirāms palīdz "Inter" saglabāt līderpozīciju A sērijā; "Atletico" atkārto mājas spēļu uzvaru rekordu
Markuss Tirāms pēc vārtu guvuma.
Futbols
2023. gada 30. oktobris, 11:58

Tirāms palīdz "Inter" saglabāt līderpozīciju A sērijā; "Atletico" atkārto mājas spēļu uzvaru rekordu

Jauns.lv/LETA

Pateicoties Markusa Tirāma mača nogalē gūtajiem vārtiem, Milānas "Inter" svētdien svinēja uzvaru Itālijas A sērijas mačā un saglabāja vienvadību turnīra tabulā.

Milānieši savā laukumā ar rezultātu 1:0 (0:0) uzveica "AS Roma".

"Inter" tuvu vārtu guvumam bija jau sestajā minūtē, kad Hakans Čalhanolu ar spēcīgu sitienu norībināja vārtu pārliktni. Savukārt "AS Roma" vārtus liedza gūt milāniešu vārtsarga Jana Zommera teicamā spēle.

Vienīgie vārti tika gūti spēles 81. minūtē, kad Federiko Dimarko no kreisās puses izdarīja piespēli uz vārtu priekšu, no kurienes bumbu tīklā sita Tirāms.

Uz vienu dienu turnīra tabulas līderpozīciju ieņēma Turīnas "Juventus", kas sestdien mājās ar rezultātu 1:0 (0:0) pārspēja "Verona" vienību. Uzvaras vārtus otrā puslaika kompensācijas laikā guva Andrea Kambjaso.

Desmit spēlēs 25 punktus guvusī "Inter" ir līdere, ar 23 punktiem seko "Juventus", bet trešā ar 22 punktiem ir "AC Milan", kas svētdien viesos izlaida Olivjē Žirū nopelnīto divu vārtu pārsvaru un cīnījās neizšķirti 2:2 (2:0) ar pašreizējo čempioni "Napoli".

Tikmēr Madrides "Atletico" izcīnīja savu 14. uzvaru pēc kārtas Spānijas futbola čempionāta mājas spēlēs un atkārtoja kluba rekordu.

"Atletico" savā laukumā ar 2:1 (2:0) bija pārāka pār "Alaves" futbolistiem.

Madridieši vadību ieguva 26. minūtē, kad pēc Alvaro Moratas piespēles Rodrigo Rikelme apspēlēja pretinieku un no tuvas distances sita bumbu mērķī. Pirmā puslaika kompensācijas laikā Morata soda laukumā apstādināja bumbu un izdarīja precīzu sitienu - 2:0.

Viesi vienīgos vārtus guva otrā puslaika kompensācijas laika sestajā minūtē, ar sitienu no soda laukuma robežas izceļoties Andersam Gevaram.

"Atletico" 14 uzvaras pēc kārtas mājas spēlēs izcīnīja arī no 2012. gada maija līdz 2013. gada februārim, toreiz vēl spēlējot Visentes Kalderona vārdā nosauktajā stadionā. Spānijas meistarsacīkšu rekords pieder "Barcelona" futbolistiem, kuri no 1958. gada februāra līdz 1960. gada novembrim uzvarēja 39 mājas spēlēs pēc kārtas.

Spānijas čempionāta kopvērtējumā pa 28 punktiem 11 spēlēs guvušas Madrides "Real" un "Girona" komandas, bet trešā ar 25 punktiem ir "Atletico", kurai ir viens mačs rezervē, jo septembrī slikto laikapstākļu dēļ tiks atcelts tās duelis ar "Sevilla". Vēl par punktu mazāk iekrājusi "Barcelona".

Savukārt Ērlingam Holannam gūstot divus vārtus, Mančestras "City" uzvarēja Anglijas futbola premjerlīgas mačā starp divām Mančestras komandām. Mančestras "United" mājvietā "Old Trafford" stadionā viesi uzvarēja ar rezultātu 3:0 (1:0).

Pirmā puslaika vidū viesus soda laukumā Rasmuss Hejlunds ar roku turēja Rodri aiz krekla un pēc VAR iesaistes uz "United" vārtiem tika nozīmēts 11 metru soda sitiens. "Pendeli" izpildīja Holanns, kurš ar sitienu labajā apakšējā stūrī pārspēja Andrē Onanā - 1:0 26. minūtē.

Pirmā puslaika kompensācijas laikā meistarību nodemonstrēja abi vārtsargi. Vispirms Edersons liedza Skotam Maktominejam panākt 1:1, bet pēc tam Onanā neļāva viesiem pārtraukumā doties ar divu vārtu pārsvaru.

Otrajā puslaika sākumā, 49. minūtē, "City" saspēles noslēgumā Bernārdu Silva piespēlēja Holannam, kurš netraucēts ar galvu raidīja bumbu mērķī - 2:0. Puslaika vidū viens pret Edersonu nonāca Markuss Rešfords, taču pēc pagrieziena sistā bumba noripoja garām vārtu stabam.

Vēl drošākā vadībā "City" nostiprinājās desmit minūtes pirms pamatlaika beigām, kad pēc Rodri sitiena Onanā bumbu atsita, taču tā nonāca pie Holanna, kurš piespēlēja Filam Foudenam, anglim panākot 3:0.

Neizcīnot uzvaru, Mančestras "United" šo kārtu noslēgs astotajā pozīcijā.

Citā svētdienas spēlē Birmingemas "Aston Villa" mājās uzvarēja Lūtonas "Town" ar rezultātu 3:1 (1:0). Vārtus uzvarētājiem guva Džons Makgins, Musa Diabī un bumbu savos vārtos ieraidīja Toms Lokjers. Savukārt viesi vienīgos vārtus guva, kad bumba tīklā nonāca no "Aston Villa" vārtsarga Emiliano Martinesa.

Tikmēr "Liverpool" savā laukumā ar rezultātu 3:0 (2:0) uzvarēja "Nottingham Forest", vārtus gūstot Djogu Žotam, Darvinam Nunjesam un Mohamedam Salāham.

Pēc desmit kārtām turnīra tabulas līderpozīcijā ar 26 punktiem ir Totenhemas "Hotspur" komanda, kurai ar 24 punktiem seko Londonas "Arsenal" un Mančestras "City". Tālāk ar 23 punktiem ir "Liverpool", bet 22 punktus guvusi "Aston Villa". 

Tikmēr pēc uzbrukuma Francijas futbola komandas Lionas "Olympique" autobusam tika atcelts  Marseļā paredzētais "Choc des Olympiques" jeb derbijs starp divām "Olympique" komandām.

Lionas komandai dodoties uz stadionu, pa tās autobusu tika sviesti akmeņi. Saplīstot autobusa logiem, sejas traumu guva viesu komandas galvenais treneris Fabio Groso, tāpat savainots tika viņa asistents Rafaēle Longo.

Sākotnēji lionieši piekrita aizvadīt maču, taču, saprotot Groso gūto traumu nopietnību, atteicās doties laukumā. Arī spēles tiesnešu ziņojumā bija teikts, ka maču nevajadzētu aizvadīt, jo viena no pusēm uzbrukuma rezultātā ir guvusi traumu.

Uzbrukumu pretinieku komandas autobusam nosodīja arī Marseļas kluba prezidents Pavlo Longorija. 

Marseļas komanda pēc deviņām aizvadītajām spēlēm turnīra tabulā ir devītā, bet Lionas futbolisti ieņem pēdējo, 18. vietu.

Līdzšinējās desmit kārtās bez zaudējumiem cīnās tikai "Nice", kas ar 22 punktiem ir līdere. Par punktu mazāk ir Parīzes "Saint-Germain", bet vēl tikpat atpaliek "Monaco".