foto: Evija Trifanova/LETA
Pasaules basketbola leģenda Uļjana Semjonova ir teju piekalta gultai. Pērn palikusi bez kājas
Pēdējie gadi 212 centimetrus garajai basketbola leģendai Uļjanai Semjonovai bijuši ļoti smagi.
Sporta zvaigznes
2023. gada 29. marts, 11:50

Pasaules basketbola leģenda Uļjana Semjonova ir teju piekalta gultai. Pērn palikusi bez kājas

Jauns.lv

Pasaules, iespējams, visu laiku izcilākā basketboliste Uļjana Semjonova jau ilgāku laiku cīnās ar nopietnām veselības problēmām. Īpaši smags viņai bija iepriekšējais gads, kad tika amputēta kāja.

Divkārtējai olimpiskai čempionei Uļjanai Semjonovai pērn augustā tika amputēta kāja zem ceļgala, pati sporta leģenda, kura ilgstoši izvairījusies no komunikācijas ar medijiem, atklāja sarunā ar “Latvijas Avīzi”.

Intervijā “Latvijas Avīzei” Semjonova nespēj valdīt emocijas un neslēpj, ka piedzīvo ļoti smagu laiku: “Negribu neko daudz stāstīt, guļu mājās, un viss. Esmu palikusi bez kājas. Nezinu, kas un kā man var palīdzēt… Kāju man neviens atpakaļ nepielipinās,”

Leģendārā basketboliste Uļjana Semjonova fotogrāfijās

Leģendārā basketboliste Uļjana Semjonova fotogrāfijās.

gallery icon

“Vairāk guļu un sēžu, ārā netieku. Ar kruķiem pārvietoties nevaru, jo vajag protēzi, taču tas arī neko daudz nepalīdzēs, jo otra kāja man ir pārāk švaka un gandrīz netur svaru,” sarunā ar “Latvijas Avīzi” stāsta Semjonova, izceļot, ka pārvietojas ratiņkrēslā un pamest dzīvokli viņa nespējot.

Portāls Jauns.lv jau iepriekš vēstīja, ka Uljana Semjonova 2021. gadā guva smagu traumu – gūžas lūzumu -, pēc kura ilgstošu laiku pavadīja Vaivaru rehabilitācijas centrā. Pagājušā gada pavasarī žurnālā "Kas Jauns" tika vēstīts, ka mediķu un fizioterapeitu uzraudzībā basketbola leģendas veselības stāvoklis uzlabojoties un viņai jau bija sākusi staigāt ar staiguļa palīdzību, tomēr vēlāk situācija jūtami pasliktinājusies.

foto: Ieva Makare/LETA
Vēl 2019. gadā Uļjana Semjonova klātienē apmeklēja Rīgā notikušā Eiropas čempionāta basketbolā sievietēm spēli starp Latvijas un Lielbritānijas izlasēm.

Semjonovas situāciju vieglāku nepadara arī finansiālā situācija, galus viņa spēj savilkt, tomēr nekam vairāk, lai būtu nepārtrauktā mediķu un fizioterpateitu aprūpē, īsti nesanāk. Semjonova sarunā ar “Latvijas Avīzi” liek noprast, ka viņai visu laiku palīdz viens radinieks, kas nepārtraukti ir blakus un nevar pat paņemt dienu brīvu. “Zālēm, pamperiem, komunālajiem maksājumiem, kas man ir ļoti lieli, ap 600 eiro, aiziet visa pensija. Bija arī neliels iekrājumiņš. Tā mēs te dzīvojam,” “Latvijas Avīzei” atklāja Semjonova.

Uļjana Semjonova nereti tiek dēvēta par pasaules visu laiku labāko basketbolisti, viņa ir divkārtējā olimpiskā čempione, trīskārtējā pasaules čempione, 10 reizes uzvarējusi Eiropas čempionātā, ar Rīgas TTT 15 reizes triumfējusi PSRS čempionātā un 11 reižu Eiropas čempionvienību kausā. 1993. gada 10. maijā Uļjana Semjonova kā pirmā eiropiete tika izvirzīta uzņemšanai basketbola slavas zālē, kur tajā pašā gadā arī tika uzņemta. Uzņemšanas brīdī Semjonova pateica vārdus: “I love this game”, kas vēlāk kļuva par nacionālās basketbola asociācijas (NBA) oficiālo saukli.

Pēc spēlētājas karjeras beigām pievērsās sociālajam darbam, viņa vadīja Latvijas Olimpiešu sociālo fondu un ar Latvijas Olimpiskās komitejas atbalstu aprūpē un apgādja vairāk nekā divus simtus sporta veterānu.