foto: Mikhail Japaridze/TASS/Scanpix
Krievu miljardieru ģimenes vēriens: vienam no šī gada dīvainākajiem notikumiem ir cieša saistība ar Latviju
Hokeja speciālists Romāns Rotenbergs savulaik tika dēvēts par iekārojamāko Maskavas vecpuisi.
Sporta zvaigznes
2022. gada 5. janvāris, 14:03

Krievu miljardieru ģimenes vēriens: vienam no šī gada dīvainākajiem notikumiem ir cieša saistība ar Latviju

Jauns.lv

4. janvārī sporta pasauli pārsteidza kāda negaidīta vēsts – vienam no Kontinentālās hokeja līgas vadošajiem klubiem Sanktpēterburgas SKA pēkšņi tiek mainīts galvenais treneris. Vēl neseno Krievijas izlases galvu Valēriju Braginu galvenā trenera amatā pēkšņi nomainījis Kremlim draudzīgais un ļoti turīgais uzņēmējs un hokeja funkcionārs Romāns Rotenbergs, bet Bragins būs viņa palīgs...

Izceļot savu kompetenci hokejā, Romāns Rotenbergs sarunā ar krievu medijiem nekautrējas atzīt, ka, neraugoties spēlēšanas prakses trūkumu, hokeju pārzina ļoti labi, jo laikā kopš 2014. gada esot noskaitījies vairāk nekā 800 hokeja maču. Tātad vidēji vairāk par 100 spēlēm sezonā jeb aptuveni vienu maču trīs dienās. Turklāt gan no paša jaunā hokeja speciālista mutes, gan kādreizējā Starptautiskās hokeja federācijas prezidenta, Krievijas elitei pietuvinātā šveicieša Renē Fāzela mutes dzirdams salīdzinājums ar izcilo futbola treneri Žuzē Mourinju, kurš arī pats neesot profesionāli spēlējis.

40 gadus vecais Rotenbergs SKA klubā ir arī valdes priekšsēdētāja (Genādijs Timčenko) vietnieks un ģenerāldirektors. Savukārt Krievijas Hokeja federācijā (FHR) viņš ir pirmais viceprezidents. Kā izrādās Romānam Rotenbergam savulaik bijusi ļoti cieša saikne ar Latviju.

2017. gada nogalē Marta Bērzkalne sarīkoja modesskati, par kuru Latvijā runāja vēl ilgi. Noīrēts Melngalvju nams, Dagmāra Legante kā vakara vadītāja, smalki ļaudis un smalki tērpi – tas viss spožā modes skatē, kur sava zīmola “Baronessa” vakartērpu kolekciju klajā laida Krievijas miljardieru Rotenbergu ģimenē savulaik ieprecējusies latviešu modele Marta Bērzkalna.

Martas Bērzkalnas zīmola “Baronessa” skate un viesi Melngalvju namā

Martas Bērzkalnas zīmola “Baronessa” skate un viesi Melngalvju namā.

gallery icon

Marta Bērzkalna ir pazīstama latviešu modele, kas strādājusi ar pasaulē vadošajiem modes zīmoliem – “Chanel”, “Valentino”, “Dior”, “Armani”, “Dolce & Gabbanna”. Viņa dzimusi drēbnieku ģimenē un pati ieguvusi modes dizaineres izglītību.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Modele Marta Bērzkalne sava zīmola "Baronessa" tērpos iekļauj arī dārgakmeņus.

Pirms 11 gadiem Marta Bērzkalna kļuva par sievu puisim no ļoti, ļoti ietekmīgas un bagātas ģimenes Krievijā. Viņa apprecējās ar tolaik par Maskavas visiekārojamāko vecpuisi dēvēto uzņēmēju Romānu Rotenbergu, kā tēvs ir žurnāla Forbes sarakstā vairākkārt pieminētais miljonārs, “SMP bankas: līdzīpašnieks Boriss Rotenbergs, bet tēvocis – viens no Krievijā visbagātākajiem cilvēkiem, miljardieris, Krievijas Džudo federācijas prezidents Arkādijs Rotenbergs. Savulaik Arkādijs trenējies kopā Krievijas valsts galvu Vladimiru Putinu. Abu starpā saglabājusies cieša saikne, kas Rotenbergu ģimenei krietni palīdzējusi dzīves gaitās, ne velti Romāna tēvam piederošā vērtība pārsniedzot miljardu ASV dolāru.

Rīgas modes nedēļa: "Baronessa" pavasaris/vasara 2020

Baronessa skate Rīgas modes nedēļā 2019.

gallery icon

Arī pats Romāns Rotenbergs (40) ir apsviedīgs un ļoti darbīgs biznesmenis. Uzņēmējam ir Somijas, Krievijas un Lielbritānijas pilsonība, viņš bijis daudzu uzņēmumu vadītājs, kā arī sporta funkcionārs. Romāns bijis Krievijas Hokeja federācijas viceprezidents, Krievijas hokeja izlases biroja vadītājs, Kontinentālās hokeja līgas (KHL) direktoru padomes loceklis, KHL kluba Sanktpēterburgas SKA viceprezidents, sporta pārtikas kompānijas “Doktor Sport” izveidotājs, Helsinku daudzfunkcionālās halles “Hartwall Arena” īpašnieks, kompānijas “Gazprom Export” ārējo sakaru konsultants, “Gazprom” bankas viceprezidents, kā arī vairāku sporta mārketinga kompāniju īpašnieks un daudzos citos amatos. Pirms dažiem gadiem Romāns sapratis, ka viņu visvairāk par visu laikam tomēr interesē hokejs un viņš, neraugoties uz to, ka nekad profesionāli to nav spēlējis, nolēma izmācīties par treneri. Ilgi nebija jāgaida, jo jau 2022. gada sākumā viņš kļuva par Krievijas Hokeja federācijai un Kremlim pietuvinātās komandas SKA galveno treneri.

Ar Romānu Rotenbergu Bērzkalna iepazinās 2010. gada martā Maskavā, kādas hokeja spēles laikā VIP ložās, bet jau tā paša gada augustā tika svinētas kāzas. Tiesa gan, pāris visai ātri izšķīrās – pusgadu pēc kāzām –, un Krievijas prese toreiz rakstīja, ka latviešu topmodele no sava skaistā un bagātā vīra aizgāja, kad bija piektajā grūtniecības mēnesī. Marta ar jaundzimušo meitu Martinu atgriezās ASV, kur turpināja strādāt kā modele.

Rīgas modes nedēļa: Baronessa rudens/ziema 2020/2021

gallery icon

Pāra attiecībām tomēr nebija lemts ilgs mūžs, un latviešu modele no turīgā krievu uzņēmēja izšķīrās. „Esmu šķīrusies, un man bija ļoti izdevīgs šķiršanās līgums. Tas man ļauj dzīvot, neraizējoties par ikdienas vajadzībām, realizēt savas radošās ieceres un nodrošināt visu nepieciešamo mūsu meitai,” žurnālam “Kas Jauns” atklāja Bērzkalna.

Šķiršanās nav sabojājusi bijušo laulāto attiecības, un, kā vēsta kaimiņvalsts mediji, Rotenbergs par savu bērnu gādājot ļoti labi.

Modele dodas atpūtas braucienos, ceļojot pa visu pasauli, viņas īpašumā ir ne tikai vairāki nekustamie īpašumi, bet arī sava peronīgā jahta. Turīgā dizainere atzīst – ikdiena paiet, galvenokārt rūpējoties par meitu un realizējot savas ambīcijas – nest zīmola “Baronessa” vārdu modes pasaulē.

Izskatīgā gaišmate neslēpj – gūtā finansiālā labklājība ļauj dzīvot nepiespiesti, un tā viņai ir ļoti svarīga. Vai bagātība ir laimes garants? „Jā, tas man ļauj būt emocionāli atbrīvotai un veltīt laiku un spēkus, lai realizētu savus mērķus,” uzsver Marta. Modele un apģērbu dizainere stāsta, ka viena no viņas baudām ir ceļošana. „Savā mūžā esmu apceļojusi teju visu pasauli. Nu, varbūt izņemot Antarktīdu, Ziemeļpolu un šo to no Āfrikas,” saka Marta. Viņa piebilst, ka esot vietas, kurp labprāt dodas vēl un vēl. „Vienmēr ar prieku atgriežos Dubaijā, Francijas dienvidos, Āzijas valstīs.” Ceļojumos modele dodas lielākoties kopā ar meitu. „Mana meita ir un vienmēr būs manas dzīves prioritāte. Es visur viņu ņemu sev līdzi – pat dodoties kaut kur tikai uz pāris dienām. Ceļojumi viņai grūtības nesagādā. Viņa jau pie lidojumiem ir pieradusi, jo ceļo kopš agras bērnības. Viņa ir ļoti aktīvs, radošs un zinātkārs bērns. Martina brīvi runā latviešu, krievu un angļu valodā, pašlaik apgūst vēl franču valodu,” lepojas Bērzkalna. Viņa atklāj, ka bieži vien ceļojumos ar meitu dodas spontāni: „Varam, piemēram, iesēties lidmašīnā un aizbraukt uz Milānu pusdienās.”