Sporta zvaigznes
2021. gada 3. aprīlis, 10:10

Latvietis pārsteidz spēkavīru eliti - mūsu Aivars Šmaukstelis kļuvis par trešo stiprāko pasaulē

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

"Jau iekļūšana labāko sešniekā būtu bijis izcils sasniegums," teic Aivars Šmaukstelis, nupat atgriezies no Bahreinas, kur izcīnījis Latvijas vēsturē vēl nebijušu panākumu – trešo vietu "Worldʼs Ultimate Strongman" sacīkstēs.

Sekojot Raimonda Bergmaņa pēdās, latvieši turpina iekarot spēkavīru Olimpu un pierādīt, ka ir vieni no stiprākajiem vīriem uz Zemes. Beidzamos 20 gados regulāri uzrodas kāds latvietis, kurš kāpj uz goda pjedestāla pašās prestižākajās spēkavīru sacensībās. Un tagad tas ir 34 gadus vecais Aivars Šmaukstelis, kas pasaules spēkavīru rangā jau otro gadu ir pirmajā desmitniekā.

Iepatikās un palika

Spēkavīru sportā Šmaukstelis ir no 18 gadu vecuma. Viņš ir no Kocēniem, un, mācoties vidusskolā Valmierā, draugs ierosinājis iet patrenēties svaru zālē, tā teikt, kopā jautrāk. “Sākumā cilājām svarus sava prieka pēc, līdz – tas bija kāds 2004. vai 2005. gads – treneris piedāvāja nostartēt spēka trīscīņā, bet pēc tās ierosināja pamēģināt spēkus arī vietējos pagasta mačos spēkavīriem. Man tas iepatikās, turklāt izcīnīju trešo vietu, un tā arī lēnām sāku pievērsties tieši spēkavīru sportam,” atklāj Šmaukstelis.

Viņa sportista karjerā gan bijis trīs gadus ilgs pārtraukums, kad vispār neko neesot darījis, bet tad atgriezies pie “dzelžiem”. Sācis trenēties pie tā brīža labākā Latvijas spēkavīra Agra Kazeļņika, palēnām auga sportiskie rezultāti, līdz Aivars jau varēja konkurēt arī sacensībās starptautiskajā līmenī, kur nu ir godam izkarojis vietu starp vislabākajiem pasaulē.

Spēcīgākie no visspēcīgākajiem

Nupat Aivars Šmaukstelis debitēja "Worldʼs Ultimate Strongman" sacensībās, ko droši var uzskatīt par visu pasaules spēcīgāko spēkavīru saietu. Proti, šobrīd pasaulē pašas prestižākās sacensības skaitās "Worldʼs Strongest Man", "Arnold Strongman Classic", spēkavīru Čempionu līga un "Worldʼs Ultimate Strongman", taču "Worldʼs Ultimate Strongman" no citām atšķiras ar to, ka tajās tiek uzaicināti tikai paši, paši spēcīgākie atlēti no visām pasaulē populārajām spēkavīru līgām.

Pirmo reizi šīs sacensības notika 2018. gadā Dubaijā, Apvienotajos Arābu Emirātos, un par uzvarētāju kļuva Haftors Juliuss Bjernsons – slavenais islandiešu milzis, kurš pazīstams arī ar savu lomu pasaulslavenajā seriālā "Troņu spēle". Nākamajā gadā Dubaijā viņš šajās sacensībās nepiedalījās, kā arī nestartēja tobrīd par pasaules spēcīgāko cilvēku kronētais ASV latvietis Mārtiņš Līcis, bet par uzvarētāju kļuva polis Mateušs Kieliszkovskis. 2020. gadā Covid-19 pandēmijas dēļ sacensības tika pārceltas uz nākamo gadu, turklāt šogad "Worldʼs Ultimate Strongman" līgā paredzēti jau trīs posmi, un pirmajā posmā Bahreinā balvu fonds bija 350 000 ASV dolāru, kas ir vislielākais  spēkavīru sacensību vēsturē!

“"Worldʼs Ultimate Strongman" mačos tik vienkārši nevar iekļūt, tur uzaicina tikai jau sevi pierādījušos atlētus – tos, kas ir paši labākie prestižajās spēkavīru līgās. Tā ka droši var teikt, ka šajās sacensībās patiešām satiekas visstiprākie vīri pasaulē. Protams, gadās, kad kāds dažādu iemeslu dēļ nestartē, taču principā piedalās visi labākie no vislabākajiem spēkavīriem. Bahreinā sacensībās startēja 16 sportisti,” teic Aivars Šmaukstelis, kas dalībai "Worldʼs Ultimate Strongman" tika uzaicināts pēc uzvaras 2019. gada Čempionu līgā un pēc iekļūšanas "Worldʼs Strongest Man" finālā 2020. gadā.

Spēkavīru sprints

"Worldʼs Ultimate Strongman" stiprinieki sacenšas mazliet neierastākā formātā – sacensības notiek vienu dienu un ilgst tikai pāris stundu. Proti, ja pauzes starp vingrinājumiem parasti ir vairākas stundas vai pat dienas, tad šeit viss notiek ļoti raiti, vienā elpas vilcienā, ar piecu līdz desmit minūšu pauzēm atpūtai. Tā teikt, nevis maratons, bet īsts sprints!

“Viss notika trīs stundās, bez skatītājiem, toties ar tiešraidi populārākajā ASV sporta kanālā ESPN. Šī bija pirmā reize spēkavīru sporta vēsturē, kad tik augsta līmeņa sacensības notiek tiešraidē!” paskaidro Šmaukstelis, izstāstot, kā, sacenšoties piecās disciplīnās, izdevies izcīnīt trešo vietu.

“Pirmā bija svara stieņa vilkme no zemes, un bija plānots, ka ar katru vilcienu tiek palielināts svara stieņa smagums, un svaru ripas klāt liek sportisti paši. Diemžēl neveiksmīgā kārtā es izlozēju pirmo starta numuru, un, startējot pirmajam, notika nesaprašanās ar sacensību asistentiem – viņi laikam bija pārpratuši savu uzdevumu un svaru ripas lika manā vietā. Jo, kamēr es nomainīju ripu stieņa vienā pusē, asistenti jau mainīja otrajā pusē... Redzot, ka kaut kas nav kārtībā, pēc mana starta tika sasaukta dalībnieku sapulce un mainīti sacensību noteikumi – nolēma, ka sportistiem svaru stieņa ripas pašiem tomēr nebūs jāmaina. Šis man pamatīgi iegrieza, jo, loģiski, ar to, ka pats gāju mainīt ripas, es zaudēju laiku, salīdzinot ar konkurentiem, kuriem tas nebija vairs jādara,” stāsta Aivars Šmaukstelis, kas vilkmē tomēr uzrādīja desmito rezultātu.

Pēc šīs neveiksmes latvietis bijis pamatīgi dusmīgs. “Apzinājos, ka ne paša vainas dēļ pirmajā vingrinājumā man tika noraktas cerības uz goda pjedestālu. Sapratu, ka neko mainīt vairs nav iespējams, ka atliek “iet uz visu banku”, lai vismaz iekļūtu labāko sešniekā. Nākamajā vingrinājumā – karoga vilkšanā – sasniedzu piekto rezultātu, pēc tam 100 kilogramu smagu hanteli uzcēlu astoņas reizes [pasaules rekords ir 11 reizes – Kas Jauns], kas man deva otro vietu. Tad stafetē, kur bija jānes 100 kilogramu smaga riepa, pēc tam 120 kilogramu akmens un 140 kilogramu smags vairogs, man sanāca neliels misēklis, paliku otrajā vietā. Liekot vairogu uz platformas, kļūdījos, tas gandrīz nokrita, tāpēc zaudēju laiku un neuzvarēju. Pēdējais vingrinājums bija Atlasa akmeņu celšana – kurš ātrāk uzcels desmit akmeņus svarā no 100 līdz 200 kilogramiem. Pirms šī vingrinājuma pat nezināju, kurā vietā esmu kopvērtējumā, domāju, labi, ja kāds septītais... Un tad paziņoja rezultātus – esmu trešais!!! Redzot, cik ātri akmeņus uzcēla ceturtās vietas ieguvējs, sapratu: lai nosargātu trešo vietu, man pirmie deviņi akmeņi ir jāuzceļ ļoti, ļoti ātri – ātrāk par viņu. Un tad arī varēšu pacīnīties par otro vietu, mēģinot uzcelt pēdējo akmeni. Diemžēl tas neizdevās, apgāzos atmuguriski, apmetu kūleni, 200 kilogramu smagais akmens gandrīz vai uzkrita man virsū. Tiesneši gan ļāva celt vēl vienu reizi, taču nolēmu neriskēt – trešā vieta man ir, mērķis izpildīts, turklāt otrajā vietā ir labs mans draugs, lai viņam tiek šis gods,” nosmej Šmaukstelis, atzīstot, ka šis sacensību formāts, kurā vingrinājumi tiek izpildīti cits pēc cita, bez ilgām pauzēm, patīk daudz labāk – vismaz neesot jānīkst visu dienu.

Amatieris starp profesionāļiem

Par uzvarētāju kļuva Ukrainas sportists Oleksijs Novikovs, bet otro vietu ieņēma Žans Fransuā Karons no Kanādas. Vaicāts, kurā vietā pats šobrīd varētu būt pasaules spēkavīru rangā, Šmaukstelis lēš, ka pirmajā desmitniekā noteikti, bet par pasaulē spēcīgāko vīru šobrīd droši var uzskatīt ukraini Novikovu, kas triumfējis pēdējās divās prestižākajās spēkavīru sacensībās.

Starp citu, "Worldʼs Ultimate Strongman" izcīnītā Šmauksteļa trešā vieta ir ļoti novērtējams rezultāts, turklāt jāņem vērā, ka latvietis nav profesionāls atlēts, viņš trenējas un sporto no darba brīvajā laikā. “Esmu vienīgais no šī TOP 10, kurš strādā algotu darbu. Pārējiem ir savi sponsori, reklāmas līgumi un sportista režīms – pamostas, paēd, treniņš, atpūšas, paēd un atkal treniņš. Tikmēr es katru dienu braucu uz darbu, esmu tur no rīta līdz vakaram, un treniņiem atliek tikai vakara stundas. Mājās esmu pēc deviņiem vakarā, kad nekam citam laika neatliek, kā vien paēst vakariņas, nomazgāties un iet gulēt,” paskaidro spēka mitriķis, kurš strādā par tirdzniecības pārstāvi uzņēmumā "JMJ Tirdzniecības grupa", kas nodarbojas ar metāla izstrādājumu izplatīšanu.

Spēkavīrs ir ļoti pateicīgs darba devējam par pretimnākšanu. “Man ir paveicies ar direktoru, kurš man atbalsta un, kad man ir sacensības, bez problēmām piešķir atvaļinājumu, pat atmaksājot to,” teic Aivars, kas vienu gadu šādi “atvaļinājumos” pabijis  divus mēnešus. Tikpat sacensībām pilns un saspringts Šmaukstelim solās būt arī šis gads, jo 6. jūnijā jāpiedalās The "World Strongest Man" sacensībās, augustā "Shaw Classic", pa vidu jāstartē pāris Čempionu līgas posmos, lai kvalificētos finālam, bet tad septembrī spēkavīru sporta saldais ēdiens – "World’s Ultimate Strongman" mači Lasvegasā. Tie notiks pirms pasaulē gaidītākās boksa cīņas, kurā spēkiem mērosies planētas stiprākie vīri spēkavīru sportā – islandiešu Kalns Haftors Juliuss Bjernsons un britu milzis Edijs Hols.

Bet ko par šādu dzīves ritmu un dienas režīmu saka Šmauksteļa ģimene? “Kā kurā reizē. Citreiz grib, lai tētis ir vairāk mājās, bet, kad no sacensībām atgriežos ar uzvaru, tad, protams, visi ir priecīgi,” atbild latviešu stiprinieks.

Citas interesantākās ziņas un notikumus skatiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!