Basketbols
2021. gada 15. marts, 13:34

Latvijas basketbola izlases trenera meklējumi turpinās, dienaskārtībā - Erdogans un Gailītis

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas Basketbola savienība (LBS) turpina vīriešu izlases galvenā trenera meklējumus – nākamie uz videokonferences zvanu tiek aicināti 52 gadus vecais turks Ertugruls Erdogans un Latvijas čempionu “VEF Rīga” galvenais treneris 35 gadus vecais Jānis Gailītis.

Aizvadītās nedēļas nogalē LBS vadība un Treneru komisijas pārstāvji uzklausīja 55 gadus veco itāļu speciālistu Luku Bjanki, kurš konkursā par Latvijas izlases galvenā trenera amatu tiek uzskatīts par favorītu. Pirmdien videokonferences sarunā tiks uzklausīts cits ārzemju speciālists, 52 gadus vecais turku treneris Ertugruls Edogans. Šonedēļ savu redzējumu par Latvijas izlases nākotni sniegs arī valsts čempionu “VEF Rīga” galvenais treneris Jānis Gailītis.

Neformālās sarunās par favorītu tiek uzskatīts Bjanki, kurš videosarunās atstājis pārliecinošu iespaidu.

“Pieredzējis speciālists, māk paust savu vedokli. Runas mākā viņu varētu likt tūdaļ aiz Ainara Bagatska. Tas ir kompliments, jo komunikācijai būs liela nozīme un Bjanki nevēlas atstāt visu palīgu vai menedžeru ziņā. Viņš ar katru spēlētāju vēlētos runāt pats, viņa mērķis ir izveidot lielu izlases komandu. Lai nebūtu tā, ka vieni cīnās kvalifikācijā, kamēr citi spēlē citās līgās un gaida savu iespēju nokļūt finālturnīrā.

Bjanki redzējumā ir jāorganizē kopīga izlases nometne vasarā ar visiem iespējamajiem kandidātiem, lai izveidotu komandas sajūtu. Lai spēlētājiem būtu šī piederības sajūta komandai neatkarīgi no tā, vai viņš konkrētajā brīdī var vai nevar palīdzēt izlasei. Manuprāt, tas ir svarīgs punkts un realizācija ir ļoti atkarīga no trenera,” LBS Treneru komsijas vadītājs Agris Galvanovskis sarunā ar Jauns.lv norāda, ka itāļu speciālista teiktajā sadzirdējis interesantu lietu redzējumu.

Sarunās ar Bjanki apspriesta arī trenera ne pārāk veiksmīgā pēdējo sezonu pieredze klubu basketbolā, kur neizdevās sasniegt izvirzītos mērķus ar Atēnu “AEK” komandu un pavisam ātri beidzās sadarbība ar Krasnodaras “Lokomotiv”. Bjanki atzinis, ka tā ir sava veida pieredze, no kuras mācīties, lai nepieļautu līdzīgas kļūdas nākotnē. Bjanki pēc būtības esot aizsardzības basketbola cienītājs, taču apzinoties, ka izlases gadījumā dažās dienās kaut kā lauzt spēlētājus nebūtu pareizi un ir jāpielāgojas viņu stiprajām pusēm.

Par Bjanki zināms, ka viņš ir gatavs piedalīties arī lekcijās un semināros, dot savu vīziju jaunatnes basketbola attīstībai. Arī finansiālo prasību ziņā Bjanki atbilstot LBS iespējām.

“Bjanki pagaidām izskatās favorīts, taču es nevaru prognozēt, kā būs pēc sarunas ar Erdoganu. Jebkurā gadījumā šis izvēles process ir labs un plašāks nekā iepriekš. Mums ir iespēja salīdzināt vismaz šādu teorētisku treneru vīziju, novērtēt viņu komunikācijas māku. Nevajadzēs sev pārmest, ka kaut ko neesam uzklausījuši vai palaiduši garām,” par izvēles procesu saka Galvanovskis. Tiesa, Treneru komisijai būs tikai rekomendējošs lēmums un galavārds galvenā trenera izvēlē piederēs LBS valdei.

Pirmdien savu redzējumu par Latvijas izlasi paudīs Ertugruls Erdogans. Raugoties no Latvijas pozīcijām, droši vien viņa mīnuss ir strādāšana tikai Turcijas basketbolā. Tomēr pieredze iekrāta pamatīga - viņš bijis asistents Turcijas izlases aizkļūšanā līdz Pasaules kausa finālam 2010. gadā, 13 gadus bijis Stambulas “Fenerbahce” asistents pie tādiem slaveniem treneriem kā Aidins Ors, Bogdans Tanjevičs, Simeone Pandžani (starp citu, ar viņu vairākas sezonas Sjēnā kopā strādāja arī Bjanki) un Nevens Spahija. Kopš 2013. gada strādājis dažādos Turcijas klubos kā galvenais treneris, pēdējā pieturvieta bija Stambulas “Galatasaray” komandā, taču līgums rudenī tika pārtraukts.

Interesanti, ka tieši Erdoganu kā savu pēcteci Kauņas “Žalgiris” komandā redzēja Šarūns Jasikevičs un aizvadītajā vasarā Erdogans patiešām saņēma piedāvājumu no Lietuvas superkluba, taču nolēma palikt “Galatasaray” organizācijā. Jasikeviča ieteikums ir kā sava veida kvalitātes zīme un novērtējums, ka šis speciālists itin labi iederētos arī Baltijas basketbolā.

Galvanovskis norāda, ka Erdoganam pieredze ir patiešām liela, taču tā visa iegūta specifiskajā Turcijas čempionātā, kur ir liela nauda un akcents tiek likts uz leģionāriem. Vai, nokļūstot uz neapdzīvotas salas ar pavisam citiem resursiem, šis treneris pratīs uzbūvēt laivu, ar ko nokļūt saulainajā krastā? Atbildes būs jāmeklē Treneru komsijai un LBS valdei. Basketbola speciālistu un aģentu vidē Erdogans tiek novērtēts kā ļoti augstas kvalitātes speciālists.

Treneru kandidātu lokā ir arī "VEF Rīga" galvenais treneris Jānis Gailītis, un noteikti tiks uzklausīta arī viņa vīzija. “Esmu vairākkārt teicis, ka pēc diviem neveiksmīgiem kvalifikācijas cikliem pašlaik nevajadzētu likt zem tanka vēl kādu pašmāju treneri. Ideālais modelis būtu ārzemju speciālists, kuram blakus skolojas mūsu labākie treneri,” norāda Galvanovskis, kā labu piemēru minot Lietuvas izlases galveno treneri Darju Maskoļūnu, kurš karjeras pirmsākumos bija arī galvenais treneris, taču nekautrējas pēdējos piecus gadus būt Šarūna Jasikeviča asistents gan “Žalgiris” komandā, gan tagad Barselonā.

LBS ģenerālsekretāra Kaspara Ciprusa uzrunāto skaitā bija arī tādi treneri kā Izraēlas speciālists Erezs Bitmans, kurš ar Dānijas izlasi palika viena precīza metiena attālumā no Eiropas čempionāta un gandrīz aiz tā borta atstāja Lietuvu. Arī Zeļonaguras komandu ar latviešiem Rolandu Freimani un Jāni Bērziņu sastāvā veiksmīgi trenējošais Žans Tabaks, taču horvātu speciālists vēlējies ņemt līdz savus asistentus. Turklāt viņš nav bijis pieejams augustā, kad Latvijas izlasei būs jāaizvada Pasaules kausa izcīņas pirmskvalifikācijas turnīra otrā kārta.

EČ kvalifikācijas turnīra spēle basketbolā starp Latviju un Bulgāriju

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēla basketbolā vīriešiem starp Latvijas un Bulgārijas izlasēm "Arēnā Rīga".

gallery icon