Pirmo reizi Latvijas vīriešu basketbola vēsturē virslīgas komandu trenēs sieviete
Trenere Ilze Ose-Hlebovicka tikusi pie iespējas debitēt vīriešu basketbolā.
Basketbols
2016. gada 3. februāris, 12:21

Pirmo reizi Latvijas vīriešu basketbola vēsturē virslīgas komandu trenēs sieviete

Jauns.lv

"Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) komandas "Latvijas Universitāte" (LU) treneru kolektīvam uz pāris spēlēm pievienojusies Ilze Ose-Hlebovicka, kļūstot par pirmo sieviešu treneri turnīra vēsturē.

Ose-Hlebovicka palīdzēs Gunāram Gailītim, jo vienības galvenais treneris Artūrs Visockis-Rubenis pašlaik ar Latvijas U-16 izlasi atrodas pārbaudes turnīrā Turcijā. Nākamo maču LU aizvadīs jau trešdien, viesos spēkojoties ar iepriekšējo divu sezonu LBL bronzas medaļnieci "Jēkabpils".

Kādreizējā Latvijas izlases saspēles vadītāja Ose-Hlebovicka kopš 2014.gada rudens ir LU sieviešu komandas galvenā trenere. Tāpat viņa 2012.gadā kļuva par Latvijas čempioni, vadot "Cēsu" komandu, bet 2014.gada vasarā izcīnīja bronzas medaļu ar Latvijas U-20 izlasi Eiropas čempionāta B divīzijā.

Ogrēniete Ose-Hlebovicka savas spēlētājas karjeras laikā pārstāvēja Latvijas, Lietuvas, Polijas, Spānijas, Itālijas, Vācijas un Somijas komandas, par čempioni kļūstot Latvijas un Polijas čempionātos. Latvijas izlasē Ose-Hlebovicka laukumā devās 103 spēlēs, laikā no 1995. līdz 2007.gadam piedaloties sešu Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīros un trijos finālturnīros, 2007.gadā tiekot pie ceturtās vietas Eiropā.

"Protams, uzaicinājums jeb pareizāk lūgums palīdzēt Artūra Visocka-Rubeņa prombūtnes laikā vīriešu komandai man bija liels pārsteigums. Domāju, ka kolēģi mani izjoko. Man tas viennozīmīgi ir liels pagodinājums, ka vīriešu komandas treneri par palīgu spēlēs ir izraudzījušies tieši mani," izteikusies Ose-Hlebovicka. "Galu galā basketbols ir viens - nav vīriešu vai sieviešu -, ir tikai ātrāks, atlētiskāks vai mazliet lēnāks un graciozāks. Tas noteikti būs izaicinājums un neatsverama pieredze. Mani pienākumi ir tādi paši kā lielākajai daļai treneru asistentu - spēles analīze, kā arī konstruktīvs un noderīgs padoms spēles laikā."

Pēc neveiksmīgā sezonas sākuma iepriekšējās sešās LBL spēlēs LU komanda guvusi trīs uzvaras un pašlaik ar četriem panākumiem 20 spēlēs ir kopvērtējuma priekšpēdējā, desmitajā, vietā.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA