foto: Latvijas sporta muzejs
Kreipāna desmitnieks: Latvijas simtgades izcilākie sportisti
Uļjanas Semjonovas pārākums laukumā neradīja šaubas nevienā brīdī.
Citi sporta veidi
2018. gada 27. decembris, 14:19

Kreipāna desmitnieks: Latvijas simtgades izcilākie sportisti

Anatolijs Kreipāns

9vīri

Šogad visos iespējamos veidos tiek atzīmēta Latvijas simtgade, un nomaļus nevarējām palikt arī mēs. Piedāvājam savu versiju par simtgades labākajiem Latvijas sportistiem.

Latvijas sporta spīdekļi un ekselences svin panākumus "Latvijas Gada balva sportā 2018" ceremonijā

Piektdien norisinājusies "Latvijas Gada balva sportā 2018" ceremonija, kurā tika apbalvoti aizvadītā gada nozīmīgākie sporta cilvēki. Par 2018. gada labākajiem ...

gallery icon

Latvijas sporta vēsturē pat simtgades simtnieku ir grūti nosaukt, taču ne tāpēc, ka tam pietrūktu cienīgu sportistu; nē, tādu ir krietni vairāk! Simtniekā pat nesatilpst visi olimpisko spēļu, pasaules čempionātu un Eiropas čempionātu medaļnieki, nerunājot nemaz par dažādos laika posmos tautā populāriem un mīlētiem sportistiem, kuriem nav lielu titulu. Latvija sportā ir ļoti bagāta. Lai zem kāda karoga viņi ir gājuši sporta arēnās, šie cilvēki vienmēr ir bijuši un būs Latvijas sportisti. Lielai daļai no viņiem diemžēl nebija lemts par godu savai uzvarai dzirdēt Latvijas himnu...

Katram noteikti būs savs simtgades desmitnieks, un diezin vai tie vispār atkārtosies, izņemot varbūt 5–6 cilvēkus, bez kuru vārdiem Latvijas sporta vēstures slavas lappuses nav iedomājamas. Desmitniekā nav iespējams pieminēt pat visus mūsu olimpiskos čempionus... Tāpēc šie ir tikai daži no izcilniekiem, bez kuriem Latvijas sporta vēsture nav iedomājama.

No hokejistiem desmitniekā varētu būt arī vārtsargs Artūrs Irbe, kurš bija ne tikai 1990. gada pasaules čempions un labākais turnīra vārtsargs, bet arī spēlēja Stenlija kausa finālā, kā arī Helmuts Balderis – Latvijas hokeja lielākā zvaigzne septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados, 1977. gada pasaules čempionāta labākais uzbrucējs un joprojām vecākais hokejists NHL vēsturē, kurš bija draftēts un guva savus pirmos vārtus.

Un vai tad desmitniekā nebūtu pelnījuši būt bokseris Mairis Briedis, skeletonists Martins Dukurs, kanoe airētājs Ivans Klementjevs, riteņbraucēji Pjotrs Ugrjumovs un Romāns Vainšteins, motokrosa meistari Kristers Serģis/Artis Rasmanis un Pauls Jonass, basketbolisti Jānis Krūmiņš, Valdis Valters vai Kristaps Porziņģis, olimpiskā čempione kamaniņbraucēja Vera Zozuļa... Šo sarakstu varētu turpināt vēl un vēl.

Šis un daudzi citi interesanti materiāli par sportu lasāmi žurnāla "9 vīri" jaunākajā numurā.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Žurnāla "9 vīri" jaunākā numura vāks.

Nākamā lapa: Jānis Daliņš