foto: Māris Orniņš
Cauri bailēm un savainojumiem. Latviešu ekstrēmais velobraucējs Māris Orniņš tiecas iekļūt pasaules TOP 20
Kādu laiku Māris, kopā ar pieredzējušo poļu braucēju Saimonu Godzieku dzīvoja Polijā, kur kopīgi trenējās sacensībām.
Citi sporta veidi
2017. gada 9. jūnijs, 06:50

Cauri bailēm un savainojumiem. Latviešu ekstrēmais velobraucējs Māris Orniņš tiecas iekļūt pasaules TOP 20

Kasjauns.lv

Baltijas labākais MTB frīstaila braucējs, latviešu atlēts Māris Orniņš šajā sezonā uzstādījis visai ambiciozu mērķi – iekļūt FMB WT (Freeride Mountain Bike World Tour) turnīra TOP 20. Tas mūsu braucējam ļaus šajā sportā pārstāvēt Latviju pasaules līmenī.

Šo gadu Māris sāka ar “whitestyle” sacensībām Austrijā, kuras notiek uz sniega virsmas. Sacensības ir visai prestiža lieta – uz tām tiek aicināti tikai 20 braucēji no visas pasaules.

“Uz turieni aizbraucu ar 38 grādu temperatūru un treniņos salauzu riteni, līdz ar to nespēju nobraukt kārtīgi un bija jādomā risinājums, ko turpmāk darīt. Teiksim tā – nedaudz salūzu,” atzīst Māris.

Latviešu braucējs pārspēj “Red Bull” sportistus

Gatavojoties nesenajām sacīkstēm Francijā, kuras bija daļa no ekstrēmo sporta veidu festivāla FISE MONPELLIER, Māris, kopā ar poļu MTB braukšanas monstru Saimonu Godzieku kādu laiku pavadīja Polijā.

Viegli Francijā nav bijis, taču, kā skaidro sportists, šobrīd, cenšoties iekļūt pasaules TOP 20 braucēju sarakstā, ir nepieciešams jebkurš punkts.

“Francijas trase mani sākumā pārbiedēja. Pirmajā lēcienā attālums starp uzmetienu un nosēdienu bija 12 metri. Nebiju vēl lēcis tik tālu, bet, sākot trenēties, viss salikās savās vietās,” piebilst Māris.

Francijā kvalifikācijā piedalījās 37 braucēji, no kuriem 7 tika uz pusfināliem. Pusfinālos pievienojās FMB TW reitinga top braucēji, šajā gadījumā 25.

“Kvalifikācija man bija laba. Par spīti lielajam karstumam, +33 grādiem, saulei un pretvējam kvalificējos sestais, par ko visiem bija liels prieks, jo pārvarēt pirmo kārtu ir diezgan grūti,” stāsta Māris.

Sacensībās Māris ierindojās 25. vietā. Neskatoties uz to, šaj;a bīstamā sporta turnīrā latviešu braucējs tik un tā ir priekšā diviem “Red Bull” atlētiem, un dažiem citiem “lieliem” uzvārdiem.

Iebrauc finālos par spīti traumām

Pēcāk sekojusi Vācija. Lai arī pirms starta mākušas bažas, kvalifikācijā Māris ierindojies 7. vietā, savukārt finālā bijis sestais.

“Pats biju ļoti apmierināts ar savu fināla braucienu, sanāca viss tīri, un ļoti smuki, drusku riskēju, kas arī atmaksājās. Pirms fināliem piedzīvoju nelāgu kritienu, kura rezultātā savainoju ceļgalu. Taču mediķi ātri sniedza palīdzību, un ar visām sāpēm tiku cauri finālam,” stāsta Māris, “Punkti FMB WT man ir svarīgākā lieta. Ja sasniedzu TOP 20, tad ir iespēja braukt dimanta sacensībās, kas ir vislielākās, trakākās un nopietnākās sacensības pasaulē.”

Sacensībām ir četri posmi – viens Jaunzēlandē, divi Austrijā un pēdējais Kanādā. 

Drīzumā konkurēs ar labākajiem

Šobrīd Māris kopā ar poļu braucēju Saimonu Godzieku aktīvi gatavojas nākamajām sacensībām, kas notiks Austrija – 26TRIX.

“Tās man ir loti nozīmīgas sacensības punktu dēļ. Ja spēšu ierindoties labā vietā, un tikt pie nepieciešamajiem punktiem, būs iespēja piedalīties divās nākamajās sacensībās Austrijā, kurās piedalās tikai un vienīgi pasaules labākie atlēti,” skaidro latviešu sportists.

foto: Ekrānuzņēmums no "Instagram"
Māris Orniņš (pa kreisi) kopā ar poļu braucēju Saimonu Godzieku Vācijā.

Māris atklāj, ka pieredzējušais poļu braucējs viņam palīdzējis sasniegt jaunu līmeni gan fiziski, gan arī mentāli: “Latvijā es biju viens pats, un lielākoties trenējos vienatnē. Saimons man ļoti palīdz ar galvas sakārtošanu tieši pirms sacensībām. Abi smējāmies, ka visu iemācos pietiekami ātri un nepaies ne mirklis, kad būšu kļuvis par viņa tiešāko konkurentu.”

Iespēju trenēties Polijā Mārim sagādājusi viņa pārstāvētā komanda MX MODULS.